Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι μετεκλογικοί «δαίμονες» του Σαμαρά και του Τσίπρα

Οι μετεκλογικοί «δαίμονες» του Σαμαρά και του Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Εθνικές Εκλογές 2015, Εκλογές, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ,

Πλέον όλα έχουν κριθεί. Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας γνωρίζουν καλά ποιος θα είναι ο πρώτος στις αυριανές εκλογές. Το πρωί της Κυριακής που θα ξημερώσει θα τους βρει να αναλογίζονται το ύψος της διαφοράς που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία.

Θα τους βρει ωστόσο ενδόμυχα να σκέφτονται και την δική τους επόμενη ημέρα σε επίπεδο προσωπικής πολιτικής σταδιοδρομίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζοντας ότι η μισή Νέα Δημοκρατία τον περιμένει στη γωνία για να αποτελειώσει αυτό που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί – μάλλον μάταια – η διαφορά να είναι διαχειρίσιμη ώστε να παραμείνει στο τιμόνι της παράταξης. Μία διαφορά άνω των πέντε μονάδων, η οποία δείχνει να παγιώνεται δημοσκοπικά τις τελευταίες ημέρες που ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα – θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας θέτοντας ευθέως ζήτημα ηγεσίας.

Τα καμπανάκια εξάλλου δεν έχουν σταματήσει να ηχούν τις τελευταίες ημέρες. Η Ντόρα Μπακογιάννη στην κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη η χώρα δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο»…

Την ίδια ώρα ανοιχτά πλέον, στελέχη και βουλευτές της ΝΔ σε απολογητικό ύφος σε τηλεοπτικά πάνελ «καρφώνουν» τον Αντώνη Σαμαρά και το επιτελείο του για τη στρατηγική του φόβου και της τρομοκράτησης στην οποία επένδυσε η Συγγρού και πάνω στην οποία βάσισε ολόκληρο τον σύντομο προεκλογικό της αγώνα.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει να διαχειριστεί μία τελείως διαφορετική κατάσταση. Τη Δευτέρα πιθανότατα να είναι ο νεαρότερος πρωθυπουργός της χώρας στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς (ή τουλάχιστον με κορμό την Αριστερά). Για να επιτευχθεί αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και καιρό κάνει μεγάλες στροφές, έχει λειάνει τις αιχμές του και έχει υιοθετήσει την στρατηγική των συμμαχιών και των ανοιγμάτων, κίνηση η οποία όπως αναμένεται να αποδειχθεί στις εκλογές της Κυριακής του «βγαίνει».

Οι εσωκομματικές αντιδράσεις για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί τον τελευταίο καιρό να έχουν κωπάσει – με λίγες εξαιρέσεις – ένεκα της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι από τη Δευτέρα θα έχει να διαχειριστεί έναν κυβερνητικό συνασπισμό πολυφωνίας. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προεξέχοντος του αυριανού οικονομικού επιτελείου, έχει καταστήσει σαφή τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος, στις τάξεις του είναι γνωστό ότι υπάρχουν και πολιτικά στελέχη που δεν θεωρούν «φετίχ» το ευρώ.

Η διαπραγμάτευση την οποία θα κληθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας για τη βιωσιμότητα του χρέους και για την ελάφρυνση του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα θα είναι πολύ σκληρή, με τον ίδιο να γνωρίζει ότι θα βρει απέναντί του «εταίρους» που δεν θέλουν να καταστήσουν την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου με κρίση χρέους.

Μία ενδεχόμενη έστω και προσωρινή ρήξη θα φέρει στην επιφάνεια αντικρουόμενες απόψεις εντός του κυβερνόντος κόμματος, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από όλους το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» και το απεύχεται, καθώς θα αποτελέσει πέρα από καταστροφική εξέλιξη για το ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα και το τέλος της πολιτικής του καριέρας. Και γνωρίζει επίσης καλύτερα από τον καθένα ότι τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, πολλοί είναι αυτοί που θα μεθοδεύσουν να επιβεβαιώσουν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης για να ξεμπερδεύουν μία και καλή και να επανέλθουν στα πολιτικά πράγματα οι δικοί τους άνθρωποι…

Σχετικά άρθρα