Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαργαρίτης: “Απατηλά αριστερό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ”

Μαργαρίτης: “Απατηλά αριστερό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Μαργαρίτης, Εθνικές Εκλογές 2015, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ΣΥΡΙΖΑ,

“Απατηλά αριστερό κόμμα”, χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, συνεργαζόμενος με το Κόμμα, Γιώργος Μαργαρίτης, ιστορικός, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι στα ερείπια των εργασιακών σχέσεων επιχειρείται να αναγεννηθεί ένα δικομματικό σύστημα που θα αποδέχεται αυτό το θεσμικό πλαίσιο (ΕΕ, «ανταγωνιστικότητα» κλπ), με απαραίτητη την παρουσία ενός «απατηλά αριστερού κόμματος που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» και με εξασθενισμένη «την ταξική αντιπολίτευση,το ΚΚΕ».

Τονίζει ότι η όποια «προγραμματική» συζήτηση, για το μέλλον της χώρας, πρέπει να έχει ταξικό πρόσημο, επισημαίνει ότι μόνο το «λαϊκό κίνημα στην πορεία του προς την εξουσία, μπορεί να διαμορφώσει πρόταση και πρόγραμμα για μια Ελλάδα που θα αξιοποιεί τον σημαντικότατο φυσικό και ανθρώπινο πλούτο της σε όφελος της εξυπηρέτησης των αναγκών και της ευημερία του λαού» και υπογραμμίζει πως ένα τέτοιο πρόγραμμα επεξεργάζεται και αναδεικνύει, το ΚΚΕ.

Σε ότι αφορά τον ρόλο της ιστορικής πείρας, ο κ. Μαργαρίτης σημειώνει ότι αυτή έχει μικρή αξία όσο κυριαρχεί σε απελπισμένα μεσαία στρώματα και σε μεγάλα τμήματα των εργαζομένων η αστική ιδέα της «ανάθεσης». Τονίζει ότι ανήκουμε στην Ευρώπη γεωγραφικά, πολιτικά και πολιτισμικά, αναφέρει ότι το ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα ξεπήδησε από τους αγώνες της εργατικής τάξης των ευρωπαϊκών χωρών προσθέτοντας ότι «ως Ευρωπαίοι αισθανόμαστε αλληλέγγυοι με τους αγώνες των εργατών της Γαλλίας, της Γερμανίας ή της Ισπανίας, αλλά δεν υπάρχει κανείς λόγος να αισθανόμαστε αλληλέγγυοι με τους μονοπωλιακούς ομίλους του ευρωπαϊκού καπιταλισμού». Επισημαίνει δε, ότι σε καμία περίπτωση η αντίθεση στην ΕΕ συνιστά και «αντιευρωπαϊκή στάση».

Σχετικά με τις εκλογές, υποστηρίζει ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η καλύτερη εγγύηση για την ανάσχεση της αντεργατικής λαίλαπας και η αφετηρία της λαϊκής αντεπίθεσης για την αποκατάσταση, πρώτα απ’ όλα, των απωλειών των εργαζομένων.

Πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο της ισχυρής εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσης είναι η συνένωση γύρω από την εργατική τάξη όλων εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων, που έπληξε και εξαθλίωσε η καπιταλιστική κρίση και οι πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα