Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρούπερτ Μέρντοχ, «ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος» στην οικουμένη, αποσύρθηκε 92 ετών

Ρούπερτ Μέρντοχ, «ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος» στην οικουμένη, αποσύρθηκε 92 ετών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Αυστραλία, Βρετανία, Εφημερίδα Wall Street Journal, Εφημερίδες, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Λάχλαν Μέρντοχ, Ρούπερτ Μέρντοχ,

Χάρη στην πληθωρική προσωπικότητα του Ρούπερτ Μέρντοχ, την τεράστια επιρροή του στη βιομηχανία των ειδήσεων και τον ρόλο που διαδραματίζει εδώ και χρόνια στην πολιτική σκηνή, υπήρχε πάντα αυξημένο ενδιαφέρον για τα mega deals του, την περίπλοκη δυναμική στους κόλπους της οικογένειάς του και το αβέβαιο μέλλον της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η ίντριγκα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια χάρη και στη δημοφιλή εκπομπή του HBO, Succession, η οποία είχε ως έμπνευσή της την οικογένεια Μέρντοχ.

Στην πραγματική ζωή, ωστόσο, το δράμα γύρω από τους Μέρντοχ, διαδραματίζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες σε πολλές ηπείρους, και δεν έχει κορυφωθεί ακόμη.

Το Bloomberg επιχειρεί να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα, που ανακύπτουν μετά την απόφαση του Ρούπερτ να αποσυρθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο μιντιακών κολοσσών του, Fox Corp. και News Corp και να παραδώσει τα ηνία στον γιο του, Λάχλαν.

Πού φτάνει η επιρροή του Μέρντοχ

Η απόφαση σηματοδότησε το επίσημο τέλος μίας καριέρας 7 δεκαετιών που άρχισε με την έκδοση μίας αυστραλιανής εφημερίδας, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του.

Παρά την κληρονομιά αυτή, μπορεί να χαρακτηριστεί αυτοδημιούργητος, αφού εξέλιξη την επιχείρηση σε μία αυτοκρατορία, που άλλαξε άρδην το μιντιακό σκηνικό και επηρέασε αισθητά το πολιτικό τοπίο σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία.

Η επιρροή του υπερμεγέθης όσο και αμφιλεγόμενη.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, είχε φτάσει στο σημείο να παραδεχθεί ότι φοβόταν να έρθει σε σύγκρουση μαζί του.

Το 2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον αποκάλεσε «τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο του κόσμου».

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για την επίδρασή του στα πολιτικά πράγματα, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ήταν μεταξύ των επιχειρηματιών εκείνων που συνέβαλαν στην επανάσταση της καλωδιακής τηλεόρασης και των άλλων νέων Μέσων.

Γιατί και πού παραδίδει τα ηνία

Η είδηση ότι ο Μέρντοχ αποσύρεται, δεν ήταν απροσδόκητη.

Είναι 92 ετών και αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα υγείας εδώ και χρόνια – αν και όχι κάτι πολύ σοβαρό.

Εδώ και χρόνια είχε ουσιαστικά όμως παρουσιάσει ένα σχέδιο διαδοχής και τώρα έφτασε η ώρα να το θέσει σε εφαρμογή.

Το πρώτο βήμα του ήταν να πουλήσει μεγάλο μέρος των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στην Walt Disney Co και να ορίσει τον μεγαλύτερο γιο του, Λάχλαν, διευθύνοντα σύμβουλο του Fox.

Είχε με εκείνη την κίνηση δείξει ξεκάθαρα ποιος έχει προβάδισμα να αναλάβει τα ηνία της αυτοκρατορίας και τώρα το επιβεβαίωσε.

Ο Λάχλαν Μέρντοχ θα είναι πρόεδρος του ΔΣ της News Corp. (που εκδίδει μεταξύ άλλων τη Wall Street Journal) και θα διατηρήσει τον ρόλο του ως προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Fox.

Ο πατέρας του δεν θα εξαφανιστεί.

Υποσχέθηκε να συνεχίσει να συζητά σε καθημερινή βάση τις ιδέες του.

Ποιες είναι οι πολιτικές θέσεις του Λάχλαν

Ο μεγάλος γιος του Μέρντοχ αυτοχαρακτηρίζεται libertarian και μοιράζεται πολλές από τις απόψεις του πατέρα του.

Το 2022 επέκρινε τα lockdown και άλλα περιοριστικά μέτρα κατά την πανδημία της Covid 19.

Έχει επίσης εξαπολύσει βολές κατά άλλων ειδησεογραφικών δικτύων για ελλιπή κάλυψη των κατηγοριών και νομικών περιπετειών του γιου του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ.

Στην ανακοίνωση της αποχώρησής του ο Ρούπερτ Μέρντοχ υπογράμμισε ότι ο ίδιος και ο Λάχλαν έχουν κοινή κοσμοθεωρία και σκοπεύουν να συνεχίσουν να δίνουν πολιτισμικές μάχες.

Τι θα γίνει με το Fox News

Αναλυτές δεν περιμένουν να αλλάξει τη γραμμή του Fox News ο Λάχλαν.

Αν και η εταιρεία κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 787,5 εκατ. ευρώ σε διακανονισμό ύστερα από μήνυση για δυσφήμιση που κατέθεσε εναντίον της η Dominion Voting Systems για ισχυρισμούς που ακούστηκαν από δημοσιογράφους του Fox περί νοθείας στο σύστημα καταμέτρησης ψήφων, στις εκλογές του 2020.

Ο Λάχλαν έχει υπερασπιστεί το δίκτυο. Το Fox News έχει υψηλή (αν και σε πτώση) τηλεθέαση ακόμη και μετά την αποπομπή των Τάκερ Κάρλσον, Μέγκιν Κέλι και Μπιλ Ο’ Ράιλι.

Αναλυτές της Wall Street δεν περιμένουν ιδιαίτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, αλλά βλέπουν αύξηση του τζίρου από τα 14,9 δισ. δολάρια το 2023 στα 15,7 δισ. δολάρια το 2027.

Τι θα κάνει με την News Corp

Η άλλη πτέρυγα της μιντιακής αυτοκρατορίας διοικείται, η News Corp, διοικείται από τον Ρόμπερτ Τόμσον και δεν είναι σαφές εάν ο Λάχλαν είναι θέλει να κάνει σημαντικές στις δύο σημαντικότερες εφημερίδες του ομίλου, τη Wall Street Journal και τη New York Post.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει

Η μεγαλύτερη αλλαγή θα έρθει όταν πεθάνει ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος έχει το 40% των ψήφων τόσο στην Fox όσο και στη News Corp.

Σχετικά άρθρα