Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: 16 δημοσιογράφοι υπό κράτηση – Κατηγορούνται ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης

Τουρκία: 16 δημοσιογράφοι υπό κράτηση – Κατηγορούνται ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Λογοκρισία, Τουρκία,

Η Τουρκία έθεσε υπό κράτηση την Πέμπτη 16 δημοσιογράφους που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης και ότι ανήκουν σε «τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο δικηγόρος τους.

Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους εργάζονται για ΜΜΕ που ευθυγραμμίζονται με το φιλοκουρδικό σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο αντιμετωπίζει την απειλή της απαγόρευσης στην Τουρκία λόγω κατηγοριών ότι έχει διασυνδέσεις με Κούρδους αντάρτες (PKK) που διεξάγουν εξέγερση επί δεκαετίες κατά της κυβέρνησης.

Οι 16 συνελήφθησαν, μαζί με τέσσερις άλλους δημοσιογράφους, στις 8 Ιουνίου στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας (βόρειο Κουρδιστάν), με την κατηγορία ότι ανήκουν στις υπηρεσίες Τύπου του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Μεταξύ των συλληφθέντων δημοσιογράφων είναι ο Σερντάρ Αλτάν, συμπρόεδρος της ένωσης δημοσιογράφων.

Άλλοι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι υπό δικαστική επιτήρηση.

Ένας εκπρόσωπος του τουρκικού βραχίονα των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», ο Ερόλ Οντέρογλου, κατήγγειλε τις συλλήψεις ως απόπειρα αποδυνάμωσης της «κουρδικής πολιτικής τάξης… και στερήσεως φωνής» πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία το επόμενο έτος.

Η Τουρκία λέει ότι σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων μαχητών.

Το τουρκικό καθεστώς έχει ήδη συλλάβει πολλά από τα σημερινά και πρώην μέλη του HDP σε μια κυβερνητική επιχείρηση που ξεκίνησε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν θορυβηθεί από την καταστολή, προειδοποιώντας ότι απειλεί να υπονομεύσει περαιτέρω τους διπλωματικούς δεσμούς με την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν.

Η Τουρκία κατατάσσεται στην 149η θέση από 180 χώρες στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου του RSF για το 2022 και δέχεται τακτικές επικρίσεις για τη φίμωση του Τύπου που επικρίνει την κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα