Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρουφάκης: “Ποτέ δεν είπα να πάμε στη δραχμή, η μονταζιέρα της ΝΔ τα λέει”

Βαρουφάκης: “Ποτέ δεν είπα να πάμε στη δραχμή, η μονταζιέρα της ΝΔ τα λέει”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάνης Βαρουφάκης, Δημόσιο Χρέος, Δραχμή, Εθνικές Εκλογές 2015, Εκλογές, Ελληνικό Χρέος, Ευρωζώνη, ΣΥΡΙΖΑ,

«Οι εποχές είναι δύσκολες, όταν καταρρέει μια οικονομία όπως καταρρέει η ελληνική οικονομία εδώ και πέντε χρόνια. Εγώ αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να είμαι συνεπής σε αυτά που λέω εδώ και πέντε χρόνια, από εκεί και πέρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ειπωθούν κάποιες πολύ απλές αλήθειες και να χτίσουμε το γύρισμα της σελίδες πάνω σε αυτές τις αλήθειες.

Ένα πράγμα που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα συνεχίσω να μιλάω όπως μίλαγα αυτά τα πέντε χρόνια», τόνισε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό να γίνει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά είπε τα εξής:

«Αν ακούσεις τον υπ. Οικονομικών της Ιρλανδίας ο οποίος πρόσφατα βγήκε και δήλωσε ότι θεωρεί ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα για μια συνδιάσκεψη όσον αφορά το χρέος είναι μια εξαιρετική ιδέα αυτό είναι μια μεγάλη εξέλιξη στο ευρωπαϊκό πεδίο. Λίγο πολύ το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι ότι όλοι χρωστάνε σε όλους και κανένας δεν μπορεί να πληρώσει. Τα κράτη χρωστάνε στις τράπεζες, οι πολίτες χρωστάνε στις τράπεζες, τα κράτη χρωστάνε στους πολίτες και έχεις μια κατάσταση που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά είναι ένα γενικότερο ευρωπαϊκό πρόβλημα”.

«Καταρχάς η μερική διαγραφή χρέους θα γίνει, το κούρεμα θα γίνει, δεν έχει σημασία τι λένε είναι οι κανόνες της φύσης και της οικονομίας. Τι γίνεται σε ένα μη βιώσιμο χρέος; Κουρεύεται. Το ερώτημα δεν είναι αν θα κουρευτεί, το ερώτημα είναι αν το κούρεμά του θα γίνει με έναν τρόπο που να είναι θεραπευτικός για μας και για την υπόλοιπη Ευρώπη και σε τελική ανάλυση να ελαχιστοποιηθούν και τα κόστη μιας τέτοιας μερικής διαγραφής του χρέους για τον Γερμανό φορολογούμενο», πρόσθεσε.

«Αυτό που εγώ θα προτείνω είναι το εξής. Καταρχάς να πάρουμε το χρέος μας και να το σπάσουμε σε τρία κομμάτια γιατί δεν είναι ομοιογενές. Αλλο το χρέος μας στο ΔΝΤ, άλλο στην ΕΚΤ και άλλο στους εταίρους. Το χρέος μας στο ΔΝΤ δεν θα κουρευτεί και δεν μπορεί να κουρευτεί και δεν υπάρχει και κανένας λόγος να απαιτήσουμε από τον Μαλαισιανό φορολογούμενο που το χρηματοδότησε να πληρώσει τα σπασμένα μιας σαθρής και ανόητης Ευρώπης. Το χρέος μας στην ΕΚΤ αυτό πρέπει να κουρευτεί και να κουρευτεί ολοσχερώς αλλά να γίνει με έναν τρόπο που να είναι εύπεπτος για την ΕΚΤ και να είναι και ένας τρόπος που να συνάδει με το καταστατικό της ΕΚΤ», συνέχισε.

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταματήσει αυτό που εγώ ονομάζω “εικονικός πνιγμός της ελληνικής οικονομίας” που δεν επιτρέπει λόγω του χρέους και των υποχρεώσεών μας στους επενδυτές να νιώσουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία είναι ξανά βιώσιμη και για αυτό ζητάμε διαγραφή χρέους. Αυτό που εγώ θα πρότεινα στην Γερμανική πλευρά είναι ένα κούρεμα από 0% μέχρι 100% γιατί αυτό που κατέθεσα ως πρόταση ότι τα κρατικά μας χρέη προς τους εταίρους θα διασυνδεθούν με το ρυθμό ανάπτυξης αυτό σημαίνει ότι αν πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν έχουμε πρόβλημα, δεν χρειάζεται κούρεμα. Αν όμως δεν προκύψουν και εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα προκύψουν αν συνεχίσουν να μας πνίγουν με τον τρόπο που πνίγουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις τότε η διαγραφή του χρέους θα είναι 100%», είπε ακόμη ο κ. Βαρουφάκης.

«Ποτέ δεν είπα να πάμε στην δραχμή παρόλο που η μονταζιέρα της ΝΔ συνεχώς με αποκαλεί αρχιερέα της δραχμής δεν πρόκειται να απαντάω σε τέτοιου είδους κακεντρέχειες», υπογράμμισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «όποιος θέτει αυτό το ερώτημα δεν καταλαβαίνει πως λειτουργεί η ΕΕ. Στην ΕΕ δεν υπάρχει ούτε ένα τεράστιο ναι ούτε ένα τεράστιο όχι , εάν καταθέτεις λελογισμένες προτάσεις γίνεται συζήτηση πάνω στη βάση της κάθε πρότασης γραμμή προς γραμμή. Πρέπει να είσαι πάρα πολύ κυνικά προδιατεθειμένος απέναντι στην ΕΕ να πιστέψεις ότι θα πάμε με μια λελογισμένη πρόταση και θα μας πουν “όχι την πετάμε στα σκουπίδια”».

«Στην περίπτωση που μας πουν ότι δεν θέλουμε να συζητήσουμε τίποτα μαζί σας, που δεν υπάρχει πιθανότητα να μας πουν αυτό, τότε και εμείς από την δική μας τη σκοπιά πρέπει να σκεφτούμε με γνώμονα το συμφέρον του μέσου Έλληνα πως πρέπει να πορευτούμε και σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι δικαιούμαστε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε στο πλαίσιο μιας δανειακή συμφωνίας που δεν είναι βιώσιμη», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα