Τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου και καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση διαβάζουμε στο thetoc.gr.
Το «ολιγάριθμο κυβερνητικό σχήμα» είναι ένα αίτημα τόσο παλιό όσο και η… Μεταπολίτευση. Φαίνεται όμως ότι θα το κάνει πράξη ένας πολιτικός που γεννήθηκε με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τέσσερις δεκαετίες πριν.
Μιλώντας στο Διαρκές Προγραμματικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του για κάτι που φαίνεται πως έχει εδώ και καιρό έτοιμο: εξήγγειλε ειδικότερα αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης με συγχώνευση Υπουργείων και κατάργηση κυβερνητικών οργάνων, με στόχο -όπως τόνισε- τον καλύτερο συντονισμό και σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Δέκα (ή κάτι παραπάνω) Υπουργεία
Συγκεκριμένα, όπως είπε, η κυβέρνησή του θα περιλαμβάνει 10 μόλις, Υπουργεία, αντί των 18 που υπάρχουν σήμερα (ή 19 με το Υπουργείο Επικρατείας). Ο σημαντικά μικρότερος αυτός αριθμός Υπουργείων θα επιτευχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του theTOC.gr., με τη δημιουργία δύο υπερ-Υπουργείων, με επικεφαλής υπουργό, και αναπληρωτές υπουργούς ως επικεφαλής των επιμέρους τομέων.
Το ένα από αυτά θα αφορά στο Κράτος και την Ανασυγκρότησή του, και σε αυτό θα υπαχθούν τα σημερινά Υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Το άλλο υπερ-Υπουργείο θα αφορά στην Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο οποίο θα υπαχθούν τα σημερινά Υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων, Ενέργειας (θα σπάσει στα δύο το σημερινό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου – με άλλα λόγια εδώ θα χτυπά η «καρδιά» της κυβερνητικής προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας. Υπάρχει πάντως και η σκέψη να παραμείνει αυτόνομο το νυν Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν τα Υπουργεία Οικονομικών (με μόνη ενασχόληση, τα έσοδα και έξοδα), Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Εργασίας- Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τέλος, Περιβάλλοντος (ως αμιγώς «πράσινο» Υπουργείο). Επίσης αναμένεται να διατηρηθούν οι θέσεις του υπουργού Επικρατείας και του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Πάντως, η μείωση των Υπουργείων και άρα, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι αυτοσκοπός για τον Αλ. Τσίπρα, αντιθέτως ζητούμενο είναι η πιστή εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Και υπ’ αυτό το πρίσμα θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι οι επενδύσεις (με τον τρόπο που τις αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ) θα είναι κεντρικό θέμα για το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως η πάταξη της διαφθοράς για το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ θα είναι η βασική αποστολή του Υπουργείου Υγείας, όπως και για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και ο έλεγχος των αμυντικών συμβάσεων.
Κάν’ το όπως ο Λευκός Οίκος
Όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ομιλία του στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο προϊδέασε και για μια σημαντική ακόμη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα: τη σημαντική ενίσχυση του πρωθυπουργικού γραφείου, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών.
Έτσι, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η αναφορά του για ενοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών σε ένα ενιαίο σώμα, που θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Ενώ ταυτόχρονα φαίνεται εξάλλου ότι η ενίσχυση του πρωθυπουργικού γραφείου επιβάλλεται και από το γεγονός ότι την πρώτη μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (εφόσον κερδίσει τις εκλογές) θα είναι με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θέμα που απαιτεί οριζόντιες δράσεις, με τη συνεργασία πολλών και διαφόρων Υπουργείων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει διακοσμητικό Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά ισχυρό συλλογικό όργανο πολιτικού σχεδιασμού και συντονισμού. Και στις προθέσεις του είναι, επίσης, η κατάργηση των πολυάριθμων κυβερνητικών οργάνων που λειτουργούν σήμερα ως «φυτώρια διαφθοράς και διάχυσης της πολιτικής ευθύνης».
Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η εξαγγελία του Αλ. Τσίπρα για αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων, και στελέχωση των γραφείων υπουργών, γενικών γραμματέων και διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.