Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κασόγκι μια ημέρα πριν εξαφανιστεί είχε συμμετάσχει σε φιλοπαλαιστινιακό συνέδριο στο Λονδίνο

Ο Κασόγκι μια ημέρα πριν εξαφανιστεί είχε συμμετάσχει σε φιλοπαλαιστινιακό συνέδριο στο Λονδίνο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Σαουδική Αραβία, Τζαμάλ Κασόγκι, Τουρκία,

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, ο πρώην σύμβουλος του θρόνου της Σαουδική Αραβίας και αρθρογράφος, που αγνοείται μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, είχε κάνει μια σειρά επικριτικών αναρτήσεων στο Twitter για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, τις ημέρες πριν την εξαφάνισή του.

Την 1η Οκτωβρίου, μια ημέρα πριν την εξαφάνισή του, ο Κασόγκι είχε συμμετάσχει σε ένα φιλοπαλαιστινιακό σεμινάριο στο Λονδίνο.

«Αναχωρώ από το Λονδίνο και η Παλαιστίνη βρίσκεται ακόμα στη σκέψη μου. Συμμετείχα σε ένα συνέδριο όπου γνώρισα [φιλοπαλαιστίνιους] ερευνητές και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο που πιστεύουν στον δίκαιο σκοπό του αγώνα τους», έγραψε στο Twitter και πρόσθεσε:

«Παρά την ισχύ του ισραηλινού λόμπι [στο Ηνωμένο Βασίλειο] … η φωνή της Παλαιστίνης είναι ακόμα ισχυρή εδώ. Προσπαθούν να περιθωριοποιήσουν το Παλαιστινιακό Ζήτημα … Αλλά παραμένει πάντα ζωντανό στη λαϊκή συνείδηση».

Ο Κασόγκι έγραψε και πολλά tweet για να υπερασπιστεί τον φίλο του Εσάμ Αλ Ζαμέλ, επιφανή Σαουδάραβα επιχειρηματία, που συνελήφθη από τις σαουδαραβικές Αρχές.

«Στον Εσάμ δεν ταιριάζει τέτοια συμπεριφορά», είχε γράψει ο Κασόγκι. «Οι κατηγορίες εναντίον του δεν πείθουν κανένα», πρόσθετε.

Ο φίλος του Κασόγκι κατηγορείται από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας ότι έχει σχέσεις με το καθεστώς του Κατάρ και διασυνδέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Εσάμ Αλ Ζαμέλ είχε επίσης εναντιωθεί στις μεταρρυθμιστικές αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ.

Σε άλλα του tweet ο Κασόγκι παρότρυνε την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να υποστηρίξει την ισλαμική συριακή επανάσταση, ώστε να εκδιωχθεί και το Ιράν -σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ- από τη Συρία και τον αραβικό κόσμο.

Είχε υποστηρίξει επίσης ότι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι αραβικές χώρες στον Περσικό Κόλπο και τα πετρέλαιά τους «είναι ένας πρόεδρος σαν τον Τραμπ, που μας βλέπει μόνο ως πηγή πετρελαίου».

Ο Τζαμάλ Κασόγκι εξαφανίστηκε αφότου εισήλθε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Οι τουρκικές Αρχές υποστηρίζουν ότι δολοφονήθηκε από ανθρώπους του προξενείου, οι Σαουδάραβες αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι είχε εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας των διαφωνιών του με τις απόψεις του Πρίγκιπα Διάδοχου και ζούσε στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, ο Κασόγκι είχε επισκεφθεί το προξενείο στις 28 Σεπτεμβρίου για να ζητήσει πιστοποιητικά για να την νυμφευθεί.

Στο προξενείο του είπαν ότι τα χαρτιά θα ήταν έτοιμα σε μια εβδομάδα, για αυτό και το επισκέφθηκε ξανά στις 2 Οκτωβρίου, αφού γύρισε από το Λονδίνο.

Από τη στιγμή που εισήλθε στο προξενείο δεν βγήκε ποτέ ξανά.

Ωστόσο, πριν μπει, είχε πει στην αρραβωνιαστικιά του να ενημερώσει σύμβουλο του Ερντογάν εάν καθυστερούσε εντός του κτιρίου.

Σχετικά άρθρα