Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

New York Times: Ποια κίνηση ετοιμάζει η Σαουδική Αραβία για την υπόθεση Κασόγκι

New York Times: Ποια κίνηση ετοιμάζει η Σαουδική Αραβία  για την υπόθεση Κασόγκι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι, Εφημερίδα New York Times, Σαουδική Αραβία, Τζαμάλ Κασόγκι, Τουρκία,

Νέα γραμμή πλεύσης αναζητεί η Σαουδική Αραβία, καθώς οι ενδείξεις γίνονται αποδείξεις και οι υποψίες βεβαιότητα για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι – ακόμη και για τον Ντόναλντ Τραμπ που έως πριν από λίγες μέρες τηρούσε στάση ουδετερότητας.

Οπως γράφουν «New York Times», σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το βασίλειο, μία λύση στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει είναι να πέσει όλο το βάρος της ευθύνης σε ανώτατο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας.

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών από τις προηγούμενες δηλώσεις του και την ατυχή προσπάθεια να συνδέσει την υπόθεση Κασόγκι με την υπόθεση Κάβανο, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε χθες Πέμπτη το βράδυ πεπεισμένος πως ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος είναι νεκρός.

Έπειτα από την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο – άρτι αφιχθέντα από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία – ο Τραμπ δεν μπορούσε παρά να προειδοποιήσει ότι οι επιπτώσεις για το Ριάντ «θα είναι πολύ σοβαρές».

Σε μία ακόμη σαφή ένδειξη ότι η αμερικανική κυβέρνηση αρχίζει σταδιακά να παίρνει τις αποστάσεις της από το βασίλειο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα παραστεί ούτε αυτός στο λεγόμενο Νταβός της Ερήμου.

Τη «μεγάλη έξοδο» από το επενδυτικό συνέδριο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη σαουδαραβική πρωτεύουσα είχαν ήδη ανακοινώσει οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας, ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, κι ενώ τα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία επικαλούνται οι τουρκικές αρχές δείχνουν σαφή παρέμβαση του βασιλείου στη δολοφονία του Κασόγκι, ο στρατηγός Αχμέτ αλ Ασίρι κρίνεται ο καταλληλότερος αποδιοπομπαίος τράγος.

Εάν είναι όντως αυτό το σχέδιο και αν τελικά προχωρήσει, συνεχίζουν οι «New York Times», θα είναι πλέον σαφές ότι ο κλοιός για το Ριάντ σφίγγει από παντού.

Στο μεταξύ, οι έρευνες συνεχίζονται πυρετωδώς στην Κωνσταντινούπολη, αφότου οι Τούρκοι ερευνητές έλαβαν επιτέλους την άδεια να ψάξουν στην οικεία του προξένου, όπου σύμφωνα με ορισμένες αναφορές μεταφέρθηκε ενδεχομένως η σορός του Κασόγκι.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα Παρασκευή ότι οι έρευνες έχουν επεκταθεί και σε δύο δασώσεις περιοχές λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη, καθώς οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η σορός του δημοσιογράφου – αφού διαμελίστηκε – να διασκορπίστηκε εκεί.

Τις τελευταίες ημέρες, Τούρκοι αξιωματούχοι άφησαν να διαρρεύσουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις τελευταίες στιγμές του Κασόγκι.

Σφοδρός επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος και υπέρμαχός της ελευθερίας του Τύπου, ο δημοσιογράφος πιστεύεται ότι πρώτα βασανίστηκε και στη συνέχεια το πτώμα του διαμελίστηκε, ενδεχομένως ενόσω ακόμη δεν είχε αφήσει ακόμη την τελευταία του πνοή.

Σχετικά άρθρα