Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσιογραφικές Ενώσεις προς Ντογιάκο: Κανείς δεν βρίσκεται πάνω από τον νόμο – Κανείς δεν εξαιρείται κριτικής

Δημοσιογραφικές Ενώσεις προς Ντογιάκο: Κανείς δεν βρίσκεται πάνω από τον νόμο – Κανείς δεν εξαιρείται κριτικής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άρειος Πάγος, Δημοσιογράφοι, Δικαιοσύνη, Δικαστική Εξουσία, Δικαστικό Σώμα, Δικαστικοί Λειτουργοί, Εισαγγελία Αρείου Πάγου, Ελευθερία Τύπου, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, Ισίδωρος Ντογιάκος, Λογοκρισία, ΠΟΕΣΥ,

Με την πρόταση «ο Τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται». Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 14 § 2», ξεκινάει την απάντηση της η ΕΣΗΕΑ και όλες οι δημοσιογραφικές Ενώσεις, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, μετά τις δηλώσεις του για τους δημοσιογράφους και το πώς κάνουν αυτοί τη δουλειά τους.

Η απάντηση της η ΕΣΗΕΑ (Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών), αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με αφορμή τις δηλώσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρίου Ι. Ντογιάκου, αναφορικά με τα ΜΜΕ είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο Τύπος, όπως και η Δικαιοσύνη αποτελούν πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.

»Η διασφάλιση δε του ρόλου του Τύπου, ως μηχανισμού ελέγχου και άσκησης κριτικής σε κάθε μορφής εξουσία, αποτελεί δείκτη της ποιότητας της Δημοκρατίας κάθε ευνομούμενης πολιτείας.

»Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητήσει την σημασία της άσκησης κριτικής, να λησμονεί, ότι ο Τύπος σε πλειάδα περιπτώσεων έχει συμβάλει ουσιαστικά στην αποκάλυψη παράνομων ενεργειών, που σε αντίθετη περίπτωση κινδύνευαν να παραμείνουν ατιμώρητες ούτε βεβαίως, ότι παγκοσμίως υπήρξαν χιλιάδες δημοσιογράφοι, που διώχθηκαν, τιμωρήθηκαν και έχασαν την ζωή τους*, στο πλαίσιο της άσκησης του λειτουργήματος τους.

»Και πάνω από όλα, κανείς, δεν μπορεί να επιφυλάσσει για τον εαυτό του ή τον κλάδο, τον οποίο υπηρετεί, μια άτυπη μορφή ασυλίας απέναντι στην δημόσια κριτική.

»Είναι δε προφανές, ότι η όποια κριτική, πρέπει να σέβεται τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να είναι αμερόληπτη και να στηρίζεται σε στοιχεία και αποδείξεις.

»Η θεσμική λειτουργία του Τύπου δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω από κανέναν και πολύ περισσότερο από εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι οφείλουν να ενεργούν με αντικειμενικότητα και αμεροληψία και να προασπίζονται την νομιμότητα.

»Γενικού περιεχομένου δηλώσεις, όπως αυτές, που ακούστηκαν στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, θίγουν έναν ολόκληρο κλάδο και προκαλούν δικαιολογημένα κατά την άποψη μας, την εντύπωση μίας αδικαιολόγητης γενικευμένης στοχοποίησης.

»Για την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις Συντακτών είναι απολύτως σαφές, ότι κανένας δεν βρίσκεται πάνω από τον νόμο.

»Αντίστοιχα, ωστόσο, κανείς δεν εξαιρείται από την άσκηση κριτικής.

»Και αυτό αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ελευθεροτυπίας.

»Τέλος, θυμίζουμε τον διαχρονικό υπέρτιτλο από τα “Ελληνικά Χρονικά” του Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ “Η δημοσίευση είναι ψυχή της δικαιοσύνης”».

*67 λειτουργοί της ενημέρωσης δολοφονήθηκαν το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (International Federation of Journalists-IFJ).

«Δεν είναι δυνατόν να απαξιώνουν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς»

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντογιάκος την Κυριακή είχε διαμηνύσει προς δημοσιογράφους και εκδότες που εκτιμά ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους:

«Δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον κάποτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών;

»Eνας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους θα αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες».

«Δεν είναι δυνατόν να χλευάζουν και να απαξιώνουν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς συγκρίνοντας αυτούς με δικαστές και εισαγγελείς χωρών του εξωτερικού με διαφορετικά δικονομικά συστήματα έναντι των οποίων, κατά τη γνώμη τους, υπολείπονται κατά πολύ των ξένων», είπε, σε άλλο κομμάτι της ομιλίας του.

Σχετικά άρθρα