Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνελήφθη γνωστή Τουρκάλα δημοσιογράφος για προσβολή του Ερντογάν

Συνελήφθη γνωστή Τουρκάλα δημοσιογράφος για προσβολή του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Λογοκρισία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Τουρκικό δικαστήριο στις 22 Ιανουαρίου διέταξε την προφυλάκιση της γνωστής στη γειτονική χώρα δημοσιογράφου Σεντέφ Καμπάς (Sedef Kabaş) εν αναμονή της δίκης της με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αστυνομία προσήγαγε την Καμπάς γύρω στις 2 τα ξημερώματα και την οδήγησε πρώτα στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης πριν τη μεταφέρει στο κεντρικό δικαστήριο της Πόλης, όπου το δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή της.

Η υποτιθέμενη προσβολή είχε τη μορφή παροιμίας που σχετίζεται με το παλάτι, που εξέφρασε η Καμπάς τόσο στον τηλεοπτικό αέρα όσο και στον λογαριασμό της στο Twitter, προκαλώντας την καταδίκη της δήλωσής της από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο Καμπάς είπε σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή και αργότερα σε ένα tweet:

«Ένα βόδι μπορεί να βρει το δρόμο του για το παλάτι, αλλά αυτό δεν το κάνει βασιλιά. Ωστόσο, μετατρέπει το παλάτι σε στάβλο».

Ο Μερντάν Γιαναρτάγκ (Merdan Yanardağ), αρχισυντάκτης του καναλιού Tele 1, στο οποίο η Καμπάς έκανε το σχόλιο, επέκρινε δριμύτατα τη σύλληψή της.

«Η σύλληψή της κατά τη διάρκεια της νύχτας, στις 2 τα ξημερώματα, λόγω μιας παροιμίας είναι απαράδεκτη», έγραψε στο Twitter.

«Αυτή η στάση είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας».

Ο νόμος για την εξύβριση του προέδρου επισύρει ποινή φυλάκισης από ένα έως τέσσερα χρόνια.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει τη νομοθεσία αφού έκρινε ότι η κράτηση ενός άνδρα σύμφωνα με το νόμο παραβίαζε την ελευθερία της έκφρασης.

Χιλιάδες κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για το αδίκημα της εξύβρισης του Ερντογάν στα επτά χρόνια από τότε που από πρωθυπουργός έγινε πρόεδρος.

Το 2020 ξεκίνησαν 31.297 έρευνες για αυτή την κατηγορία, σχηματίστηκαν 7.790 δικογραφίες και 3.325 κατέληξαν σε καταδίκες, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα νούμερα αυτά ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Από το 2014, τη χρονιά που ο Ερντογάν έγινε πρόεδρος, διεξήχθησαν 160.169 έρευνες για προσβολή του προέδρου, σχηματίστηκαν 35.507 υποθέσεις και καταδικάστηκαν 12.881 άνθρωποι.

Σχετικά άρθρα