Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τόμας Ζάιμπερτ: «Στόχος του Ερντογάν να θέσει υπό έλεγχο τους ξένους δημοσιογράφους»

Τόμας Ζάιμπερτ: «Στόχος του Ερντογάν να θέσει υπό έλεγχο τους ξένους δημοσιογράφους»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Λογοκρισία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Σε άρθρο γνώμης για τον ενημερωτικό δικτυακό τόπο «Τ24» γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο Γερμανός δημοσιογράφος, Τόμας Ζάιμπερτ, εκδιώχθηκε από την Τουρκία, μετά από 22 έτη παραμονής στην χώρα.

Ειδικότερα, σε άρθρο του στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο Τόμας Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «για 20 χρόνια παρακολούθησα την άνοδο του Ερντογάν.

»Τώρα η κυβέρνησή του δεν μπορεί να αντέξει τη δράση μου ως δημοσιογράφος».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τόμας Ζάιμπερτ ξεκίνησε να εργάζεται ως ανταποκριτής της Tagespiegel στην Τουρκία το 1997 καθώς και ότι από το 2016 άρχισε να γράφει επικριτικά άρθρα για τον πρόεδρο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει πιο αυταρχικός και απομακρύνεται από τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Τόμας Ζάιμπερτ, όπως καταγράφεται στο άρθρο, για χρόνια, η απόκτηση άδειας εργασίας στην Τουρκία ήταν μια τυπική διαδικασία, αλλά τώρα έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο και ως εκ τούτου κάποιοι Γερμανοί συνάδελφοι έπρεπε να φύγουν από την Τουρκία.

«Η ελευθερία του Τύπου εξαρτάται τώρα από τον Ερντογάν», τόνισε ο Τόμας Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι ακυρώθηκε επίσης και η άδεια εργασίας του.

Στο τέλος του άρθρου του, ο Τόμας Ζάιμπερτ προειδοποίησε επίσης ότι «στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι να θέσει υπό έλεγχο τους ξένους δημοσιογράφους καθώς και τις γερμανικές εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια.

»Αυτές οι προσπάθειες θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη ότι ο Τόμας Ζάιμπερτ δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ξένος δημοσιογράφος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία προσθέτοντας ότι ο αριθμός των αλλοδαπών δημοσιογράφων που δεν επιτρέπεται να ασκήσουν δημοσιογραφία στην Τουρκία βαίνει αυξανόμενος καθώς και ότι όποιος τολμά να επικρίνει την κυβέρνηση απομακρύνεται από τη χώρα ενώ κάποιοι οδηγούνται ακόμη και στη φυλακή.

«Αυτό δεν είναι καλό» υπογραμμίζει ο αθρογράφος σημειώνοντας ότι Ερντογάν υποστήριζε τους ξένους δημοσιογράφους όταν τους χρειαζόταν.

Τώρα, που δεν χρειάζεται πια την υποστήριξή τους, εκείνους που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του, απλώς τους διώχνει.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 10 Μαρτίου οι ανταποκριτές του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF Γιεργκ Μπράζε και της εφημερίδας Tagesspiegel Τόμας Ζάιμπερτ αναχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Γερμανία, καθώς η άδεια εργασίας συνδέεται άμεσα με την άδεια παραμονής στην Τουρκία.

Σχετικά άρθρα