Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΠΕΣ για την εξαίρεση 100.000 νέων από τις εκλογές

Διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΠΕΣ για την εξαίρεση 100.000 νέων από τις εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κατρούγκαλος, Εθνικές Εκλογές 2015, Εκλογές, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργείο Εσωτερικών,

Διάβημα προς τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κατρούγκαλο και τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αντικείμενο την άμεση ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας τροποποίησης του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για τις εκλογές, προκειμένου να μην στερηθούν για τεχνικούς ή τυπικούς λόγους το δικαίωμα ψήφου οι νέοι και νέες εκλογείς, που συμπληρώνουν τα 18 έτη στη διάρκεια του 2015. Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες που συμπληρώνουν τα 18 έτη από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων γίνεται τον Φεβρουάριο κάθε έτους, με αποτέλεσμα φέτος που οι εκλογές πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο να κινδυνεύει στην πράξη η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους φετινούς 18άρηδες.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση τροποποίηση, με Προεδρικό Διάταγμα, της σχετικής διάταξης, ώστε να καταρτισθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός του α’ δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιο νέων ψηφοφόρων.

Η σχετική πρωτοβουλία είναι επιβεβλημένη για λόγους ουσιαστικής πραγμάτωσης της δημοκρατίας αλλά και εκπλήρωσης του ηθικού περιεχομένου της πολιτικής, που δεν επιτρέπεται να αποκλείσει μερίδα του εκλογικού σώματος με οποιοδήποτε τυπικής ή τεχνικής φύσης πρόσχημα. Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, η σχετική πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί άμεσα, προκειμένου να μην καταστεί εν τοις πράγμασιν ανεφάρμοστη και για να μην προκύψει δια παραλείψεως παραβίαση του Συντάγματος. Τόνισαν δε ότι, με δεδομένη την τεχνολογική εξέλιξη, η σχετική προσαρμογή είναι άμεσα υλοποιήσιμη και, συνεπώς, δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία παρέλκυσης ή χρονοτριβής. Ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να συζητήσει το θέμα με Υπηρεσιακούς παράγοντες και με τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Σχετικά άρθρα