Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας σταμάτησε την έκδοση του Τούρκου εξόριστου δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές (φωτογραφία). Αυτό ανακοίνωσε το δικαστήριο τη Δευτέρα, το οποίο θεωρεί ότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια στην έκδοση.
Υπάρχει επίσης κίνδυνος δίωξης με βάση τις πολιτικές απόψεις αυτού του ατόμου. Επομένως δεν μπορεί να γίνει έκδοση, λέει ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης Πέττερ Ασπ.
Σύμφωνα με το τουρκικό καθεστώς, ο δημοσιογράφος Μπουλέντ Κένες είναι ύποπτος ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 και ότι ήταν μέλος του κινήματος Γκιουλέν.
Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε προηγουμένως αντιταχθεί στην έκδοση με αναφορά στον νόμο περί έκδοσης.
Η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ακολουθεί τη γραμμή του εισαγγελέα.
«Είμαι χαρούμενος, φυσικά. Αλλά η απόφαση ήταν αναμενόμενη», δήλωσε ο Κενές στο SVT.
Ο Κένες υπήρξε αρχισυντάκτης της αγγλόφωνης εφημερίδας Today’s Zaman, την οποία το τουρκικό κράτος έκλεισε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπουλέντ Κένες βρίσκεται στη λίστα με τα άτομα που θέλει η Τουρκία να δει να εκδίδονται από τη Σουηδία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον τον Νοέμβριο, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Κένες ως «τρομοκράτη» που θέλει να δει να εκδοθεί.
«Πολιτικά εγκλήματα»
Όσον αφορά την υποψία ότι ο Μπουλέντ Κενές έχει εμπλακεί στο κίνημα Γκιουλέν, το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί ότι υπάρχουν ήδη εμπόδια στην έκδοση καθώς οι πράξεις που φέρεται ότι διέπραξε δεν ποινικοποιούνται στη Σουηδία.
Το κίνημα Γκιουλέν ιδρύθηκε στην Τουρκία στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τον συγγραφέα και μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Πολλές εταιρείες στη χώρα, ιδιαίτερα αρκετά ΜΜΕ, έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με το κίνημα.
Η εφημερίδα Zaman, της οποίας ο Μπουλέντ Κενές ήταν προηγουμένως αρχισυντάκτης, ήταν μια σημαντική φωνή πριν καταληφθεί από το τουρκικό κράτος το 2016. Ο Κένες ζει από τότε στη Σουηδία.