Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πυρετός ζυμώσεων: “Ορφανά” του ΠΑΣΟΚ κοιτάνε προς Γιώργο Παπανδρέου

Πυρετός ζυμώσεων: “Ορφανά” του ΠΑΣΟΚ κοιτάνε προς Γιώργο Παπανδρέου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Παπανδρέου, Δημοκρατική Παράταξη, Εκλογές, ΠΑΣΟΚ, Σοσιαλισμός, Σοσιαλιστές, ΣΥΡΙΖΑ,

Ίσως να μοιάζει εκ πρώτης αναγνώσεως “ανεξήγητο” αλλά συμβαίνει. Η είδηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σκοπεύει να ιδρύσει κόμμα έχει προκαλέσει κινητικότητα στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, με ανένταχτες σοσιαλιστικές δυνάμεις ή προσωπικότητες να ζυμώνονται πυρετωδώς και να εξετάζουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν Γιώργο Παπανδρέου.

Όπως πληροφορείται το Tribune πολλά πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν απομείνει “ορφανά” μετά την κατάρρευση του Κινήματος, οι ίδιοι προτιμούν να αυτοπροσδιορίζονται ως “ανένταχτοι σοσιαλιστές”, εξετάζουν σοβαρά τις διαρροές του περιβάλλοντος του Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με την ίδρυση νέου σοσιαλιστικού κόμματος.

Δεν είναι μόνο η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου που βρίσκεται σε αυτή την τροχιά. Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος κρατά ένα παλιό “γηρασμένο” κομμάτι στελεχών του “λαϊκού ΠΑΣΟΚ”, το οποίο θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο μετά την αποχώρησή τους από το κόμμα Βενιζέλου ότι κάποια στιγμή θα συμπορεύονταν με τον Γιώργο, λόγω “οικογενειακής παράδοσης”.

Η έκπληξη είναι ότι στην ίδια συζήτηση βρίσκονται και στελέχη της αριστερής πτέρυγας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα από το 2010 ή 2011, διαλυμένες τοπικές οργανώσεις, συνδικαλιστές, συλλογικότητες, ακόμα και παρέες που είχαν εκφραστεί δημοσίως αντιμνημονιακά και μάλιστα είχαν συγκρουστεί με την προηγούμενη κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, εάν δεν συνέβαλαν τα μέγιστα ακόμα και στην καθίζηση του ΠΑΣΟΚ.

Γνώστες των εσωτερικών δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης ερμηνεύουν το γεγονός ως αποτέλεσμα της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί όλο αυτό τον κόσμο στις τάξεις του. Έμπειρα και μαζικά πολιτικά στελέχη της αριστερής σοσιαλιστικής πτέρυγας δεν κατάφεραν τα προηγούμενα δύο χρόνια να συγκλίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι κατηγορούν το κόμμα της ευρωκομμουνιστικής αριστεράς ότι πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις “φοβήθηκε” να “ανοίξει” στις δυνάμεις της κοινωνικής πλειοψηφίας, να τις κάνει μέλη του κόμματος, να τις εντάξει στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία.

“Μας ήθελαν μόνο για ψηφοφόρους, όχι για μέλη ή στελέχη του κόμματος”, λένε πολλά από αυτά τα στελέχη, που ψήφισαν και στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα. “Μας αντιμετώπισαν εχθρικά και παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για διεύρυνση και άνοιγμα στην κοινωνική πλειοψηφία, έμειναν στα λόγια. Κράτησαν τις οργανώσεις τους κλειστές, δεν έκαναν καμιά αυτοοργάνωση, δεν δέχθηκαν ποτέ τις δυνάμεις του 45% να ενταχθούν στο κόμμα. Εάν δεν μας θέλουν έχει καλώς, αλλά όχι να ζητάνε τις ψήφους μας για να κυβερνήσουν χωρίς εμάς”, λέει στο Tribune καλά ενημερωμένο στέλεχος του σοσιαλιστικού χώρου.

Από ό,τι πληροφορούμαστε οι πρωτοβουλίες των συζητήσεων για το τι θα κάνουν με το κόμμα του Γιώργου δεν συντονίζονται από κάποιο κέντρο του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού. “Είναι το συλλογικό ασυνείδητο της “φυλής των ΠΑΣΟΚων” που ξέρει να αυτοοργανώνεται και να συσπειρώνεται δίχως να περιμένει γραμμή ή καθοδήγηση από κάποιο πολιτικό γραφείο” λέει το ίδιο στέλεχος και συνεχίζει:

“Μην εκπλαγείτε ακόμα και ο ίδιος ο Γιώργος να μην έχει ιδέα τι συμβαίνει στη βάση. Εξάλλου έχει το μειονέκτημα του “πρίγκιπα”, που οι σοσιαλιστές δεν του το έχουν συγχωρέσει”.

Στην ερώτησή μας αφού δεν τον έχουν συγχωρέσει, γιατί “ζυμώνονται” προς μια πιθανή ένταξη στο κόμμα του, το ίδιο στέλεχος μας είπε: “Οι ΠΑΣΟΚοι είναι πολιτικά ζώα. Δεν μπορούν να στέκονται παρατηρητές στις εξελίξεις. Μπορεί να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά το επιχείρημά τους είναι ότι τουλάχιστον με αυτόν ξέρουμε τι έχουμε να κάνουμε και μεταξύ μας μπορούμε να συνεννοηθούμε. Με τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να βγάλουν άκρη εδώ και δύο χρόνια και δεν τα κατάφεραν. Ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης έχει άλλη ιδεολογία από την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν άλλη κοσμοθέαση. Και δεν είναι μόνο αυτό. Δεν μπορούν να δεχτούν αριστεριστές και περιθωριακοί τύποι να κρατάνε την ιδεολογική ηγεμονία στην αριστερά. Οι σοσιαλιστές δεν έχουν μάθει να είναι παρακολούθημα των… Εξαρχείων”.

Σχετικά άρθρα