Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το «ρουά ματ» του Τσίπρα με τον Αβραμόπουλο για Πρόεδρο

Το «ρουά ματ» του Τσίπρα με τον Αβραμόπουλο για Πρόεδρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κώστας Καραμανλής, Νέα Δημοκρατία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, ΣΥΡΙΖΑ,

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση της πρότασης που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με την ονοματολογία να έχει πάρει φωτιά.

Η λύση του γόρδιου δεσμού ωστόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας που οδήγησε στην αποκαθήλωση της κυβέρνησης Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και αστάθμητων παραγόντων έχει δρομολογηθεί προ πολλού από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.

Του Νίκου Ανδριόπουλου για το newsbeast.gr

Ο Κώστας Καραμανλής, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί έντονα για την Προεδρία, δε συγκεντρώνει τόσο πολλές πιθανότητες, ενώ χθες για μία ακόμη φορά διαψεύσθηκαν οι πληροφορίες που διακινήθηκαν για επικείμενο ραντεβού του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην πρωθυπουργό.

Όλες οι πληροφορίες που φτάνουν τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από το περιβάλλον του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, τείνουν να επιβεβαιώσουν ότι το όνομά του είναι μέχρι στιγμής το επικρατέστερο για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο όλο το παρασκήνιο των τελευταίων μηνών, πίσω από την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αβραμόπουλου και οι στρατηγικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα που οδηγούν σε αυτό που κατά πολλούς χαρακτηρίζεται «ρουά ματ» για την προεδρική εκλογή.

Όταν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προωθούσε στις αρχές Σεπτεμβρίου τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ως τον νέο Ευρωπαίο Επίτροπο, πολλοί έκαναν λόγο για μία κίνηση με έντονες εσωκομματικές αποχρώσεις και αίτια, καθώς με την κίνηση αυτή «έβγαζε» από το παιχνίδι έναν εκ των βασικών στελεχών που εποφθαλμιούσαν την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Στην Κουμουνδούρου πίσω από την κίνηση που απέδωσαν σε εσωκομματικές έριδες της γαλάζιας παράταξης, ο Αλέξης Τσίπρας είδε μία χρυσή ευκαιρία να επιχειρήσει μία ανοιχτή προσέγγιση στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο ούτως ή άλλως διατηρούσαν εξαιρετικές σχέσεις και ενώ ήδη οι συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν αρχίσει να μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός πίσω από την πρόταση στον Ευρωπαίο Επίτροπο είδε την ευκαιρία να ανοίξει η θέση στην Κομισιόν, στην οποία στην Κουμουνδούρου επιθυμούσαν διακαώς να τοποθετήσουν άνθρωπο της δικής τους επιλογής.

Έτσι, μόλις λίγες ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Νοεμβρίου, στις 25 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή ο κ. Αβραμόπουλος δεν είχε να «ανησυχεί» για τυχόν αντιδράσεις, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε στον κ. Αβραμόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε μία συνάντηση που συζητήθηκε πολύ, καθώς διήρκησε περισσότερες από 3,5 ώρες και προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου και του Αντώνη Σαμαρά. Εκεί είναι που σύμφωνα με πληροφορίες συναποφασίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Έκτοτε ο Ευρωπαίος Επίτροπος έχει σε πολλές περιπτώσεις παράσχει «άτυπα» μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων τη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ έδωσε με τη δήλωσή του για ελάφρυνση του συμφώνου σταθερότητας λαβή στο ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει προεκλογικά τα βέλη του στον Αντώνη Σαμαρά για την πιστή εφαρμογή της λιτότητας που επιτάσσει το Βερολίνο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και την 29η Δεκεμβρίου που απέτυχε και η τρίτη προσπάθεια εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, στην Κουμουνδούρου μετρώντας τα κουκιά «έβλεπαν» ότι δεν μπορεί να προκύψει νέος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα στο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι στους 162 βουλευτές του κυβερνητικού σχήματος θα προστεθούν και οι βουλευτές της ΝΔ, καθώς θεωρείται πολύ δύσκολο να μην υποστηριχθεί η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου από τη Συγγρού, όσες αντιδράσεις και αν έχει προκαλέσει στην νυν ηγεσία του κόμματος η στάση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο στο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να πετύχουν και το μήνυμα της ευρύτερης συναίνεσης, έχοντας ως κεντρικό προεκλογικό αλλά και μετεκλογικό ενωτικό σύνθημα το σχηματισμό κυβέρνησης «όλων των Ελλήνων».

Ήδη στην Κομισιόν το σενάριο αποχώρησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου έχει αρχίσει να διακινείται. Στην ηλεκτρονική έκδοση του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Φήμες για αποχώρηση του επιτρόπου Αβραμόπουλου» και υπότιτλο «Το όνομα του αναφέρεται για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι σύμφωνα με πολιτικούς υπολογισμούς, όσον αφορά τη μετεκλογική κατάσταση στην Ελλάδα, υπάρχουν αναφορές για πιθανή υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον Φεβρουάριο, όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να προχωρήσει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής, επισημαίνεται.

Αν και ο ίδιος έχει αρνηθεί δημοσίως αυτή τη φήμη, χαρακτηρίζοντάς την «αβάσιμη», το σενάριο αυτό θεωρείται πιθανό, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ σημειώνεται ότι στην Αθήνα, πολιτικοί αναλυτές που βρίσκονται κοντά στη «σχολή σκέψης» Αβραμόπουλου επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται ήδη στην «κούρσα».

Άλλες πηγές σημειώνουν ότι ο ίδιος ο επίτροπος το έχει αφήσει να εννοηθεί εδώ και εβδομάδες.

Έτσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τα προσεχή 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει την πρότασή του για τον άνθρωπο που στις αρχές Φεβρουαρίου που θα ανοίξει η Βουλή και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την τέταρτη προσπάθεια εκλογής του διαδόχου του Καρόλου Παπούλια, θα «μετακομίσει» πιθανότατα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σχετικά άρθρα