Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαλαβάνη: Θα ανακηρύξουμε ΑΟΖ σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Ιόνιο

Βαλαβάνη: Θα ανακηρύξουμε ΑΟΖ σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Ιόνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Εθνικές Εκλογές 2015, Εκλογές, Ιόνιο Πέλαγος, Νάντια Βαλαβάνη, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Μιλώντας στο περιοδικό Επίκαιρα η Νάντια Βαλαβάνη του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σχετικά με το ζήτημα της ΑΟΖ, ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κι αν αποτελεί η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μια από τις στρατηγικές στοχεύσεις μιας αριστερής κυβέρνησης, είπε:

“Η ανακήρυξη ΑΟΖ, που κατοχυρώνεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας και θα το ασκήσουμε.

Απαιτείται συγκροτημένη δημοκρατική ενεργειακή στρατηγική, ώστε να μην αφήσουμε τη χώρα να γίνει πιόνι στο παγκόσμιο ενεργειακό σκάκι και οι συμφωνίες με τρίτες χώρες και ξένες εταιρείες να ωφελούν με ουσιαστικό τρόπο τον ελληνικό λαό.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, θα επιδιωχθεί η υπογραφή διμερών και πολυμερών συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με γειτονικά κράτη και θα αναδειχτούν προς όλους τα οφέλη της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, θα υπάρξει αξιοποίηση των οικοπέδων στο Ιόνιο και την Κρήτη. Προφανώς και όσον αφορά στην Τουρκία θα επιδιώξουμε ενεργά την επίλυση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα.

Πρέπει όμως να είμαστε σαφείς ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία υπό καθεστώς τουρκικών απειλών και προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων σε σχέση με κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Σχετικά άρθρα