Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαουδική Αραβία: «Ο Κασόγκι σκοτώθηκε σε συμπλοκή μέσα στο προξενείο» – Τραμπ: «Σας πιστεύω»

Σαουδική Αραβία: «Ο Κασόγκι σκοτώθηκε σε συμπλοκή μέσα στο προξενείο» – Τραμπ: «Σας πιστεύω»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Σαουδική Αραβία, Τζαμάλ Κασόγκι, Τουρκία,

Αποφασισμένος να «πιέσει για δικαιοσύνη» στην υπόθεση Κασόγκι δηλώνει ο Λευκός Οίκος, στον απόηχο της ανακοίνωσης των σαουδαραβικών Αρχών με την οποία το Ριάντ παραδέχεται ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, αλλά δίνει μία εκδοχή πολύ διαφορετική από εκείνη των τουρκικών Αρχών.

Στην πρώτη αντίδρασή του ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε αξιόπιστη την εκδοχή του Ριάντ.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ήταν πάντως πιο επιφυλακτική, καθώς αρκετοί γερουσιαστές και βουλευτές αμφισβητούν το αφήγημα, που θέλει τον Κασόγκι να έπεσε νεκρός σε συμπλοκή.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις διεθνείς έρευνες για το τραγικό αυτό γεγονός και να πιέζουμε για δικαιοσύνη, μέσα από μία διαδικασία έγκαιρη και διαφανή» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

«Μας λυπεί η επιβεβαίωση του θανάτου του Κασόγκι και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τη μνηστή του και τους φίλους του» πρόσθεσε.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις αμφισβήτησης από μέλη του Κογκρέσου ακόμη και στους κόλπους του Ρεπουμπλικάνων. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Λίντζεϊ Γκράχαμ.

«Το να πω ότι αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό το νέο αφήγημα της Σαουδικής Αραβίας είναι λίγο» δήλωσε χαρακτηριστικά o Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.

«Πρώτα μας είπαν ότι υποτίθεται ότι έφυγε από το προξενείο. Τώρα προκύπτει ένας καυγάς και σκοτώνεται μέσα στο προξενείο, όλα αυτά χωρίς τη γνώση του Διαδόχου του Θρόνου», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι δύσκολο να βρω την τελευταία αυτή εξήγηση αξιόπιστη».

Τι παραδέχτηκε η Σαουδική Αραβία

Στην παραδοχή ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είναι νεκρός προέβη η Σαουδική Αραβία, η οποία ανακοίνωσε 18 συλλήψεις για την υπόθεση, αλλά και την αποπομπή δύο αξιωματούχων.

Το Ριάντ υποστηρίζει ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος σκοτώθηκε κατόπιν συμπλοκής μέσα στο προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη.

Για ένα «καλό πρώτο βήμα» έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν των εισαγγελικών Αρχών που μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τα πρώτα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι ο Κασόγκι «διαπληκτίστηκε με πρόσωπα που συνάντησε στο προξενείο και ο καυγάς κατέληξε στον θάνατό του». Η έρευνα θα συνεχιστεί.

Οι εισαγγελικές Αρχές δεν έχουν κατονομάσει τους υπευθύνους για το θάνατο του δημοσιογράφου, αλλά ανακοινώθηκε πως 18 υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας έχουν συλληφθεί.

Δεν διευκρινίζεται πού βρίσκεται το πτώμα ούτε εάν έχει τεμαχιστεί, όπως καταγγέλλουν οι τουρκικές Αρχές.

Παράλληλα ο βασιλιάς Σαλμάν έδωσε άμεσα εντολή για αποπομπή του Σαούντ Αλ Κατάνι, ενός εκ των πιο στενών συμβούλων του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αλλά και του Αχμάντ Αλ Ασίρι, υποδιοικητή των μυστικών υπηρεσιών.

Φέρεται επίσης να έχει δώσει εντολή για τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα προχωρήσει σε πλήρη αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου.

Η δημοσιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας έρχεται ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Βασιλιά Σαλμάν με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφος της Washington Post και επικριτής του καθεστώτος των Σαούντ, πέρασε το κατώφλι του προξενείου της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα έγγραφα για το γάμο του.

Η μνηστή του ενημέρωσε την ίδια ημέρα για την εξαφάνισή του, τονίζοντας ότι δεν βγήκε ποτέ από το προξενείο.

Οι τουρκικές Αρχές από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο.

Αποκάλυψαν δε ανατριχιαστικές πληροφορίες για τη δολοφονία του στη βάση ηχητικού υλικού, που υποστηρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους.

Προς το παρόν το ηχητικό υλικό δεν έχει δοθεί σε άλλη χώρα.

Τραμπ: Αξιόπιστη η εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας

Ως σημαντικό πρώτο βήμα χαιρέτισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την παραδοχή του Ριάντ ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης και τις συλλήψεις 18 ατόμων για την υπόθεση.

Σε εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης ο Τραμπα εξήρε μάλιστα τις σαουδαραβικές αρχές για την «ταχεία δράση τους» και ενώ επανέλαβε ότι οι κυρώσεις κατά του βασιλείου είναι μία από τις επιλογές, έσπευσε να επισημάνει τον πιθανό αντίκτυπο που θα είχε μία τέτοια κίνηση στην αμερικανική οικονομία.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η εκδοχή των γεγονότων που έδωσε η Σαουδική Αραβία είναι αξιόπιστη, απάντησε θετικά.

Από την πρώτη στιγμή η Ουάσιγκτον έδειξε ότι δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, την οποία ο Τραμπ τις τελευταίες ημέρες χαρακτήρισε επανειλημμένα «πολύτιμο σύμμαχο», αλλά να της δώσει χρόνο να παρουσιάσει τα ευρήματα της έρευνάς της.

O Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ακύρωσε πάντως τα σχέδια για συμμετοχή στο Νταβός της Ερήμου.

Σχετικά άρθρα