Αιτία χλευασμού κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, έχει γίνει η απίστευτη εμμονή του να μπει στην κυβέρνηση το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.
Όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο Σουλτς καταγγέλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά στο δια ταύτα καταλήγει πάντα στο ίδιο συμπέρασμα. Στην ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να συμμετέχει το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και όχι οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Στην τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο Γερμανός «σοσιαλιστής» πολιτικός αναφέρει:
«Η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν διαθέτει και τη μεγαλύτερη εμπειρία. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει ακόμα πρώτα να προσανατολιστεί. Έμεινα έκπληκτος με το πόσο άνετα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε ως επικεφαλής μίας ριζοσπαστικής Αριστεράς σε έναν συνασπισμό, ο οποίος βρίσκεται δεξιά από την «Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Πρόκειται για μία αξιοσημείωτη ιδεολογική ευελιξία».
Και προσθέτει ότι «ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει σε κανένα άλλο κόμμα τόσο μεγάλη στήριξη στη ριζοσπαστικότητα -με την οποία ένα κομμάτι του κόμματός του απορρίπτει τις έως τώρα συμφωνίες με την Ευρώπη- όση στους ΑΝΕΛ».
Και για των γραφομένων μας το αληθές, ο κ. Σουλτς καταλήγει : «Ένας συνασπισμός με τους ακροδεξιούς της Χρυσής Αυγής μάλλον θα πήγαινε πολύ μακριά. Το γεγονός όμως ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε έναν συνασπισμό με ένα κόμμα το οποίο είναι καθαρά φιλοευρωπαϊκό και σοσιαλδημοκρατικό, όπως το Ποτάμι, σίγουρα είναι ένα αξοσημείωτο βήμα για ένα αριστερό κόμμα».
Το γιατί ο Μάρτιν Σουλτς επιθυμούσε διακαώς το Ποτάμι στον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό, μάλλον δεν είναι δύσκολο να απαντηθεί.
Είναι προφανές ότι ο Σουλτς , όπως και όλη η Ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ, δεν επιθυμούσαν η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα να έχει εταίρους που στηρίζουν σκληρότερα ίσως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την αντιμνημονιακή πολιτική, όπως είναι οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Γιατί έτσι θεωρούν ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα χάσει ποτέ την στήριξη του στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπως θα επιθυμούσαν , όταν τραβάει το σχοινί με τους δανειστές, όπως ήδη έπραξε. Γιατί οι ΑΝΕΛ θα βρίσκονται δίπλα του και θα τον στηρίζουν.
Αντίθετα αν στην κυβέρνηση ήταν το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, τα πράγματα για το ευρωπαϊκό καταστημένο θα ήταν ευκολότερα, αφού ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα βρισκόταν στο αέρα, αν ο πρωθυπουργός ύψωνε τους τόνους εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ. Γιατί τότε το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη θα έριχνε την κυβέρνηση.
Η σύνθεση λοιπόν αυτή της ελληνικής κυβέρνησης στην κυριολεξία έχει ενοχλήσει τον Μάρτιν Σουλτς και για ένα λόγο παραπάνω.
Γιατί έμειναν εκτός κυβέρνησης οι δικοί του , του Ποταμιού που έχουν ενταχθεί στην ίδια ευρωομάδα.
Και το πιο ουσιαστικό που ενοχλεί τον Σουλτς είναι ότι ο ίδιος με την συμπεριφορά του, όπως και άλλοι δήθεν «σοσιαλιστές» έχουν πλέον απαξιωθεί στην συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών.