Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κασόγκι ετοίμαζε τηλεοπτικό κανάλι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία

Ο Κασόγκι ετοίμαζε τηλεοπτικό κανάλι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Ισλαμιστές, Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σαουδική Αραβία, Τζαμάλ Κασόγκι, Τζίνα Χάσπελ, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν προχώρησε σε σοβαρές αποκαλύψεις κατά την ομιλία του για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, γράφει ο Χουσεΐν Ιμπίς στο Bloomberg.

Ακόμη λιγότερο σαφής είναι ο λόγος που ο Ερντογάν αποφάσισε να μην τηρήσει την υπόσχεσή του να αποκαλύψει την «γυμνή αλήθεια» για την δολοφονία και ειδικά όσα γνωρίζει για την ανάμειξη του Σαουδάραβα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Η απάντηση έγκειται στις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Σαουδική Αραβία, όσο και με τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία δεν διαχειρίζεται μόνο την μακροχρόνια αντιπαλότητα με τους Σαουδάραβες, αλλά και με την Ουάσιγκτον και σταθμίζει ως πού μπορεί να φτάσει χωρίς η κατάσταση να στραφεί εναντίον της.

Η αντίδραση της Τουρκίας στη δολοφονία του Κασόγκι πρέπει να εξεταστεί έχοντας υπόψη τις τριβές μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ.

Πρόσφατα ο Ερντογάν ενίσχυσε την αξίωσή του να ηγείται του μουσουλμανικού κόσμου, κάτι που η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας ανέκαθεν θεωρεί εκ γενετής πολιτισμικό της δικαίωμα.

Οι Σαουδάραβες βλέπουν την Τουρκία ως επικεφαλής μιας εχθρικής περιφερειακής συμμαχίας Σουνιτών που περιλαμβάνει το αντίπαλο Κατάρ και την ανταγωνιστική Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Για τους Σαουδάραβες, η στάση της Τουρκίας έναντι της δολοφονίας του Κασόγκι συνιστά πρόκληση.

Ο δημοσιογράφος, συνεχίζει το Bloomberg, ετοίμαζε την δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού στην Τουρκία, μια σειρά ιστότοπων και μια πολιτική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, όλα αυτά για να προωθήσει τον ενεργότερο ρόλο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην υπόθεση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Η δολοφονία ήταν η ευκαιρία της Τουρκίας να απαντήσει στην πρόκληση δυσφημώντας τον διάδοχο.

Όμως ο Ερντογάν υφίσταται περιορισμούς. Η άφιξη στην Τουρκία της επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ σήκωσε τον πήχη για τον Ερντογάν.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Χάσπελ πήγε για να προειδοποιήσει τους Τούρκους να μην φθάσουν μέχρι του σημείου να προσπαθήσουν να αποκαθηλώσουν τον διάδοχο.

Κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε την ισορροπητική πολιτική των ΗΠΑ μεταξύ της υπεράσπισης των αμερικανικών αξιών και της διατήρησης των συμφερόντων τους στο βασίλειο.

Ο Ερντογάν εξάλλου χρειάζεται την αμερικανική συνεργασία για να εξασφαλίσει την οικονομική βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας με αντάλλαγμα την απόκρυψη αποδείξεων για την ανάμειξη στην δολοφονία.

Επίσης χρειάζεται την αμερικανική βοήθεια ώστε να αποφύγει τα αντίποινα των Σαουδαράβων για την ταπείνωση στην οποία τους υπέβαλε.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να προωθήσει την διεθνή αποκατάστασή του.

Υπό τη διακυβέρνησή του, η Τουρκία έγινε διαβόητη για την πολιτική καταπίεση και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων διώξεων κατά δημοσιογράφων όπως ο Κασόγκι.

Η δολοφονία του προσφέρει στην τουρκική κυβέρνηση την ευκαιρία να προβληθεί ως υπεύθυνη.

Το αφήγημα του Ερντογάν προς το εσωτερικό και το εξωτερικό τον φέρει να είναι υπέρμαχος της τάξης και της νομιμότητας.

Η δολοφονία του Κασόγκι αποτελεί μια έτοιμη ευκαιρία να προωθήσει αυτή την εικόνα και να ενθαρρύνει την αμερικανική κυβέρνηση να αποδεχθεί το αίτημά του να απολαμβάνει διεθνούς αποδοχής και να διαδραματίζει έναν υπεύθυνο περιφερειακό ρόλο.

Η αυτοσυγκράτηση που επέδειξε ο Ερντογάν στην ομιλία του αποδεικνύει ότι κατανοεί την ανάγκη να μην πιέσει υπερβολικά τον διάδοχο για να μην θυσιάσει άλλους, σημαντικότερους στόχους.

Αντίθετα, υποχωρώντας ελάχιστα αποτρέπει την πλήρη ρήξη με την Σαουδική Αραβία, διατηρώντας τα οφέλη από την Ουάσινγκτον.

Ταυτόχρονα μπορεί να ελπίζει ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση την Σαουδική Αραβία και θα αποδυναμώσει τον διάδοχο τόσο, ώστε να αμβλύνει τον περιφερειακό ρόλο της χώρας, καταλήγει το Bloomberg.

Σχετικά άρθρα