Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σαουδική Αραβία «χρυσώνει» τα παιδιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου Κασόγκι

Η Σαουδική Αραβία «χρυσώνει» τα παιδιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου Κασόγκι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι, Δολοφονίες, Πράκτορες, Σαουδική Αραβία, Τζαμάλ Κασόγκι, Τουρκία,

Αποζημιώσεις-μαμούθ προσφέρουν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας στα παιδιά του Τζαμάλ Κασόγκι, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, που δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Καθένα από τα παιδιά του Τζαμάλ Κασόγκι έλαβε ως αποζημίωση σπίτια αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα λαμβάνουν επίσης κάθε μήνα χιλιάδες δολάρια από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα The Washington Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στην οποία αρθρογραφούσε ο δολοφονημένος δημοσιογράφος, τα συγκεκριμένα σπίτια βρίσκονται στην Τζέντα (δυτικά), στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα και η αξία του καθενός φτάνει τα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον σε καθένα από τα τέσσερα παιδιά του προστίθενται μηνιαίες πληρωμές που ξεπερνούν τις 10.000 δολάρια.

Η Washington Post εξάλλου γράφει πως οι δύο γιοι και οι δύο κόρες του Κασόγκι ενδέχεται επίσης «να λάβουν πληρωμές πολύ πιο υψηλές πιθανόν πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κατ’ άτομο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το «τίμημα του αίματος» που αναμένεται να γίνουν όταν η δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες».

Ο δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι που ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις. Δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε από μια ομάδα δεκαπέντε σαουδαράβων πρακτόρων, οι οποίοι πήγαν από το Ριάντ στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο δημοσιογράφος είχε ζητήσει να του δοθούν κάποια έγγραφα. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αρχικά διέψευσαν ότι ο Κασόγκι ήταν νεκρός, αλλά στη συνέχεια έκαναν λόγο περί μιας επιχείρησης από «εκτός ελέγχου» στοιχεία της υπηρεσίας πληροφοριών.

Η δίκη 11 υπόπτων ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς ενώπιον της σαουδαραβικής δικαιοσύνης. Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί η θανατική ποινή σε πέντε εξ αυτών.

Στην υπόθεση πολλά είναι τα σημεία που παραμένουν σκοτεινά, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τον ρόλο του πανίσχυρου πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που χαρακτηρίστηκε «υπεύθυνος» για τον φόνο του Κασόγκι από την αμερικανική Γερουσία.

Η Washington Post τονίζει πως η χορήγηση των αποζημιώσεων στα παιδιά του Κασόγκι εγκρίθηκαν στα τέλη του 2018 από τον βασιλιά Σαλμάν, πατέρα του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διότι, όπως το έθεσε πρώην σαουδάραβας αξιωματούχος, αναγνωρίστηκε πως «έγινε μια μεγάλη αδικία» και έπρεπε να υπάρξει «επανόρθωση».

Οπως σημειώνει, η πρακτική αυτή «είναι μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας μας», εξήγησε η πηγή αυτή.

Οι διαπραγματεύσεις έγιναν από τον Χάλιντ μπιν Σαλμάν, αδελφό του πρίγκιπα διαδόχου και μέχρι πρότινος πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ.

Στη Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα στην Τζέντα ζει ο μεγαλύτερος αδερφός του Κασόγκι, ο Σαλαχ, όπου συνεχίζει να εργάζεται σε επενδυτική τράπεζα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τα άλλα τρία αδέλφια του, ο αδελφός του και οι δύο αδελφές του, κατοικούν στις ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα