Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί υποβαθμίστηκε από την ΕΡΤ η τηλεοπτική κάλυψη της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Γιατί υποβαθμίστηκε από την ΕΡΤ η τηλεοπτική κάλυψη της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δεκαπενταύγουστος, Δημόσια Τηλεόραση, ΕΡΤ, ΕΡΤ3, Εύξεινος Πόντος, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Παναγία Σουμελά, Πόντιοι, Τηλεόραση, Τουρκία, Τραπεζούντα, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Ο συμβολισμός της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον όρος Μελά στην Ματσούκα, στην Τραπεζούντα του Ευξείνου Πόντου, στην πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, είναι τόσο μεγάλος θρησκευτικά και εθνικά, που μόνον κάποιος που έχει ελλειπή γνώση των όσων συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί να κατανοήσει.

Φέτος η διοίκηση της ΕΡΤ, που υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, διέπραξε ανήμερα της Παναγίας, ατόπημα σε βάρος του θεσμού του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Ποντιακού Ελληνισμού.

Θα τα εξηγήσουμε αναλυτικά για να καταλάβει και ο πλέον ανίδεος το τι συμβαίνει.

Και φυσικά απευθυνόμαστε σε αυτούς που έχουν γνώση της σημασίας και του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος από την ανάληψη των καθηκόντων στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έβαλε ως στόχο την πραγματοποίηση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στο Προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στη Μικρασία και στον αλησμόνητο Πόντο.

Δεν είναι τυχαίο, πως όταν προσπάθησε να πραγματοποιήσει οικολογικό συνέδριο εν πλώ, αντέδρασαν οι Γκρίζοι Λύκοι στη δεκαετία του 1990 και ακυρώθηκε η επίσκεψή του στην Τραπεζούντα όπως είχε προγραμματίσει.

Στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης της τουρκικής πολιτικής σκηνής ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την άδεια των τουρκικών Αρχών, πραγματοποίησε Θείες Λειτουργίες σε προσκυνήματα στην Μικρά Ασία.

Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα το 2010, ήρθε τελευταία κατόπιν επίμονων προσπαθειών του στις τουρκικές Αρχές, ο οποίες και τελεσφόρησαν.

Η ΕΡΤ3, κάλυπτε κάθε χρόνο, την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, τόσο με πολυκάμερο τηλεοπτικό συνεργείο με απευθείας δορυφορική μετάδοση και αποστολή δημοσιογράφων στην Τραπεζούντα, κυρίως με τον Γιώργο Γεωργιάδη, αλλά και τον Αιμίλιο Σαπρανίδη.

Ακόμη και στην περίοδο όπου έπεσε «μαύρο» στην τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και εξέπεμπε η ΕΡΤ3 με την πρωτοβουλία των εργαζομένων από το κτίριο της Λεωφόρου Στρατού στη Θεσσαλονίκη, το 2013 έγινε δυνατή η απευθείας τηλεοπτική κάλυψη, με πρωτοβουλία των δημοσιογράφων της, Γιώργου Γεωργιάδη, Παντελή Σαββίδη, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος της ενοικίασης τηλεοπτικού συνεργείου και δορυφόρου με χρήματα από τους ίδιους τους Πόντιους και κυρίως μετά από την παρέμβασή τους στην γενική συνέλευση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) που έγινε στις 3 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς στη Θεσσαλονίκη και υιοθέτησε την πρόταση των συγκεκριμένων δημοσιογράφων.

Έτσι η απευθείας τηλεοπτική μετάδοση έγινε διαδικτυακά όπου εξέπεμπαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 μέσω του κτιρίου της Λεωφόρου Στρατού το οποίο είχαν καταλάβει, και είχαν δόσει τη δυνατότητα με ανοιχτούς κωδικούς να την μεταδώσουν ελεύθερα και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί και site.

Ας έρθουμε στην ελλειπή φετινή τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ μέσω της συχνότητας της ΕΡΤ3.

Πρόβλεψη από την διοίκηση της ΕΡΤ για απευθείας τηλεοπτική κάλυψη, μέσω ενοικίασης πολυκάμερου με δορυφορική σύνδεση και αποστολή δημοσιογράφου στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα στον Πόντο, φαίνεται πως δεν υπήρχε.

Αντιθέτως υπήρχε πρόβλεψη για απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από την ανιστορηθείσα Ιερά Μονή της Παναγία Σουμελά, από τα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας, μιας και υπήρχε σχεδιασμός να μεταβεί και να παρευρεθεί στις πανηγυρικές εορταστικές εκδηλώσεις ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από την ΕΡΤ, η οποία θα μετέδιδε απευθείας την Θεία Λειτουργία από την Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, για το λόγο αυτό είχαν προετοιμαστεί και ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας οι επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα μεταβεί στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, αλλά στην Παναγία στην Τήνο.

Βλέποντας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μεταβαίνει στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, και δεν θα υπάρχει απευθείας τηλεοπτική κάλυψη από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από την Παναγία Σουμελά στον Πόντο, άρχισαν να εμφανίζονται δειλά – δειλά και δημοσιεύματα, σε μη συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, γι’ αυτήν την παράλειψη και την σημασία υποβάθμισης της παρουσίας του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Τραπεζούντα.

Τελικώς η διοίκηση της ΕΡΤ, -ίσως και να δέχθηκε και οχλήσεις από το Φανάρι- ως φαίνεται προσπάθησε να «μπαλώσει» την κατάσταση με παράλληλη απευθείας τηλεοπτική σύνδεση, της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας όπου υπήρχε πολυκάμερο τηλεοπτικό συνεργείο με δορυφορική μετάδοση και στην Παναγία Σουμελά στο όρος Μελά στον Πόντο, όπου πραγματοποιούνταν η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του κ. Βαρθολομαίου, αλλά με απευθείας τηλεοπτική μετάδοση μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ, όπου η ποιότητα της παρεχόμενης εικόνας στον τηλεθεατή, συνεχώς «έπεφτε» και δεν υπήρχε καλός φυσικός ήχος.

Ο λόγος ήταν ότι μέσω ίντερνετ με τα κινητά τηλέφωνα, από το ίδιο σημείο, μετέδιδαν σε απευθείας σύνδεση και εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα, την Αμερική, την Ρωσία και απ’ όλο τον κόσμο.

Έτσι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν την εκπομπή σήματος από την Παναγία Σουμελά στον Πόντο και η εικόνα και ο ήχος συνεχώς «έπεφτε».

Η τηλεοπτική μετάδοση έγινε από το στούντιο της ΕΡΤ3 από τον έμπειρο δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργιάδη, ο οποίος με τις γνώσεις του για τον Εύξεινο Πόντο και με τις τεχνικές δυνατότητες που είχε, προσπαθούσε να «σώσει ότι σώζεται».

Μάλιστα ως φαίνεται λόγω της κακής τηλεοπτικής εικόνας η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία διεκόπη πρόωρα και οι τηλεθεατές δεν παρακολούθησαν το τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, όπου εψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, που από την αρχή της Θείας Λειτουργίας μετά τον ξεριζωμό το 2010, τίμησε με τη συμμετοχή του, την Παναγία Σουμελά, στο όρος Μελά, στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου.

Κανονικά η διοίκηση της ΕΡΤ, θα έπρεπε να είχε και στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία με τον κ.κ. Βαρθολομαίο, πολυκάμερο τηλεοπτικό συνεργείο, και απευθείας δορυφορική σύνδεση, με αποστολή δημοσιογράφου να καλύπτει όλες τις δράσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, από την άφιξη στην Τραπεζούντα, στον Εσπερινό την Παραμονή της Παναγίας στην Τραπεζούντα, όπως έπραττε κάθε χρόνο, έως την έναρξη της πανδημίας του Κορωναϊού.

Αυτός είναι ο ρόλος της και γι’ αυτό πληρώνει ο ελληνικός λαός, ανάμεσά τους και εκατομμύρια πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό δεν το έπραξε η διοίκηση της ΕΡΤ και της πιστώνεται ως αρχή της υποβάθμισης της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο.

Το εάν ήταν συνειδητή πράξη ή παράλειψη, μόνον η διοίκηση της ΕΡΤ μπορεί να το απαντήσει.

Έως τώρα μέσω της ΕΡΤ3, μεταδίδονταν απευθείας στην αρχή η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, η οποία άρχιζε ως συνήθως στις 7 το πρωί έως περίπου στις 10 το πρωί και ακολουθούσε η απευθείας τηλεοπτική μετάδοση μέσω δορυφορικής λήψης από την Παναγία Σουμελά στον Πόντο μετά τις 10 το πρωί που άρχιζε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και μεταδίδονταν έως το τέλος της.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, δίδει μεγάλη σημασία στην Εθνικοθρησκευτική διάσταση των Ιερών Προσκυνημάτων στον Αλησμόνητο Πόντο.

Και η παρουσία σε αυτά, ιδιαίτερα στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, Εθνικοθρησκευτικό σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου είναι μεγάλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι και φέτος δεκάδες απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, ταξίδεψαν 2.000 χιλιόμετρα για να πάνε να προσκυνήσουν τα χωριά και τις πόλεις των προγόνων τους, και συμμετείχαν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, ενώ χιλιάδες τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, όταν τους παρέχεται αυτή η δυνατότητα παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εφέτος στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, παρέστη ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Πηγή: efxinospontos.gr

Σχετικά άρθρα