Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

H Ρωσία μπλοκάρει Facebook, Deutsche Welle, BBC και άλλα ΜΜΕ

H Ρωσία μπλοκάρει Facebook, Deutsche Welle, BBC και άλλα ΜΜΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για BBC, Deutsche Welle, Facebook, Βρετανία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Ρωσία,

Η Roskommandsor, εποπτική αρχή για τα ΜΜΕ στη Ρωσία, αποφάσισε να βάλει «φρένο» σε πολλά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών η Deutsche Welle και το BBC, με την αιτιολογία ότι «μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ οι απαγορεύσεις αφορούν επίσης τη «Φωνή της Αμερικής», την ενημερωτική ιστοσελίδα Medusa, καθώς και τον αμερικανικό ραδιοσταθμό RadioFreeEurope/Radio Liberty.

Περιορισμοί έχουν επίσης επιβληθεί στο Facebook και στο Google Playstore, όπως διαπίστωσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής η ΜΚΟ GlobalCheck, αλλά και μεμονωμένοι δημοσιογράφοι.

Λίμπουργκ: «Δύσκολη κατάσταση για την ελεύθερη δημοσιογραφία»

Ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ επιεβαιώνει το «φρένο» της Ρωσίας στην ιστοσελίδα dw.com σε όλες τις γλώσσες και αντικρούει τις αιτιάσεις περί λανθασμένων πληροφοριών.

«Είμαστε ένας ανεξάρτητος σταθμός με διεθνή χαρακτήρα και έδρα τη Γερμανία, δεν είμαστε κυβερνητικός σταθμός», τονίζει ο Λίμπουργκ σε επιστολή του προς το κοινό της DW στη Ρωσία.

Είχε προηγηθεί το αναγκαστικό κλείσιμο του γραφείου της DW στη Μόσχα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Έκτοτε, επισημαίνει ο Πέτερ Λίμπουργκ, «για την ελεύθερη δημοσιογραφία στη Ρωσία η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα πιο δύσκολη».

Με το κλείσιμο του γραφείου στη Μόσχα και την απαγόρευση που επέβαλe στο αγγλικό και στο γερμανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, η Μόσχα αντιδρούσε στην απαγόρευση που είχε επιβάλει η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας στο ρωσικό κρατικό κανάλι RT, το οποίο δεν διέθετε την προβλεπόμενη άδεια.

Όλα αυτά έγιναν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών οι ρωσικές Αρχές έχουν εντείνει τους περιορισμούς απέναντι σε ΜΜΕ που καλύπτουν τα γεγονότα με κριτική διάθεση.

Ο Πέτερ Λίμπουργκ επισημαίνει ότι η ρωσική εισβολή στη γειτονική χώρα είναι μία «επιδρομή, που προκαλεί ατελείωτο πόνο, καταστροφή, θάνατο και προσφυγιά».

Διαλύεται η Echo Moskwy

Όμως τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται πλέον να μεταδίδουν παρά μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις των ρωσικών Αρχών για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Επιπλέον απαγορεύεται η έκφραση «επίθεση» και «εισβολή».

Την Πέμπτη ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός Echo Moskwy (Ηχώ της Μόσχας) ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στο πρόγραμμά του, μετά την σχετική απαγόρευση που επέβαλαν οι Αρχές.

Η απαγόρευση ισχύει και για τον αντίστοιχο τηλεοπτικό σταθμό.

Για τους ενδιαφερόμενους πάντως υπάρχουν δυνατότητες να παρακάμψουν τη λογοκρισία και τους αποκλεισμούς κατά την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα VPN (Virtual Private Network), που εξασφαλίζει ασφαλή και κωδικοποιημένη πρόσβαση.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να παρακαμφθεί η λογοκρισία, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή (App) της Deutsche Welle.

Ο μηχανισμός για την αποφυγή της λογοκρισίας έχει ενσωματωθεί στην App και λειτουργεί απλά, με το πάτημα ενός κουμπιού.

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα