Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι σε «μερικές εβδομάδες» θα επιβάλουν κυρώσεις για τη δολοφονία Κασόγκι

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι σε «μερικές εβδομάδες» θα επιβάλουν κυρώσεις για τη δολοφονία Κασόγκι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι, Δολοφονίες, Ελευθερία Τύπου, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μάικ Πόμπεο, Σαουδική Αραβία, Τζαμάλ Κασόγκι, Τουρκία,

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν ακόμη «μερικές εβδομάδες» ώστε οι ΗΠΑ να διαθέτουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος των προσώπων που ευθύνονται για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Συνεχίζουμε να μελετάμε το τι έγινε για να καταλάβουμε πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Είμαστε στη διαδικασία της εφαρμογής κυρώσεων σε βάρος των προσώπων που ήμασταν σε θέση να ταυτοποιήσουμε μέχρι σήμερα – που συμμετείχαν σε αυτόν τον φόνο», ανέφερε ο Πομπέο στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό KMOX.

«Θα μας πάρει πιθανόν μερικές εβδομάδες ακόμη πριν να έχουμε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία ώστε να θέσουμε πράγματι αυτές τις κυρώσεις σε εφαρμογή, αλλά θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε αυτό», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει διαβεβαιώσει πως θα «απαιτήσουμε να δώσουν λόγο οι άνθρωποι που ενέχονται στη διάπραξη αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος».

Η τουρκική εισαγγελία αναφέρθηκε την Τετάρτη στις περιστάσεις της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ο οποίος «στραγγαλίστηκε» τη 2α Οκτωβρίου, μετά την είσοδό του στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, προτού το πτώμα του διαμελιστεί επιτόπου.

Ο Πομπέο έκρινε μετά την ανακοίνωση αυτή ότι «η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο (της Σαουδικής Αραβίας) στην Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», κάτι που – όπως επέμεινε – είναι «ξεκάθαρο».

Ωστόσο, μιλώντας στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «βαθιές και μακρές στρατηγικές σχέσεις με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», τις οποίες θέλουν να διατηρήσουν «άθικτες», επιμένοντας ότι «ταυτόχρονα, ο φόνος του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο είναι απαράδεκτος», και η Ουάσιγκτον «δεν τον δικαιολογεί και δεν θα επιτρέψει να μείνει χωρίς συνέπειες».

Την Τετάρτη ο Τούρκι μπιν Φάισαλ αλ Σαούντ, άλλοτε υπουργός αρμόδιος για τις υπηρεσίες Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, τόνισε ότι η διμερής στρατηγική σχέση του Ριάντ με την Ουάσιγκτον διατρέχει κίνδυνο.

«Εκτιμούμε τη στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ και ελπίζουμε να την διατηρήσουμε. Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν ανάλογη στάση», είπε ο Τούρκι, μέλος της βασιλικής οικογένειας, στη διάρκεια ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο Αμερικανοαραβικών Σχέσεων, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Σχετικά άρθρα