Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν θέλει να κλείσει φυλακή τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ επειδή δεν αντέχει την κριτική του

Ο Ερντογάν θέλει να κλείσει φυλακή τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ επειδή δεν αντέχει την κριτική του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κύπρος, Σενέρ Λεβέντ,

Τρεις ποινικές υποθέσεις στο 21ο Ποινικό Πρωτοδικείο της Άγκυρας αντιμετωπίζει ο Τουρκοκύπριος εκδότης της «Αβρούπα» και αρθρογράφος, Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη παρουσιάστηκε ενώπιον γυναίκας «δικαστού» στα κατεχόμενα που τον ενημέρωσε γι’ αυτό και τον κλήτευσε ως μάρτυρα.

Ο ίδιος, δηλώνει στο άρθρο του για την υπόθεση, αρνήθηκε να δώσει κατάθεση και περιγράφει την εμπειρία του, ενώ σε σειρά άρθρων από τότε απευθύνεται προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τρεις υποθέσεις αφορούν το άρθρο του με τίτλο «Οι Κούρδοι κι εμείς», ημερομηνίας 1 Ιουνίου 2016.

Η δεύτερη αγωγή είναι για το άρθρο με τίτλο «Zorba The Cypriot», ημερομηνίας 1 Φεβρουαρίου 2018 και η τρίτη αγωγή αφορά τη γνωστή γελοιογραφία, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2017 με το αρχαίο ελληνικό άγαλμα που ουρεί στο κεφάλι του Τούρκου Προέδρου.

Στο άρθρο του την επομένη της κλήτευσής του, που δημοσιεύθηκε στις 24 Δεκεμβρίου, ο Λεβέντ γράφει ότι στο κείμενο της αγωγής που εστάλη από την Άγκυρα δεν αναφέρθηκε ολογράφως το όνομα του ενάγοντος, ποιος τον ενάγει, αλλά μόνο τα αρχικά Κ.Χ.

Και οι τρεις αγωγές καταχωρίσθηκαν με την κατηγορία της προσβολής κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το άρθρο 299/1 του τουρκικού ποινικού κώδικα που προβλέπει ποινή φυλάκισης 1-4 χρόνια.

«Αρνήθηκα να δώσω κατάθεση. Η δικαστής έγραψε ότι άσκησα το δικαίωμά μου να μην μιλήσω. Απέρριψα τις κατηγορίες. Το έγραψε και αυτό η δικαστής. Υπέγραψα.

»Τι θα κάνουν; Αφού δεν θα πάω σε εκείνο το δικαστήριο, μήπως θα με δικάσουν ερήμην μου;

»Όπως τον Τζιαν Ντουντάρ δηλαδή; Θα επιβάλουν ποινή φυλάκισης;

»Θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης εναντίον μου; Ας εκδώσουν.

»Πάλι θα γράφω αυτά που έχω να γράψω. Αν δεν τα γράφω, γιατί εκδίδω εφημερίδα;»

Καταδίκασαν ερήμην του τον Τζιαν Ντουντάρ σε 27 χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση, επειδή έκανε έντιμη, τίμια δημοσιογραφία, αποκάλυψε τα όπλα και τα υλικά που πήγαιναν από την Τουρκία στους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία, προσθέτει θυμίζοντας ότι ο Τούρκος δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο δικαστήριο, μετά έγινε απόπειρα δολοφονίας του και ύστερα εγκατέλειψε την Τουρκία.

«Είμαι πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, έχω και ένα “Βραβείο Πολίτη”.

»Όμως, όταν ρώτησα στο Ευρωκοινοβούλιο τι σκέφτεται να κάνει η ΕΕ στην αγωγή για τη γελοιογραφία που καταχωρίσθηκε εναντίον μου υπό την προστασία του Ταγίπ Ερντογάν έμεινε αναπάντητο το ερώτημά μου αυτό.

»Είχαν λεχθεί πράγματα άνευ ουσίας όπως “θα δούμε”», αναφέρει ο Λεβέντ.

«”Δήμιος της δικαιοσύνης” είναι ένας δικαστής σε μια χώρα στην οποία ένας φασίστας δικτάτορας πέρασε στη θέση του δικαστή.

»Ας με δικάσουν. Είναι εκείνοι που θα δικαστούν οπωσδήποτε μια μέρα».

Σημειώνεται ότι ένταλμα σύλληψης ή έκδοσης του Σενέρ Λεβέντ στην Τουρκία δεν έχει ζητηθεί ακόμα από το ψευδοκράτος.

Σχετικά άρθρα