Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τ. Κουίκ: “Το πρωτογενές πλεόνασμα προέρχεται και από τη μη επιστροφή φόρων;”

Τ. Κουίκ: “Το πρωτογενές πλεόνασμα προέρχεται και από τη μη επιστροφή φόρων;”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Στουρνάρας, Τέρενς Κουίκ,

«Μας εκπλήσσει για άλλη μια φορά το σύστημα TAXIS με την εφαρμογή υποβολής του Ε9 και της πίστωσης των πληρωμών αλλά και τη μεθοδευμένη κωλυσιεργία των επιστροφών των φόρων πέραν των τριών (3) ετών».

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, ανταποκρινόμενος σε επιστολές που έφτασαν στο πολιτικό του Γραφείο, από διαμαρτυρόμενους πολίτες.

Με μία υπερφίαλη προαναγγελία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τέθηκε στη διάθεση των πολιτών η εφαρμογή για την υποβολή του Ε9 για το έτος 2014. Και όμως, κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της εφαρμογής, το σύστημα παρέμεινε κλειστό για την υποβολή του Ε9, επτά (7) ώρες συνολικά!

Επιπλέον:

Αποκορύφωμα των αβλεψιών της Γ.Γ.Δ.Ε. αποτελεί η Ταυτότητα Οφειλής, όπου για κάθε βεβαιωμένο χρέος εκδίδεται διαφορετική Ταυτότητα Οφειλής, παρέχοντας τη δυνατότητα στους οφειλέτες να επιλέγουν τα χρέη τους προς πληρωμή κατά το δοκούν, ανεξαρτήτως του χρόνου παραγραφής αυτών.

Σε περίπτωση δε πληρωμής ποσού πλέον της ορισθείσης δόσης, για ρυθμίσεις που γίνονται ηλεκτρονικά, το σύστημα δεν τις αναγνωρίζει και τις παρουσιάζει ως υπερεισπράξεις.

Τέλος, σε ότι αφορά το σκάνδαλο της μη επιστροφής φόρων:

«Είστε σε θέση, να μας γνωρίσετε σε ποιες Δ.Ο.Υ. ανά την Ελλάδα καθυστερούν υποθέσεις επιστροφής φόρων πέραν των δύο (2) ετών; Θα μας γνωρίσετε τους λόγους που υποκρύπτονται στην καθυστέρηση αυτή; Άραγε το πρωτογενές πλεόνασμα προέρχεται και από τη μη επιστροφή φόρων;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά παράλληλα να μάθει για ποιο λόγο δεν εκδίδεται μόνο μία Ταυτότητα Οφειλής ανά Α.Φ.Μ.

«Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων του συστήματος Taxis;» προσθέτει ο Τέρενς Κουίκ.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Πρωτοφανή γεγονότα συμβαίνουν και πάλι, που δεν μας εκπλήσσουν πια, αναφορικά με την εγκυρότητα του συστήματος TAXIS και ειδικότερα ως προς την υποβολή του Ε9 και της πίστωσης των πληρωμών.

Τα ίδια θλιβερά φαινόμενα αντιμετωπίζουν οι πολίτες και σε άλλες συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες σας, όπως η μεθοδευμένη κωλυσιεργία των επιστροφών των φόρων πέραν των τριών (3) ετών, ο υπερβάλλων ζήλος των Προϊσταμένων και υπαλλήλων εκμεταλλευόμενοι τη δεσπόζουσα θέση τους έναντι αυτών, συμπεριφορές που αντίκεινται στις βασικές διατάξεις του Συντάγματος.

Κατόπιν υπερφίαλης προαναγγελίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τέθηκε στη διάθεση των πολιτών στις 17-2-2014 η εφαρμογή για την υποβολή του Ε9 για το έτος 2014.

Αυτονόητο θεωρώ ότι πριν τη χρήση της θα έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες και δοκιμές για την αξιοπιστία και τη λειτουργικότητά της ούτως ώστε να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο!!!

Και όμως κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της εφαρμογής, το σύστημα παρέμεινε κλειστό για την υποβολή του Ε9 επτά (7) ώρες συνολικά, αποδεικνύοντας την προχειρότητα εκ μέρους σας αντιμετώπισης της όποιας λειτουργίας του Υπουργείου!

Η επίσημη δικαιολογία, η οποία προσβάλλει την νοημοσύνη κάθε εχέφρονα ανθρώπου, ήταν ότι έγινε προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία για την υποβολή των δηλώσεων.

Η αρρυθμία από την οποία διακατέχονται όλες οι εφαρμογές του TAXIS, ως και η ελλιπής Διοίκηση που ασκείτε εσείς προσωπικά, αποδεικνύονται από τις απαντήσεις που λαμβάνω στις υποβληθείσες ερωτήσεις μου, όπως στην υπ’ αριθμ. 2382/13 έγραφα: «Ενώ πληθώρα φορολογουμένων έχουν οριστικοποιήσει την περιουσιακή τους κατάσταση για την 1/1/2013, όπως αυτή τεκμαίρεται από τις εκτυπώσεις του Ε9 του παρόντος έτους και του αποδεικτικού υποβολής, στο σύστημα παρουσιάζεται το μήνυμα «εάν συμφωνείτε με αυτήν, επιλέξτε οριστικοποίηση περιουσιακής κατάστασης». Προς επίρρωση των λεγομένων μου, σας επισυνάπτω και το σχετικό αποδεικτικό υλικό» και «Σας υπενθυμίζω ότι το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την πίστωση των πληρωμών στο πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου για τις καταβολές Αυγούστου 2013», Έλαβα την υπ’ αριθ. ΓΚΕ 1164997 ΕΞ 2013/894/30-10/2013 απάντηση όπου στην Α’ παράγραφο αυτής δεν απαντάτε στην ουσία της ερώτησης ως προς το μήνυμα που παρουσιάζεται αλλά με την παρελκυστική μέθοδο της στρουθοκαμήλου την αντιπαρέρχεστε.

Δηλαδή, μου απαντήσατε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος παρατείνατε τις προθεσμίες υποβολής και ότι μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr υπήρξε σχετική ενημέρωση, σας ενημερώνω όμως ότι η σχετική ανάρτηση έγινε μετά τη δημοσίευση του Δελτίου Τύπου της εν λόγω ερώτησής μου.

Στην υπ’ αριθ. 2633/13 ερώτησή μου ως προς το χρόνο επιστροφής των φόρων και ιδιαίτερα του Φ.Π.Α., έλαβα την υπ’ αριθ. ΓΚΕ 1181706 ΕΞ 2013 984/22-11-2013 απάντηση, όπου εκτός των άλλων, αναφέρετε «Η διαδικασία επιστροφής αξιολογείται …το αργότερο εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης».

Προς επίρρωση των λεγομένων μου, ως προς την αδικαιολόγητη καθυστέρηση επιστροφής των φόρων, σας παραθέτω μέρος επιστολής πολίτη ο οποίος είχε υποβάλλει αίτημα επιστροφής Φ.Π.Α. από τον Γενάρη του 2011 σε Δ.Ο.Υ. της Αττικής: «Δε νομίζω πως η περίπτωση μου, είχε αυτή την εξέλιξη από ατυχία ή από ανικανότητα των υπαλλήλων γιατί πάντα κατά τις επισκέψεις μου για να πληροφορηθώ την εξέλιξη της υπόθεσης μου , μου άφηναν διάφορα υπονοούμενα για την επιτάχυνση της υπόθεσης μου.
Θα ήθελα επίσης να σας καταθέσω ότι την ίδια συμπεριφορά αντιμετώπισα και απ την ενοποίηση της Δ.Ο.Υ. με το ………., δύο μήνες να βρούμε το φάκελο ,ανάθεση σε καινούργιο υπάλληλο , συνταξιοδότηση του συγκεκριμένου υπαλλήλου και πάλι απ’ την αρχή.»

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επικεφαλής της Δ.Ο.Υ. ενημερώθηκε ότι οι εντολές ελέγχου είναι μπλοκαρισμένες από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και θα μπορούσε να την είχε εκδώσει τον Δεκέμβριο του 2013.

Στην υπ’ αριθμ. 4890/13 ερώτησή μου ως προς τον υπερβάλλοντα ζήλο του Διευθυντή της Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης έλαβα την υπ’ αριθμ. ΓΚΕ 1000856 ΕΞ 1785/31-12-2013 απάντηση στην οποία με την μέθοδο της υπεκφυγής μου γνωρίσατε ότι διαβιβάστηκε στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης προκειμένου να παρασχεθούν οδηγίες στον αρμόδιο Οικον. Επιθεωρητή για την διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης, χωρίς να μου απαντήσετε ουδόλως στην ουσία της ερώτησης διότι το λογικό θα ήταν να μου απαντούσατε εφόσον είχατε λάβει πρώτα το πόρισμα του αρμοδίου Επιθεωρητή.

Επιπλέον το Υπουργείο σας χαρακτηρίζεται με δομές – λειτουργίες καθοριζόμενες από την Γ.Γ.Δ.Ε. χωρίς να φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα παρά τον περιττό όγκο εργασιών που προκαλούνε. Αντιθέτως προκαλείτε σύγχυση και χάος, στις Δ.Ο.Υ. και στην αγορά, από τη μη έκδοση των σχετικών εγκυκλίων για τον Φόρο Υπεραξίας στις μεταβιβάσεις «παγώνοντας» περεταίρω την αγορά ακινήτων – ήξεις αφίξεις για το ύψος των προστίμων – του μπλοκαρίσματος έκδοσης εντολών – παύση ελέγχων διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών.

Αποκορύφωμα των αβλεψιών της Γ.Γ.Δ.Ε. αποτελεί η Ταυτότητα Οφειλής, όπου για κάθε βεβαιωμένο χρέος εκδίδεται διαφορετική Ταυτότητα Οφειλής, παρέχοντας τη δυνατότητα στους οφειλέτες να επιλέγουν τα χρέη τους προς πληρωμή κατά το δοκούν, ανεξαρτήτως του χρόνου παραγραφής αυτών.

Ουσιαστικά τους παρέχετε κίνητρο να μην πληρώνουν τις υπό παραγραφή οφειλές τους. Το ορθό όμως είναι να υπάρχει μόνο μία Ταυτότητα Οφειλής ανά Α.Φ.Μ., ούτως ώστε να εισπράττονται κατά προτεραιότητα τα παλαιότερα και κατά έτος παραγραφής χρέη όπως επιτάσσει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Σε περίπτωση δε που απαντήσετε ότι το Δικαστικό Τμήμα μεριμνά για την είσπραξη των υπό παραγραφή χρεών, ουσιαστικά παραδέχεστε ότι το σύστημα TAXIS δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την είσπραξή τους.

Έχει παρατηρηθεί ότι πληρωμές για ρυθμίσεις που έγιναν στις Δ.Ο.Υ., πριν την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής τους στο TAXIS, δεν αναγνωρίζονται από το πολυδιαφημιζόμενο σύστημά σας με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ως υπερεισπράξεις υποχρεώνοντας τους υπαλλήλους να τα πιστώνουν εκ των υστέρων στις αντίστοιχες οφειλές. Οι δε πολίτες, δεν δύνανται να λάβουν φορολογική ενημερότητα ηλεκτρονικά, λόγω της χρονικής υστέρησης.

Σε περίπτωση δε πληρωμής ποσού, πλέον της ορισθείσης δόσης, για ρυθμίσεις που γίνονται ηλεκτρονικά, το σύστημα δεν τις αναγνωρίζει και τις παρουσιάζει ως υπερεισπράξεις, επιβαρύνοντας και σε αυτή την περίπτωση άσκοπα τους υπαλλήλους με επιπλέον έργο αποστερώντας τους πολύτιμο χρόνο για τη μείωση των ληξιπροθέσμων οφειλών, όπου η έλλειψη προσωπικού στις Δ.Ο.Υ. είναι έντονη.

Σε συνέντευξη που παραχωρήσατε στη Γαλλική εφημερίδα “Les Echos”, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι είστε αναρμόδιος για τα Έσοδα, αναφέρατε επί λέξει: «Η οικονομική πολιτική παραμένει στην αρμοδιότητά μου, αλλά η οικονομική διοίκηση ανατέθηκε σε ένα ανεξάρτητο οργανισμό» εννοώντας προφανώς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η εφημερίδα «Δημοκρατία» στις 4/6/2013 σχολιάζοντας τη συνέντευξή σας τονίζει ότι: «Είναι σχήμα οξύμωρο και δημιουργεί ερωτήματα για το πώς ασκείται η οικονομική πολιτική, όταν αυτός που την ασκεί δεν έχει στα χέρια του τη διοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά αύριο ο Γ. Στουρνάρας μπορεί κάλλιστα να κατηγορήσει κάποιον άλλον (ότι δεν κάνει τη δουλειά του), όταν δει να αποτυγχάνει η συλλογή δημόσιων εσόδων. Στην ουσία μάς λέει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει αυτά που αποφασίζονται καθώς δεν ελέγχει τη διοικητική μηχανή…» και «Το αστείο είναι ότι αυτές οι μεταμορφώσεις των ρόλων λαμβάνουν χώρα σε πολύ κρίσιμες στιγμές, με την ύφεση να τσακίζει τη χώρα και την κυβέρνηση να επιδίδεται σε ένα φορολογικό γιουρούσι, που συνθλίβει τη μεσαία τάξη».

Καλείστε να απαντήσετε αυτή τη φορά σε όλες τις ερωτήσεις μου, μία προς μία, ουσιαστικά και όχι παρελκυστικά.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ασκείτε την διοίκηση του προσωπικού σας ή όχι;

2) Με ποιον τρόπο ελέγχετε τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) για τις πράξεις του, τις παραλήψεις του και για τις όποιες αβλεψίες του;

3) Είστε υπεύθυνος για την πορεία των εσόδων και για τις τοποθετήσεις των στελεχών των Δ.Ο.Υ. ή έχετε αποποιηθεί της ευθύνης αυτής;

4) Θα προβείτε σε αξιολόγηση του πολιτικού προϊσταμένου της Γ.ΓΔ.Ε., όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ.;

5) Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων του συστήματος Taxis;

6) Για ποιο λόγο στις 17-2-2014, πρώτη μέρα λειτουργίας της εφαρμογής του Ε9, το σύστημα ήταν για επτά ολόκληρες ώρες μπλοκαρισμένο;

7) Αληθεύει ότι οι εντολές ελέγχου που αφορούν επιστροφές φόρων και ιδιαίτερα Φ.Π.Α. είναι μπλοκαρισμένες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων;

8) Είστε σε θέση, να μας γνωρίσετε σε ποιες Δ.Ο.Υ. ανά την Ελλάδα καθυστερούν υποθέσεις επιστροφής φόρων πέραν των δύο (2) ετών; Θα μας γνωρίσετε τους λόγους που υποκρύπτονται στην καθυστέρηση αυτή;

9) Θα διατάξετε επιτέλους τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικών παραπτωμάτων, των Προϊσταμένων και υπαλλήλων των αρμόδιων Δ.Ο.Υ. που καθυστερούν την καταβολή επιστροφής φόρων εντός των προβλεπομένων προθεσμιών;

10) Άραγε το πρωτογενές πλεόνασμα προέρχεται και από τη μη επιστροφή φόρων;

11) Είστε σε θέση αυτή τη φορά να μου απαντήσετε για τον υπερβάλλοντα ζήλο του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης σε σχέση με την υπ’ αριθ. 4890/13 ερώτησή μου;

12) Για ποιο λόγο δεν εκδίδονται άμεσα οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι για να αποφεύγεται το χάος και η σύγχυση στις Δ.Ο.Υ. και στην αγορά;

13) Γιατί δεν εκδίδετε μόνο μία Ταυτότητα Οφειλής ανά Α.Φ.Μ.;

14) Γιατί καταστρατηγείτε την σχετική διάταξη του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). που επιτάσσει να εισπράττονται κατά προτεραιότητα τα παλαιότερα και κατά έτος παραγραφής χρέη;

15) Θα προβείτε στην άμεση διόρθωση της σχετικής εφαρμογής του TAXIS ούτως ώστε να αναγνωρίζει τις πληρωμές και να μην τις παρουσιάζει ως υπερεισπράξεις;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ

Σχετικά άρθρα