Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή στο Βερολίνο: Ο Ερντογάν βασάνισε τον Γερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ

Οργή στο Βερολίνο: Ο Ερντογάν βασάνισε τον Γερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βασανιστήρια, Γερμανία, Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Λογοκρισία, Ντενίζ Γιουτζέλ, Τουρκία,

Τηλεγράφημα του DPA, με τίτλο «Το γερμανικό ΥΠΕΞ θυμίζει στην Τουρκία τη σύμβαση κατά των βασανιστηρίων», αναφέρεται στην κατάθεση πριν μερικές ημέρες σε δικαστήριο του Βερολίνου (για τη δίκη του που εκκρεμεί στην Τουρκία) του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Die WELT», Ντενίζ Γιουτζέλ (Deniz Yücel), ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του στην Τουρκία βασανίστηκε, πιθανόν –όπως είπε– κατόπιν εντολής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη γραπτή κατάθεση αναφέρεται ότι ο Γιουτζέλ κατά τις πρώτες μέρες κράτησής του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας «Σιλιβρί» κοντά στην Κωνσταντινούπολη, δέχτηκε χτυπήματα, κλωτσιές, απειλές και ταπεινώσεις από Τούρκους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του DPA:

«Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων.

»”Καταδικάζουμε κάθε μορφή βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης. Είναι εκτός δικαίου”, δήλωσε εκπρόσωπος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, μετά την υποβολή σχετικού ερωτήματος, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις κατηγορίες του Γιουτζέλ περί βασανιστηρίων.

»Ζήτησε όμως “με έμφαση” από την τουρκική κυβέρνηση “να τηρεί τα διεθνή πρότυπα, για τα οποία η ίδια έχει δεσμευτεί”.

»Σ’ αυτά ανήκουν –συνέχισε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ– εκτός από τη σύμβαση του ΟΗΕ και δεσμεύσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία από τα βασανιστήρια.

»Η Τουρκία όπως και η Γερμανία ανήκει στα 47 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και στον ΟΗΕ.

»Για τη συγκεκριμένη περίπτωση Γιουτζέλ η εκπρόσωπος δήλωσε:

»”Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε εντατικά υπέρ της προξενικής πρόσβασης στον Deniz Yücel, έντιμων συνθηκών κράτησης, δίκης στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και υπέρ της απελευθέρωσής του”».

Σε άλλο σχετικό δημοσίευμα στο Spiegel online, με τίτλο «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προειδοποιεί την Τουρκία», αναφέρονται και δηλώσεις εκπροσώπων της γερμανικής αντιπολίτευσης αμέσως μετά τις χθεσινές δηλώσεις Γιουτζέλ περί βασανισμού του στην Τουρκία:

Η επικεφαλής των Πρασίνων Annalena Baerbock δήλωσε στο SPIEGEL ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει πλέον να προσποιείται ότι είναι φυσιολογικές οι σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση:

«Η πίεση στον Ερντογάν πρέπει να αυξηθεί».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαθέτει «έναν μεγάλο μοχλό πίεσης, για να αντιπαρατεθεί σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της Τουρκίας προς την κατεύθυνση του απολυταρχισμού».

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς Sevim Dagdelen απαίτησε την Παρασκευή την άμεση κλήση του Τούρκου Πρεσβευτή στο γερμανικό Υπ. Εξωτερικών.

Είναι αναγκαίο –είπε– «για να προστατέψουμε κι άλλους Γερμανούς πολίτες από βασανιστήρια και κακομεταχείριση, που βρίσκονται υπό τουρκική κράτηση».

Η Νταγκντελέν είναι Πρόεδρος της Γερμανο-Τουρκικής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η ίδια ζήτησε επίσης να σταματήσουν αμέσως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής αρμόδιος των Πρασίνων Omid Nouripour δήλωσε ότι δεν μπορεί πια να συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει με σαφήνεια να δώσει στον Πρόεδρο Ερντογάν να καταλάβει ότι δεν δέχεται πλέον τα αδιακρίτως ασκούμενα βασανιστήρια και τη φυλάκιση Γερμανών πολιτών».

Αλλά και ο πολιτικός του SPD; Nils Schmid, χαρακτήρισε τη δήλωση Γιουτζέλ «εξαιρετικά ανησυχητική».

Σε μια πρώτη αντίδραση από την Τουρκία, ο πολιτικός του ΑΚΡ και έμπιστος του Ερντογάν, Mustafa Yeneroglu, δήλωσε για όσα είπε ο Γιουτζέλ περί βασανιστηρίων:

«Δεν μπορώ να το φανταστώ. Αντιφάσκει με όσα εγώ γνωρίζω και με τις δηλώσεις που έκανε αργότερα απέναντι σε μένα».

Σχετικά άρθρα