Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ακήρυχτος πόλεμος ΗΠΑ – Γερμανίας με επίκεντρο την Ελλάδα

Ακήρυχτος πόλεμος ΗΠΑ – Γερμανίας με επίκεντρο την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λιτότητα, Μπάρακ Ομπάμα, Τρόικα,

Φθίνουσα στήριξη στη Γερμανία για το ευρώ βλέπει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επέμεινε στη «επιτυχή πορεία προς το συμφέρον της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες και αλλαγές στο πρόγραμμα.

Η κατάσταση για τη Γερμανία μοιάζει να αντιστρέφεται μετά την ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα υπέρ των ελληνικών θέσεων, που αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων και δρομολόγησε ήδη εσπευσμένο ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτή την επιτυχή πορεία προς το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα δεχτούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνεχίσουν να εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αν και η λέξη τρόικα έχει «συμβολικό αντίκτυπο» σε ορισμένους Έλληνες. Αυτό περιλαμβάνεται στις συμφωνίες με την ΕΕ, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορείς να τις αλλάξεις.

«Δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό τον δοκιμασμένο μηχανισμό», δήλωσε νωρίτερα στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σόιμπλε και η γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στην τρόικα. Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ, επισήμανε ότι «η συνεργασία μιας χώρας της ευρωζώνης, η οποία χρειάζεται βοήθεια, με την τρόικα, είναι ρυθμισμένη νομικά και δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς».

Η κ. Βιρτς πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της σκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παρέκκλισης από τον μηχανισμό της τρόικας, η δε κ. Κοτέ δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι, όπως και σε άλλες χώρες του ευρώ, προσανατολισμένο μόνο σε μέτρα λιτότητας, αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Σημαντικό συστατικό για αυτό, σύμφωνα με την ίδια, είναι τα βιώσιμα δημοσιονομικά. Οι νομικές συμφωνίες με την Ελλάδα δεν άλλαξαν λόγω των εκλογών, τόνισε, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αναφερόμενη δε σε ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κ. Βιρτς δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι, σε ό,τι αφορά την ουσία, δεν θα μιλήσουμε και σκληρά, διευκρίνισε. Σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι δεν έχει σχεδιαστεί διμερής επαφή.

Σε σχέση με ενδεχόμενο ραντεβού των δύο υπουργών Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε ότι βλέπει συνάντηση τις επόμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματιστεί σχετική επαφή.

Σχετικά άρθρα