Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε ο Τσίπρας για ενεργειακό, South Stream και Πούτιν

Τι είπε ο Τσίπρας για ενεργειακό, South Stream και Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός South Stream, Αλέξης Τσίπρας, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ενέργεια, Ρωσία,

Ως αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε την διαφαινόμενη ακύρωση της κατασκευής του αγωγού South Stream , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, δήλωσε ότι ακούει με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για ένα κόμβο στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, όπου θα μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Αναλυτικότερα, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Εδώ, παίζεται ένα μεγάλο στοίχημα που αφορά την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής του Εύξεινου Πόντου.

Τις προάλλες ακούσαμε ότι μάλλον ακυρώνεται άλλο ένα σχέδιο ενεργειακής συνεργασίας ευρωπαϊκών χωρών με τη Ρωσία– ο αγωγός South Stream.

Είναι μια αρνητική εξέλιξη αν επιβεβαιωθεί.

Η πολύπλευρη ενεργειακή συνεργασία και «διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και διόδων» δεν μπορεί να βασίζεται σε αποκλεισμούς.

Αλλά σε δημιουργικές λύσεις που να ωφελούν όσο γίνεται περισσότερο, όλες τις χώρες της περιοχής.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, σε κομβικό γεωγραφικό σημείο στον ενεργειακό χάρτη, έχει έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο να παίξει στο πλαίσιο αυτό.

Ακούσαμε, ωστόσο, με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για ένα κόμβο στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, όπου θα μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Είναι σημαντικό, είναι αναγκαίο να υπάρξει σοβαρή επεξεργασία αυτής της πρότασης.

Γιατί μπορεί να αποφέρει οικονομικά οφέλη στην χώρα και στην περιοχή. Να ενισχύσει ουσιαστικά τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Και – υπό τις σωστές προϋποθέσεις- να συνεισφέρει στην σταθερότητα και στην ειρήνη στην πολύπαθη, ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Υποστηρίζουμε αυτήν την προοπτική, αν και εφόσον οι όροι ωφελούν ουσιαστικά την Ελλάδα.

Με τον ίδιο τρόπο, υποστηρίζουμε την ενίσχυση της πολλά υποσχόμενης ενεργειακής συνεργασίας με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Σχετικά άρθρα