Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η διευθύντρια της CIA άκουσε το ηχητικό υλικό της δολοφονίας Κασόγκι – Τι απεφάνθη

Η διευθύντρια της CIA άκουσε το ηχητικό υλικό της δολοφονίας Κασόγκι – Τι απεφάνθη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, Δημοσιογράφοι, Δολοφονίες, Εφημερίδα Washington Post, Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σαουδική Αραβία, Τζαμάλ Κασόγκι, Τζίνα Χάσπελ, Τουρκία,

Το ηχητικό υλικό, προϊόν της τουρκικής έρευνας το οποίο «διέρρευσε» στα τουρκικά κι έπειτα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης με τις φρικτές λεπτομέρειες του βασανισμού και της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, έφθασε τελικά και στα αυτιά της διευθύντριας της CIA Τζίνα Χάσπελ.

«Η Χάσπελ, η οποία πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στην Τουρκία τη Δευτέρα, άκουσε το ηχητικό υλικό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των επαφών της», αναφέρει σήμερα Πέμπτη η «Washington Post».

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η διευθύντρια της CIA έκρινε το υλικό «πειστικό», γεγονός που ενδεχομένως να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις ΗΠΑ να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία υπεύθυνη για τον θάνατο του Κασόγκι.

Η Χάσπελ μετέβη στην Τουρκία τρεις εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και μερικές ημέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τις αρχές της Τουρκίας να μοιραστούν με τις ΗΠΑ τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει για την υπόθεση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο κοινοβούλιο την Τρίτη για την «προμελετημένη», «άγρια» ανθρωποκτονία του Κασόγκι, αποκαλύπτοντας πως ολόκληρο εκτελεστικό απόσπασμα έφθασε στην Κωνσταντινούπολη ανά ομάδες προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, μία ομάδα τριών ατόμων έφθασε την προηγουμένη της δολοφονίας (την 1η Οκτωβρίου) και πραγματοποίησε «αναγνωριστικές» εξορμήσεις σε δάση της Κωνσταντινούπολης, ενδεχομένως αναζητώντας μέρη για να «ξεφορτωθεί» τη σορό του Κασόγκι. Σχετικά πλάνα από κλειστό κύκλωμα δημοσιεύει σήμερα το πρακτορείο Anadolu.

Επί του θέματος είχαν χθες Τετάρτη συζήτηση ο Τούρκος πρόεδρος με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ. Οι δύο άνδρες μίλησαν για τα επόμενα βήματα στην υπόθεση.

Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του πρίγκιπα, τον οποίον στοχοποιούν τα στοιχεία της έρευνας ως ενορχηστρωτή της δολοφονίας.

Έπειτα από πεισματική άρνηση πολλών ημερών, η Σαουδική Αραβία αναγνώρισε το γεγονός της ανθρωποκτονίας στις 19 Οκτωβρίου.

Σχετικά άρθρα