Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξαφάνιση Κασόγκι: Η Σαουδική Αραβία θα δώσει άδεια στους Τούρκους να ερευνήσουν το προξενείο της

Εξαφάνιση Κασόγκι: Η Σαουδική Αραβία θα δώσει άδεια στους Τούρκους να ερευνήσουν το προξενείο της

Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος αγνοείται επί τέσσερις ημέρες, μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το Σάββατο το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Χθες, Παρασκευή, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι οι σαουδαραβικές Αρχές θα επιτρέψουν στην Τουρκία να ερευνήσει το προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι αναφορές από τις δύο χώρες σχετικά με τις συνθήκες της εξαφάνισής του είναι αντικρουόμενες.

Ο Κασόγκι εισήλθε στο προξενείο την Τρίτη. Η Άγκυρα λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βγήκε από το κτίριο, ενώ το Ριάντ υποστηρίζει ότι βγήκε την ίδια μέρα.

Το γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη «έχει προχωρήσει σε διαδικασίες έρευνας και συντονισμού με τις τουρκικές τοπικές Αρχές για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι αφού έφυγε από το κτίριο του προξενείου» ανέφερε σε ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA.

Ωστόσο, η Τουρκάλα μνηστή του Κασόγκι έχει δηλώσει ότι ο δημοσιογράφος, ο οποίος έχει επικρίνει την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι, εξαφανίστηκε προχθές μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την ίδια, η οποία τον συνόδευε και τον περίμενε την Τρίτη έξω από το προξενείο έως ότου αυτό έκλεισε, ο Κασόγκι, ο οποίος γράφει άρθρα γνώμης για την αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», δεν εθεάθη ξανά μετά την είσοδό του στο προξενείο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την υπόθεση αυτή.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι ο Κασόγκι εξακολουθούσε να βρίσκεται στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κασόγκι δεν έχει θεαθεί ξανά μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, όπου είχε πάει για να πάρει ένα επίσημο έγγραφο που χρειαζόταν για να παντρευτεί την Τουρκάλα μνηστή του.

Ο δημοσιογράφος, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης, αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι, φοβούμενος πιθανή σύλληψή του, αφού επέκρινε ορισμένες αποφάσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν, και τη στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη.

Σε άρθρο που έγραψε η «Washington Post» τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Κασόγκι έγραφε:

«Όταν μιλάω για φόβο, εκφοβισμό, συλλήψεις και δημόσιες καταγγελίες διανοουμένων και θρησκευτικών ηγετών που τολμούν να πουν τη γνώμη τους και σας λέω ότι είμαι από τη Σαουδική Αραβία, εκπλήσσεστε;».

Σχετικά άρθρα