Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αδύναμος κρίκος η ΔΗΜΑΡ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Αδύναμος κρίκος η ΔΗΜΑΡ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, ΔΗΜΑΡ, Εκλογές, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Θωμάς Ψύρρας, Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης, Πέτρος Τατσόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σπύρος Λυκούδης, Φώτης Κουβέλης,

Υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τάσσεται το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και πρώην υφυπουργός Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από το διάγγελμα Σαμαρά την Κυριακή και υποστηρίζει ότι η ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή μπορεί, πλέον, να επιτευχθεί και χωρίς τη συνδρομή προερχόμενων από τη Χρυσή Αυγή βουλευτών.

Η σχετική δήλωση του κ. Παπαθεοδώρου, έχει ως εξής:

«Στην ουσία ο κ. Σαμαράς υιοθέτησε με το διάγγελμά του το κείμενο- πρόταση των 8 Βουλευτών (Σπ. Λυκούδη, Β. Οικονόμου, Χρ. Αηδόνη, Π. Τατσόπουλου, Γρ. Ψαριανού, Ν. Τσούκαλη, Ν. Φούντα και Θ.  Ψύρρα), για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, συνταγματική αναθεώρηση, συμφωνία με τους εταίρους για την ολοκλήρωση του προγράμματος και εκλογές μέσα στο 2015.

Είναι ένα σημαντικό βήμα για την απαραίτητη εθνική συνεννόηση, ώστε η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες. Περιπέτεια δεν είναι οι εκλογές, αλλά το κλίμα, ο τρόπος και ο χρόνος που η χώρα οδηγείται σε αυτές.

Το κείμενο των 8 Βουλευτών παραμένει μία κατ’εξοχήν σοβαρή και ρεαλιστική λύση. Την στήριξα από την πρώτη στιγμή και την στηρίζω ακόμα περισσότερο σήμερα , μεταξύ άλλων και για να απαλλαγούμε από όλους αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην πολιτική παρακμή και τη γενικευμένη καχυποψία για να επιβιώσουν.

Η συναίνεση πρέπει να είναι ξεκάθαρη, πολιτική και να αποκλείει την συνάθροιση των ψήφων της Χρυσής Αυγής. Και μπορεί πλέον να υπάρξει».

Για διάλυση της ΔΗΜΑΡ γράφουν Τα ΝΕΑ

Η διάσπαση της ΔΗΜΑΡ, με την ομαδική ανεξαρτητοποίηση βουλευτών, ώστε να λειτουργήσουν αυτόνομα στην προεδρική εκλογή, είναι το σενάριο που κυκλοφορεί από την Κυριακή και το οποίο αποκαλύπτει ο Μικροπολιτικός στα Νέα.

Σύμφωνα με τον Μικροπολιτικό, οι πληροφορίες θέλουν εννέα βουλευτές να είναι έτοιμοι να δηλώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους.

Κατά πόσο το παραπάνω σενάριο ευσταθεί θα αποδειχθεί από τα αποτελέσματα της κοινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σήμερα Δευτέρα.

Το βέβαιο, κατά τον Μικροπολιτικό, είναι πως στους παροικούντες την Αγίου Κωνσταντίνου επικρατεί δυσφορία.

Αυτή -εκτός από τον «αυτοεγκλωβισμό» που νιώθουν πολλοί βουλευτές με τους χειρισμούς του Φώτη Κουβέλη- αφορά κυρίως την ανακοίνωση-απάντηση του κόμματος στο κάλεσμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Ο λόγος δεν είναι τόσο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αλλά το γεγονός ότι ο Φ. Κουβέλης φέρεται να συνέταξε μόνος του την ανακοίνωση, χωρίς πρώτα να έχει συζητήσει με τους βουλευτές του.

Σημειώνεται άλλωστε ότι τρεις εξ αυτών -Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας- έχουν υπογράψει το «κείμενο των οκτώ», στη γραμμή του οποίου κινήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων Σαμαρά, όπως τουλάχιστον φάνηκε από το διάγγελμά του την Κυριακή.

Τσούκαλης: Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί διάσπασης της ΔΗΜΑΡ

Το πρωί της Δευτέρας ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης έσπευσε να καταστήσει σαφή την πρόθεση του να ψηφίσει παρών στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσούκαλης μαζί με τους βουλευτές Θώμα Ψύρρα και Νίκη Φούντα.

Ωστόσο, ο κ. Τσούκαλης υποστήριξε ότι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί σε αυτήν την πρόταση, τότε και αυτός θα ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος του και θα ψηφίσει παρών.

Παράλληλα και αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ θα διαλυθεί και ότι θα ανεξαρτητοποιηθούν 9 βουλευτές για να λειτουργήσουν αυτόνομα στην προεδρική εκλογή, ο κ.Τσούκαλης έκανε λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Μαχαίρας: Η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζει Πρόεδρο

Τη θέση της ΔΗΜΑΡ ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας.

«Η ΔΗΜΑΡ λεει, ότι δεν ψηφίζει με απόφαση του συνεδρίου της και των οργάνων της, καμία πρόταση για να μη συνεχιστούν οι ασκούμενες πολιτικές, κάθε πρόταση που διασφαλίζει την παράταση της κυβέρνησης διασφαλίζει και το αδιέξοδο, ο τόπος χρειάζεται προοδευτική πολιτική» επανέλαβε τέλος και ο κ. Μαχαίρας και κατέληξε:

«Δεν πρόκειται να διαλυθεί η ΔΗΜΑΡ είναι αδιαπραγμάτευτη η πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια. Ό,τι κι αν αποφασίσει η ΔΗΜΑΡ μετεκλογικά θα το αποφασίσει με δεδομένη την πολιτική της αυτοτέλεια. Δεν έγινε ποτέ πρόταση στον κ. Κουβέλη για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σχετικά άρθρα