Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παπαδημούλης: Οι έξι άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της αγοράς

Παπαδημούλης: Οι έξι άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της αγοράς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Παπαδημούλης, Εθνικές Εκλογές 2015, Εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ,

Τους βασικούς πυλώνες του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της αγοράς για την έξοδο από το σπιράλ ύφεσης ανέλυσε στο newsbeast.gr ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι ο «σχηματισμός μετεκλογικά μίας κυβέρνησης ευρύτατου φάσματος» ασχέτως αυτοδυναμίας και «όχι μίας κυβέρνησης Συριζαίων».

Συνέντευξη στο Νίκο Ανδριόπουλο

– Στο πλαίσιο της στρατηγικής των ανοιγμάτων και της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί έχουν κατηγορήσει την Κουμουνδούρου για σαλαμοποίηση, με στόχο την κυβερνητική προοπτική. Δεδομένης της ομογενοποίησης που συντελείται στο ΣΥΡΙΖΑ, πώς σκοπεύει η Κουμουνδούρου να αντιμετωπίσει την ύπαρξη συνιστωσών με πολλές φορές αιρετικές απόψεις μέσα στον κορμό του κόμματος; Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει τόσο την συνοχή όσο και τις συμμαχίες που θα έχουν διαμορφωθεί;

Κόντρα στην παράδοση των διασπάσεων και του κατακερματισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πιο πετυχημένο πείραμα ενότητας της Αριστεράς αλλά και ευρύτερων προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιφάσεις του και να μετουσιώσει τον πλούτο των ιδεών και των ρευμάτων της Αριστεράς σε κοινωνική δυναμική, για να βάλει μπρος τη μεγάλη ανατροπή του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της διαπλοκής, της εξάρτησης, της μίζας, της σαπίλας και της φαυλοκρατίας.

Η ικανότητα και συλλογικότητα της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων είναι η προίκα μας. Μεγαλώσαμε, ωριμάσαμε και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου, για τη σωτηρία της κοινωνίας, την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τη λαϊκής κυριαρχίας.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στις κάλπες έχοντας σταθερό προβάδισμα, το οποίο όμως δεν εξασφαλίζει μέχρι στιγμής αυτοδυναμία. Ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα συνεργαστεί μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την είσοδο στη Βουλή;

Αν κερδίσουμε τις εκλογές με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση ευρύτατου φάσματος, με έντιμους και ικανούς ανθρώπους και πέρα από εμάς, όχι μια μονοκομματική κυβέρνηση Συριζαίων. Αν πάλι, είμαστε πρώτο κόμμα, κοντά στην αυτοδυναμία, αλλά χωρίς να τη διαθέτουμε, θα κάνουμε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα έτσι ώστε να υπάρξει κυβέρνηση που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις, από τους αριστερούς σοσιαλιστές μέχρι και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι αν κερδίσουμε, θα επιδιώξουμε όχι απλώς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και λαϊκή πλειοψηφία. Διότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματός μας απαιτούν την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση.

– Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ρευστότητας και οι κλειστές στρόφιγγες που προκαλούν ασφυξία στην ελληνική οικονομία. Πώς θα εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επανεκκίνηση της αγοράς;

Μετά από διάλογο με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, έχουμε καταθέσει έξι προτάσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Δεν είμαστε κρατιστές. Πιστεύουμε στη μικτή οικονομία και στην ανάγκη ρύθμισης της αγοράς. Θα στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την ανομία, το λαθρεμπόριο. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

• Απλοποίηση της αδειοδότησης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων

• Θεσμοθέτηση απλού σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος το οποίο θα παρέχει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και θα επιτρέπει τον μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε, σε ουσιαστικό φορολογικό έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων με αποτελεσματικό έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Η υπερτιμολόγηση από τις ενδοομιλικές συναλλαγές κυμαίνεται μεταξύ 15%-20% και η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται σε 1-1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

• Διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία. Αυτό απαιτεί την Ίδρυση Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος και δημιουργία ενός συστήματος διοχέτευσης εγγυήσεων μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού και με την εγγύηση αξιόπιστου διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού, δημιουργία Τράπεζας Ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, αλλά και για τη χορήγηση μικροπιστώσεων προς άτομα και ομάδες που αποκλείονται ολοσχερώς από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, όπως άνεργοι, ΑμεΑ, κ.λπ.. Δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.

• Ρυθμίσεις για ενίσχυση ανταγωνισμού, καταπολέμηση καρτέλ και μείωση των τιμών: α) Θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. β) Υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια πώλησης και περιορισμός της έκδοσης πιστωτικών σημειωμάτων και τιμολογίων παροχής υπηρεσιών. γ) Δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών πρώτων υλών και μηχανολογικού εξοπλισμού, με ταυτόχρονη εξουσιοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς να παρεμβαίνουν αμελλητί στις περιπτώσεις όπου διαφαίνονται ύποπτες αποκλίσεις. δ) Εντατικότεροι έλεγχοι στους τρόπους διαμόρφωσης των τιμών, με έμφαση στις ενδοομιλικές και τις τριγωνικές συναλλαγές, σε όλο το φάσμα της οικονομίας (μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμός). Αυτό είναι πολύ σημαντικότερο και ουσιαστικότερο από την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων.

• Αναμόρφωση πτωχευτικού πλαισίου επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού εξυγίανσης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης σημαντικών επιχειρηματικών μονάδων, που θα είναι προς όφελος όλων.

• Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

– Τι θα κάνει μία αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που παρά το «στρογγύλεμα» πολλών ευρωπαίων εταίρων, οι δανειστές έρθουν σε οριστική ρήξη, μη αποδεχόμενοι τις διαπραγματευτικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ;

H διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καλύπτει μόνο το συσσωρευμένο μη βιώσιμο χρέος, αλλά και τους όρους εξυπηρέτησής του, τους δημοσιονομικούς στόχους, τη δυνατότητα δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος και τη χρήση του, το επίπεδο στο οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί δημοσιονομική σταθερότητα που να μην πνίγει την ανάπτυξη και να μην συνθλίβει την κοινωνία, τους όρους χρηματοδότησης της ανάπτυξης μετά τα βαριά πλήγματα που έχει δεχθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας.

Οι στόχοι αυτοί δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αποτελούν προϋπόθεση συνοχής και όρο ύπαρξης της ίδιας της Ε.Ε. Είναι ανάγκες πολλών χωρών και της Ευρώπης συνολικά. Γι αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει σταδιακή και αμοιβαίως επωφελής απάντηση σε αυτά τα ζητήματα.

– Ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την κοινωνική ελάφρυνση και από ποιους πόρους θα αντληθούν τα απαιτούμενα χρήματα;

Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αποτελούν και βασικό πυλώνα του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα επανέλαβε ο Αλ.Τσίπρας στο πρόσφατο διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Επαναλαμβάνω δε ότι είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενα και ισοσκελισμένα με αντίστοιχα έσοδα. Που σημαίνει ότι δεν δημιουργούν πρόσθετα ελλείμματα και χρέη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στο δημοσιονομικό νοικοκύρεμα της χώρας. Τα μεγάλα ελλείμματα και χρέη που φορτώθηκαν στις πλάτες των πιο αδυνάτων είναι «παιδιά» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά άρθρα