Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι λένε ότι ομάδα 15 Σαουδαράβων «εξαφάνισε» τον Κασόγκι αφού μπήκε στο προξενείο

Οι Τούρκοι λένε ότι ομάδα 15 Σαουδαράβων «εξαφάνισε» τον Κασόγκι αφού μπήκε στο προξενείο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Σαουδική Αραβία, Τζαμάλ Κασόγκι, Τουρκία,

Σαουδάραβες αξιωματούχοι των ειδικών δυνάμεων, των μυστικών υπηρεσιών, φρουροί, καθώς και ένας ιατροδικαστής φέρονται ότι περιλαμβάνονται στην 15μελή ομάδα που συνδέεται με την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι λεπτομέρειες για τη 15μελή ομάδας, καθώς και εικόνες των υπόπτων από το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, κυκλοφορούν ευρέως στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κυκλοφορεί επίσης ως πληροφορία ότι η συγκεκριμένη ομάδα, η οποία ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, έφερε από τη Σαουδική Αραβία ειδικό εργαλείο για τον διαμελισμό του Κασόγκι.

Το σενάριο ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος και επικριτής του καθεστώτος δολοφονήθηκε και στη συνέχεια το πτώμα του τεμαχίστηκε κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος από την ημέρα που πέρασε το κατώφλι της διπλωματικής αποστολής.

Τοπικά μέσα δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο ο Κασόγκι να απήχθη μόνον.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι τουρκικές Αρχές εξετάζουν 150 κάμερες ασφαλείας.

Έχουν επίσης ανακοινώσει ότι θα προβούν σε ενδελεχή έρευνα εντός του προξενείου ενώ ζητούν μετ’ επιτάσεως αποδείξεις για τον ισχυρισμό του Ριάντ ότι ο δημοσιογράφος έφυγε κανονικά.

Οι τουρκικές Αρχές αναζητούν ένα μαύρο βαν, με το οποίο εκτιμούν ότι μεταφέρθηκε το πτώμα του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με τη φίλα προσκείμενη προς την κυβέρνηση «Daily Sabah», μία αυτοκινητοπομπή με έξι οχήματα αναχώρησε από το προξενείο δύο ώρες αφότου είχε εισέλθει ο δημοσιογράφος.

Στη συνέχεια, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές Αρχές ότι προκύπτει από τις κάμερες ασφαλείας στους αυτοκινητόδρομους, τα τρία αυτοκίνητα έστριψαν αριστερά προς τον κεντρικό δρόμο και τα άλλα τρία έστριψαν δεξιά.

Οι Αρχές είναι πεπεισμένες ότι σε ένα από αυτά τα οχήματα, σε ένα βαν με φιμέ τζάμια, μεταφέρθηκε το πτώμα του Κασόγκι.

Πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης, ο Κασόγκι αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι, φοβούμενος πιθανή σύλληψή του, αφού επέκρινε ορισμένες αποφάσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν, και τη στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη.

Την ανησυχία του για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από το οποίο η Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του ζήτησε βοήθεια.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ζήτησε από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας τη διενέργεια «εμπεριστατωμένης έρευνας» για την εξαφάνιση του Κασόγκι, καλώντας επίσης το Ριάντ να φροντίσει να υπάρξει «διαφάνεια» για την υπόθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τόνισε χθες από την πλευρά της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σχετικά άρθρα