Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι απάντησε ο Πεσκόφ για όσα ΜΜΕ βαφτίζονται «ξένοι πράκτορες»

Τι απάντησε ο Πεσκόφ για όσα ΜΜΕ βαφτίζονται «ξένοι πράκτορες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελευθερία Τύπου, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λετονία, Λογοκρισία, Ντμίτρι Πεσκόφ, Ρωσία,

«Ο αφανισμός κάποιου ΜΜΕ δεν θα γίνει έντονα αισθητός» λέει το Κρεμλίνο και απαγορεύει ακόμα έναν ιστότοπο: Πληθαίνουν οι «ξένοι πράκτορες» στη Ρωσία, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Νέο κρούσμα ο χαρακτηρισμός του ιδιωτικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Meduza, με έδρα τη Λετονία.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να απαγορευτεί ο ιστότοπος Meduza, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει με σεβασμό κάθε μέσο ενημέρωσης, αλλά η ιδιομορφία της σύγχρονης αγοράς είναι τέτοια που ο αφανισμός οποιουδήποτε Μέσου δεν θα γίνει έντονα αισθητός.

«Αφού δεν είναι ρωσικό ΜΜΕ»

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι στο Κρεμλίνο αντιλαμβάνονται ότι ο ιστότοπος Meduza είναι ιδιωτικό Μέσο αλλά «παρόλα αυτά δεν είναι ρωσικό ΜΜΕ».

Αυτή ήταν και η απάντησή του όταν ρωτήθηκε, αν συσχετίζουν την στάση της ρωσικής προεδρίας απέναντι στο Μέσο αυτό με τις «μη φιλικές ενέργειες» της Λετονίας, όπου βρίσκεται η έδρα του ιστότοπου Meduza, και αν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία που δεν έχει σχέση με κάποιο κράτος.

Παράλληλα ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η καταχώριση κάποιου μέσου στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων», δεν απαγορεύει την δραστηριότητα του διαδικτυακού μέσου, αναφέροντας ότι υπάρχουν Μέσα που απευθύνονται στο ρωσικό κοινό αλλά «δεν έχουν καμία σχέση με την Ρωσική Ομοσπονδία»

Στις 23 Απριλίου το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας συμπεριέλαβε τους ιστότοπους Meduza και «Πρώτο ΜΜΕ κατά της διαφθοράς» στο μητρώο των ΜΜΕ που λειτουργούν ως «ξένοι πράκτορες».

Καταδίκη από ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του επικεφαλής εκπρόσωπου Τύπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Πίτερ Στάνο είχε καταδικάσει την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης, να συμπεριλάβει το ανεξάρτητο μέσο Meduza στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων».

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι Αρχές της Ρωσίας συνεχίζουν να περιορίζουν την δουλειά ανεξάρτητων ΜΜΕ, καθώς και μεμονωμένων δημοσιογράφων και ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενημέρωσης.

»Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας και τις εγγυήσεις που αφορούν στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σχετικά άρθρα