Σε «επιθετική εξαγορά της Forthnet/Νοva μέσω της ΕΡΤ με την αξιοποίηση του αποθεματικού του Οργανισμού, που αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ», ώστε να επικρατήσει διαφάνεια στην ποδοσφαιρική και τηλεοπτική αγορά, κάλεσε τη ΝΔ ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης 44 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαδικασία εξαγοράς της Forthnet από την εταιρεία Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Όπως εξήγησε, η διαδικασία που εξελίσσεται θα πολλαπλασιάσει, αν ευοδωθεί, τις στρεβλώσεις σε συγκεκριμένες αγορές και την ίδια ώρα η ΝΔ επιλέγει να «βάλει για ύπνο τον “μεγάλο γίγαντα”, την ΕΡΤ, όπως έκανε όταν –με το “μαύρο” στη δημόσια τηλεόραση- την απέκλεισε από το διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου, που τελικά κέρδισε η Digea».
Επεσήμανε, δε, το φαινόμενο του «μπερλουσκονισμού» που αναπτύσσεται και στη χώρα μας από τη δράση συγκεκριμένου επιχειρηματία, τονίζοντας πως αυτό θα πλήξει το ίδιο το κόμμα της ΝΔ.
Ο Νίκος Παππάς μίλησε για μια νέα «κανονικότητα» που ευνοεί συγκεκριμένους επιχειρηματικούς παράγοντες, οι οποίοι επιδοκιμάζουν δημόσια την νέα κατάσταση.
Και αυτή η «κανονικότητα» επιτρέπει τη δρομολόγηση διαδικασιών, όπως η εξαγορά της Forthnet από την Alter Ego, που δημιουργούν πολλαπλές προκλήσεις.
«Είναι πρόκληση το τεράστιο κούρεμα δανείων της Forthnet ως 85%, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ειδικά όταν αυτή την απόφαση παίρνουν οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
»Και είναι επίσης πρόκληση να υλοποιηθούν οι φήμες που λένε ότι θα χρησιμοποιηθούν 9 δισ. ευρώ από τα 37 δισ. ευρώ του αποθεματικού για να καλυφθούν τα αποτελέσματα τέτοιου είδους επιλογών.
»Να δίνεται, δηλαδή, ο κόπος και ο ιδρώτας των φορολογουμένων για την κάλυψη των απωλειών από το κούρεμα ιδιωτικών χρεών και όχι για φοροελαφρύνσεις ή ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για να προσθέσει πως με την πιθανή ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, μία ποδοσφαιρική ομάδα θα ελέγχει μέσω των τηλεοπτικών συμβολαίων τα ταμεία όλων των υπολοίπων ομάδων, αφού ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού.
«Με λίγα λόγια, το ταμείο του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Πανιωνίου, του Ατρομήτου και των υπολοίπων θα ελέγχεται από τον Ολυμπιακό.
»Όλες οι ομάδες θα περιμένουν να δεήσει ο ιδιοκτήτης της δορυφορικής πλατφόρμας, που είναι και ιδιοκτήτης μεγάλης ομάδας, πότε θα πληρωθούν τα συμβόλαια, τα οποία αποτελούν το 80% ως 90% των συνολικών εσόδων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ελέγξει τη διαδικασία, όπως είχε πράξει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολές των (τότε υπουργών) Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Δ. Παπαδημητρίου και Λ. Κράτσου για τον έλεγχο του μονοπωλίου στη διανομή του Τύπου, που επίσης ανήκει στον ίδιο επιχειρηματία και εκδότη μεγάλων εφημερίδων. Σε μια περίπτωση όπου το ίδιο πρόσωπο μπορεί να ελέγχει τα ταμεία των ανταγωνιστών του (λοιπές εφημερίδες) και σε αυτόν τον κλάδο.
Ο Νίκος Παππάς, αφού θύμισε τη σπουδή της ΝΔ να αποκεφαλίσει εν μέσω θέρους τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κόντρα σε όσα προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο, κάλεσε τα νέα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής να μην αδιαφορούν για το θέμα που έχει προκύψει.
«Αν ολοκληρωθεί η εξαγορά θα έχουμε έναν ιδιοκτήτη που θα ελέγχει και εφημερίδες και κανάλι και ραδιόφωνο και μια σειρά από site και το πρακτορείο διανομής Τύπου.
»Δεν σας αφορά αυτό ως συγκέντρωση στο χώρο του Τύπου;», ρώτησε, επισημαίνοντας πως υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περίπτωσης.
Προλαβαίνοντας τυχόν υποθέσεις της ΝΔ πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην Forthnet, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αγόρασε τον Βήμα FM και τον έκλεισε, αγόρασε Τα Νέα και έκανε απολύσεις.
»Δεν μας έχει δείξει διάθεση να διασώσει θέσεις εργασίας».
Τέλος, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν την περίοδο 2015-2019 για να μπει τάξη στο χώρο των ΜΜΕ, όπως η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η δημιουργία δικού της δικτύου εκπομπής, η αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που φέρνουν στα δημόσια ταμεία 210 εκατ. ευρώ και χρήματα από την είσπραξη του φόρου διαφήμισης και των τελών χρήσης συχνοτήτων, η ενίσχυση του έντυπου Τύπου, κ.ά.