Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε δημοσιογράφο για «υπεράσπιση της τρομοκρατίας»

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε δημοσιογράφο για «υπεράσπιση της τρομοκρατίας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελευθερία Τύπου, Λογοκρισία, Ρωσία,

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τη Δευτέρα, τη δημοσιογράφο Σβετλάνα Προκοπίεβα, κρίνοντάς την ένοχη για υπεράσπιση της τρομοκρατίας, επιβάλλοντάς της όμως απροσδόκητα μόνο ένα πρόστιμο 500,000 ρουβλίων, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια δίκη που οι υποστηρικτές της δήλωσαν ότι αποτελεί περίτρανη απόδειξη της αυξανόμενης λογοκρισίας.

Ο κρατικός εισαγγελέας είχε ζητήσει από το δικαστήριο της δυτικής πόλης του Pskov να φυλακίσει για έξι χρόνια την παραπάνω και παράλληλα να της απαγορεύσει να ασκεί τη δημοσιογραφία για τέσσερα χρόνια.

Η ίδια, ωστόσο αρνήθηκε την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι παραπέμφθηκε σε δίκη κάνοντας απλά τη δουλειά της και τίποτε παραπάνω.

Οι Αρχές κινήθηκαν εναντίον της με την αιτιολογία ότι εκείνη χρησιμοποίησε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα στα τέλη του 2018 για να συζητηθεί δημόσια η υπόθεση ενός 17χρονου που ανατινάχθηκε στο γραφείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, στην πόλη Arkhangelsk.

Ο νεαρός «έχασε» τη ζωή του και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό, τον οποίο αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τρομοκρατική πράξη.

Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού προγράμματος, η Σ. Προκοπίεβα επέκρινε το κράτος για τον χειρισμό των αντίθετων απόψεων λέγοντας πως αυτού του είδους η προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ριζοσπαστικές πράξεις διαμαρτυρίας παρόμοιες με εκείνες στο Arkhangelsk.

Πριν από τη δίκη, δεκάδες δημοσιογράφοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν απαιτήσει η συνάδελφός τους να απαλλαγεί πλήρως και μια ανοιχτή επιστολή που υπεγράφη από υπερασπιστές δικαιωμάτων ανέφερε ότι η υπόθεση είχε πολιτικά κίνητρα με μοναδικό στόχο να τρομάξει τους Ρώσους δημοσιογράφους.

Η ίδια η καταδικασθείσα –που εμφανίστηκε στη δίκη φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα «Δεν θα κλείσουμε το στόμα μας» δήλωσε ότι πρόκειται να ασκήσει έφεση κατά της παραπάνω απόφασης.

Σχετικά άρθρα