Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαρδούβελης: “Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ από ατύχημα”

Χαρδούβελης: “Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ από ατύχημα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Γκίκας Χαρδούβελης, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Εθνικές Εκλογές 2015, Εκλογές, Ευρώ, ΣΥΡΙΖΑ,

O υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg προειδοποίησε ότι «Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ από ατύχημα», αν η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, η μεγαλύτερη πρόκληση για οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις επικείμενες εκλογές θα είναι να κλείσει την έκθεση προόδου για την Ελλάδα, επιτυγχάνοντας τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Αν πρόκειται να υπάρξει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν συνετό το κόμμα να αντιστρέψει τις θέσεις του και να διαπραγματευτεί επέκταση του μνημονίου πριν την εκπνοή της βοήθειας προς την Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει υπογράψει η Ελλάδα, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι από τις εκλογές του 2012 η Ευρωζώνη έχει δημιουργήσει αντιστάσεις στο σενάριο εξόδου μιας χώρας από το ευρώ.

Προειδοποίησε δε ότι η προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα «μια μπλόφα». «Ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί και όλη η προσπάθεια είναι να την αποφύγει κανείς», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως, ο κ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στις εκροές καταθέσεων, τονίζοντας πως «όλα είναι υπό έλεγχο».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι είναι «πολιτικά απαράδεκτο για τους δανειστές». Αντίθετα, σημείωσε, «χώρος για ανάσα» θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και τις συνθήκες ρευστότητας, από τη μετατροπή των δανείων από κυμαινόμενου σε σταθερού επιτοκίου.

Σχετικά άρθρα