Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το BBC απαγορεύει στους δημοσιογράφους να λένε τη λέξη «τρομοκρατία»

Το BBC απαγορεύει στους δημοσιογράφους να λένε τη λέξη «τρομοκρατία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για BBC, Βρετανία, Δημοσιογράφοι, Ηνωμένο Βασίλειο, Τηλεόραση, Τρομοκρατία,

Να μην χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι του τη λέξη «τρομοκρατία» αποφάσισε το BBC, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων ότι «αποστειρώνει» την τρομοκρατία και δεν εκπληρώνει το ρόλο του ως Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της λέξης «τρομοκρατία» για να περιγράψουν οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση, εκτός αν μεταφέρουν τα λόγια τρίτου προσώπου.

Αντίθετα, θα αναφέρονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις, παραπέμποντας σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όπως τον τόπο ή τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε.

Εν ολίγοις αντί για το μακελειό στη Γέφυρα του Λονδίνου ή στη Μάντσεστερ Αρένα θα περιγράφονται στο εξής ως επίθεση με βαν στη Γέφυρα του Λονδίνου και βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ Αρένα αντίστοιχα.

Τη Δευτέρα, όταν έγινε γνωστή η απόφαση του BBC, βουλευτές και ειδικοί επέκριναν τον σταθμό ότι «απέτυχε να υπηρετήσει το καθήκον του».

Ο Ντέιβιντ Γκριν, διευθύνων σύμβουλος του think tank Civitas, δήλωσε σχετικά:

«Αν δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη (τρομοκρατία), τότε αποτυγχάνουν στο καθήκον του απέναντι στο κοινό που ορίζει ότι πρέπει να είναι ακριβείς και σαφείς.

»Νομίζω ότι υπάρχει μια κοινή χρήση του όρου, με ορισμένη νομική αναγνώριση, ότι η απόπειρα δολοφονίας ή τραυματισμού πολιτικού στόχου είναι τρομοκρατία.

»Θα ήταν παραπλανητικό να μην πούμε ότι πρόκειται για τρομοκρατικά επεισόδια αν είναι προσπάθειες προώθησης ενός πολιτικού ή ιδεολογικού σκοπού μέσω της βίας».

Ο Συντηρητικός βουλευτής Άντριου Μπάιντζεν είπε:

«Είναι τρομοκράτες και αυτές είναι τρομοκρατικές επιθέσεις.

»Το BBC δεν πρέπει να προσπαθεί να αποστειρώσει τη συμπεριφορά των τρομοκρατών με το να μη λέει τα πράγματα με το όνομά τους».

Σύμφωνα με πηγές του BBC, που επικαλείται η Daily Mail, τα αφεντικά του βρετανικού μέσου είναι πρόθυμα να καταγγείλουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις με συνέπεια, ανεξάρτητα από την πολιτική ιδεολογία των τρομοκρατών. Αλλά αντί να τις χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατικές επιθέσεις και να κατηγορηθούν για επικινδυνότητα, θέλουν να αποφύγουν την χρήση της λέξης».

Η απόφαση του BBC συμπυκνώνεται στη φράση «ο τρομοκράτης για κάποιον είναι μαχητής ελευθερίας για κάποιον άλλον».

Πολλοί δημοσιογράφοι του BBC είναι, σύμφωνα με τη Daily Mail, εξοργισμένοι με την απόφαση, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από αυτόν τον μήνα.

Σχετικά άρθρα