Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Τσίπρας άφησε εκτός κυβέρνησης το Γιάννη Μηλιό

Γιατί ο Τσίπρας άφησε εκτός κυβέρνησης το Γιάννη Μηλιό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Μηλιός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ελληνική Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΣΥΡΙΖΑ,

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτιούνταν πώς είναι δυνατόν να μην συγκαταλέγεται στο νέο υπουργικό συμβούλιο το όνομα του Γιάννη Μηλιού. Ο οικονομολόγος που έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος, είναι ο ίδιος άνθρωπος που από ως τομεάρχης Οικονομικών μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Σταθάκη συνέταξαν όλο το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Νίκου Ανδριόπουλου για το newsbeast.gr

Εν πρώτοις, ο κ. Μηλιός φέρεται να είχε εκφράσει κάποιες αμφιβολίες για την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η μη υπουργοποίησή του δεν έχει να κάνει τόσο με τις όποιες ενστάσεις μπορεί να είχε εκφράσει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Την απάντηση για τη μη αξιοποίησή του στο υπουργικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είχε δώσει ο ίδιος ο Γιάννης Μηλιός σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 31 Δεκεμβρίου, εξηγώντας για ποιο λόγο δεν θα κατέβαινε υποψήφιος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Τότε, ερωτηθείς για την απόφασή του αυτή, ο κ. Μηλιός είχε σημειώσει ότι ως υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ένας εκ των διαμορφωτών της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει μία αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατόν να τίθενται θέματα διαφωνίας για τη γραμμή πλεύσης του κόμματος. «Είμαι στρατευμένος από την πρώτη στιγμή ως ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το Χώρο του Διαλόγου και Κοινής Δράσης. Για εμένα η νίκη στις επερχόμενες εκλογές δεν αποτελεί μόνο μία ιστορική ευκαιρία. Είναι το όνειρο μίας ολόκληρης ζωής. Εξάλλου οι διεθνείς επαφές που έχω ξεκινήσει με θέτουν σε άλλο μετερίζι στον αγώνα που πρέπει να δοθεί μέχρι την νίκη. Και πιστέψτε με “εκεί έξω” απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιός, προϊδεάζοντας ότι ο ίδιος θα αξιοποιηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιο πόστο ευρωπαϊκού θεσμού.

Η διαφαινόμενη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, οποίος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες και σε περίπτωση που η υποψηφιότητά του επιβεβαιωθεί θα υπερψηφιστεί αδιαμφισβήτητα από το μεγαλύτερο μέρος της Βουλής, αφήνει κενή τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην Κομισιόν, θέση για την οποία στην Κουμουνδούρου έχουν τονίσει ότι θέλουν να έχουν έναν «δικό τους» άνθρωπο.

Έτσι, ο Γιάννης Μηλιός θεωρείται ως η υποψηφιότητα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την επόμενη αντιπροσώπευση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε από κοινού με τον Δημήτρη Παπαδημούλη στην Αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου να μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει ισχυρή φωνή για τη διεθνοποίηση των θέσεών της.

Σχετικά άρθρα