Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή στο Καζακστάν για Ρώσο τηλεπαρουσιαστή που προειδοποίησε για «ίδια τύχη» με την Ουκρανία

Οργή στο Καζακστάν για Ρώσο τηλεπαρουσιαστή που προειδοποίησε για «ίδια τύχη» με την Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καζακστάν, Ουκρανία, Ρωσία,

Το Καζακστάν ενδέχεται να κηρύξει «persona non grata» έναν γνωστό Ρώσο τηλεπαρουσιαστή που υποστήριξε ότι η χώρα της Κεντρικής Ασίας θα μπορούσε να έχει την ίδια τύχη με την Ουκρανία αν δεν τασσόταν αποφασιστικά στο πλευρό της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο από την Αστάνα.

Αν και δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Καζακστάν -μια πλούσια σε πετρέλαιο πρώην σοβιετική δημοκρατία- έχει ζητήσει να επιλυθεί η κρίση σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο και έχει δεσμευτεί πως θα τηρήσει τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.

Ο Τιγκράν Κεοσαγιάν -σύζυγος της Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτριας του ρωσικού δικτύου RT, το οποίο υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο- ανέφερε στην εκπομπή του στο YouTube ότι το Καζακστάν είναι «αχάριστο» και «ύπουλο» επειδή δεν εκδηλώνει την υποστήριξή του στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν Αϊμπέκ Σμαντιγιάροφ δήλωσε ότι τα σχόλια του Κεοσαγιάν ήταν «προσβλητικά» και «μεροληπτικά».

«Ενδεχομένως η τοποθέτησή του να αντανακλά την άποψη μερίδας της ρωσικής κοινής γνώμης και του πολιτικού κατεστημένου, αλλά είναι ενάντια στο πνεύμα και στην ουσία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και των συμφωνιών μεταξύ των ηγετών μας», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Περιμένω πως θα συμπεριληφθεί στη λίστα με τα πρόσωπα που δεν είναι ευπρόσδεκτα στο Καζακστάν».

Το Καζακστάν έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και μια μεγάλη ρωσική εθνική μειονότητα μεταξύ του πληθυσμού των 19 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ έλαβε στρατιωτική βοήθεια από τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, του οποίου ηγείται η Ρωσία, για να καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον περασμένο Ιανουάριο.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το Καζακστάν έχει προσελκύσει επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Δύση, κυρίως στον ενεργειακό τομέα.

Η ηγεσία της χώρας υπογραμμίζει ότι ακολουθεί μια «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική.

Ποιος είναι

Ο Τιγκράν Εντμόντοβιτς Κεοσαγιάν είναι Ρώσος σκηνοθέτης, ηθοποιός, τηλεπαρουσιαστής και συγγραφέας αρμενικής καταγωγής.

Είναι μεγάλος υποστηρικτής του Βλαντιμίρ Πούτιν μαζί με τη σύζυγό του, Μαργαρίτα Σιμονιάν.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, στον Κεοσαγιάν επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι λόγοι για τις κυρώσεις ήταν ότι, ο Κεοσαγιάν διέδιδε αντι-ουκρανική προπαγάνδα από την τηλεοπτική του εκπομπή, που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος.

Μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν είναι νόμιμη.

Υποστηρίζει επανειλημμένα ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας και ότι το Ντονμπάς δεν είναι μέρος της Ουκρανίας.

Κατηγορεί δημόσια την Ουκρανία για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Από την εκπομπή του παρουσιάζει την Ουκρανία ως μια αδύναμη και διεφθαρμένη χώρα που διατηρείται ζωντανή μόνο χάρη στη δυτική βοήθεια.

Σχετικά άρθρα