Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αβάντα Ντράγκι στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση (τον ΣΥΡΙΖΑ;)

Αβάντα Ντράγκι στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση (τον ΣΥΡΙΖΑ;)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εθνικές Εκλογές 2015, Εκλογές, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Μάριο Ντράγκι, ΣΥΡΙΖΑ,

Με μια άκρως προσεκτική και καλά μελετημένη διατύπωση των λόγων του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι , έδωσε σημαντικά όπλα στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί στο έπακρο και πολιτικά και οικονομικά την απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει την ρευστότητα μέσω της αγοράς ομολόγων.

«Πρόσβαση στο πρόγραμμα θα έχουν όλες οι χώρες που έχουν επιτύχει τους δημοσιονομικούς τους στόχους», είπε ο κ. Ντράγκι.

Η διατύπωση αυτή ανοίγει την πόρτα στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα που θα δώσει μια σημαντική ένεση ρευστότητας στην αγορά, αν πράγματι τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία , όμως, είναι αυτό που δεν είπε ο Κεντρικός Τραπεζίτης.

Και αυτό είναι, ότι δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη «λιτότητα» , αλλά ούτε τη λέξη «μνημόνιο», δίνοντας έτσι αβάντα στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση να μετατρέψει με τη βούλα της κεντρικής τράπεζας την ρητορική της αντικαθιστώντας την «λιτότητα» με την «δημοσιονομική εξυγίανση» και το “μνημόνιο” με το «νέο πρόγραμμα».

Αυτό βέβαια είχε επιχειρηθεί και από την κυβέρνηση Σαμαρά, μόνο που αυτή τη φορά το πράγμα είναι τελείως διαφορετικό αφού θα υπάρξει πράγματι ουσιαστική βοήθεια προς την νέα ελληνική κυβέρνηση με την παροχή ρευστότητας μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων.

Αυτό επίσης που είναι αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ AΛέξη Τσίπρα και υποψήφιος βουλευτής Νίκος Παπάς, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι , δήλωσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ένα πρόγραμμα, αλλά δεν θα το λέει “μνημόνιο”» .

Αναλυτικότερα , ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται να δεσμευθεί στην εφαρμογή μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν πρόκειται να γίνει αυτό με κόλπα και τρικ. Ζητάμε συνολική επαναδιαπραγμάτευση και είμαστε έτοιμοι για αυτό».

«Δεν είναι προϋπόθεση το τροϊκανό μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα στο mail Χαρδούβελη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «ΒΗΜΑ FM», και επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα έχει ένα πρόγραμμα, αλλά δεν θα το λέει “μνημόνιο”».

«Θα πάμε σε μία συμφωνία. Το μνημόνιο είναι το πλέγμα μέτρων της φτωχοποίησης του λαού. Το πλέγμα των μέτρων για να φτιάξουμε μια Ελλάδα, της οποίας ο μισός πληθυσμός είναι στο περιθώριο. Αυτό το πρόγραμμα είναι καταστροφικό. Δεν θα εφαρμοστεί και θα αποδοκιμαστεί την Κυριακή το βράδυ και νομίζω ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες και θα έχουμε και το πολιτικό εκτόπισμα, μετά την εντολή του λαού, να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε ένα καλύτερο πρόγραμμα», σημείωσε ο κ. Παπάς.

Είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ευκαιρία που του δίνει ο Ντράγκι και μάλιστα χωρίς να κάνει κωλοτούμπα αφού ο επικεφαλής της ΕΚΤ, με την απόφαση του δίνει το δικαίωμα να παραμείνει η Ελλάδα σε πρόγραμμα και μάλιστα με τα λεγόμενα του θέτει και τη βάση της συζήτησης για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι αυτός η νέα ελληνική κυβέρνηση, είναι πλέον να διαπραγματευθεί την προεκλογική του θέση για πρωτογενές πλεόνασμα, αφού ο κ. Ντράγκι με τον όρο επιτυχία των δημοσιονομικών στόχων εννοούσε και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το θέμα είναι ότι ο κ. Ντράγκι έδωσε το πρώτο σήμα για μια αναδιαπραγμάτευση, μια εξέλιξη που ευνοεί την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα