«Ο βασικός μάρτυρας για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ τινάζει στον αέρα την υπόθεση», έγραφε το χθεσιν;o πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα», αναφέροντας παράλληλα την εξουθένωση και τον φόβο του μάρτυρα μπροστά στις δύο… αδίστακτες επιθεωρήτριες που τον ανέκριναν στη μεγάλη αίθουσα στα γραφεία της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, γράφει στην εφημερίδα των Συντακτών η Άντα Ψαρρά.
Γέμισαν τρόμο οι αναγνώστες μετά τη συγκεκριμένη κατηγορία, που τινάζει μάλιστα και το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ στον αέρα.
Ούτε τα 200 εκατ., ούτε οι διαφημιστικές συμβάσεις, ούτε τα άχρηστα εμβόλια, ούτε οι παράνομες προσλήψεις, τίποτα δεν ισχύει, όλα τα ανέτρεψε η ένορκη κατάθεση του «βασικού μάρτυρα» Σ. Παρίσση, ενώ δεν έγινε γνωστό αν οι επιθεωρήτριες χρησιμοποίησαν στη διάρκεια της ανάκρισης και τον ειδικό προβολέα που βλέπουμε στις αστυνομικές ταινίες.
Οσο όμως ευφάνταστο κι αν είναι το σενάριο της εφημερίδας και η εικαζόμενη «δύσκολη θέση των επιθεωρητριών», που απειλούνται μάλιστα και με νομικές συνέπειες, καλό θα είναι να σοβαρευτούν όλοι.
Ως γνωστόν, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και οι επιθεωρητές όλων των ελεγκτικών Αρχών διενεργούν την προανάκριση για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στο πλαίσιο αυτό, κλήθηκαν τρεις καθόλου «βασικοί» μάρτυρες, υπάλληλοι του φορέα, να καταθέσουν αν οι 23 προκηρύξεις θέσεων (οι γνωστές προσλήψεις επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη) είχαν αναρτηθεί -ως όφειλαν- στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να υποβάλει αίτηση.
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος κλήθηκε -όπως και οι άλλοι δύο- να καταθέσει στις 4 Απριλίου ενώπιον των επιθεωρητριών, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το αν είχαν γίνει ή όχι οι σχετικές αναρτήσεις.
Ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα», πιέστηκε αφόρητα για να πει με ένα ναι ή ένα όχι αν όντως είχε γίνει τότε η προβλεπόμενη από τον φορέα συγκεκριμένη ανάρτηση.
Αφού δε ολοκλήρωσε την κατάθεσή του και δέχτηκε να την υπογράψει, ενώ θα μπορούσε να αρνηθεί, όπως συχνά κάνουν μάρτυρες ακόμα και ενώπιον των αστυνομικών, έφυγε και την επομένη έδωσε ένορκη κατάθεση σε… συμβολαιογράφο στην οποία υποστήριξε ότι πιέστηκε.
Ακόμα όμως και στη δεύτερη αυτή κατάθεση υποστηρίζει ότι πράγματι βρήκε αργότερα κάποια έγγραφα από τα οποία προέκυπτε ότι όντως πήρε εντολή από την τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζ. Κρεμαστινού να αναρτήσει την προκήρυξη (πρόσκληση) ενδιαφέροντος.
Ο κ. Παρίσσης καθόλου δεν ανακαλεί το περιεχόμενο της κατάθεσής του και απλώς κάνει λόγο για πιέσεις.
Αυτό, όμως, που εξακολουθεί να μη διευκρινίζει ακόμα και σε ήρεμη κατάσταση, είναι το αν όντως έγινε ή δεν έγινε η προβλεπόμενη από τον φορέα ανάρτηση.
Προφανώς τώρα, εφόσον υπάρχουν τρεις μαρτυρίες για το ίδιο θέμα, θα πρέπει να γίνει πραγματογνωμοσύνη, από την οποία εύκολα θα αποδειχτεί και η αλήθεια, που θα είναι η απάντηση στο ερώτημα των επιθεωρητών.
Δεν διαπιστώθηκε «επεισόδιο»
Από το γραφείο της ΓΕΔΔ έγινε γνωστό ότι οι καταθέσεις δίνονται στη μεγάλη αίθουσα με τις τζαμαρίες και με τον αστυνομικό να βρίσκεται ακριβώς απ’ έξω.
Κανένα «επεισόδιο» δεν διαπιστώθηκε, ούτε φυσικά ο μάρτυρας πήγε να κάνει παράπονα, μετά τις υποτιθέμενες πιέσεις, στην ίδια τη Γενική Επιθεωρήτρια, αλλά ούτε και να το καταγγείλει σε κάποιον εισαγγελέα.
Είναι προφανές ότι τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και οι απαντήσεις θα προκύψουν μετά την κατάθεση του συμπληρωματικού πορίσματος για το ΚΕΕΛΠΝΟ, που αναμένεται πολύ σύντομα να κατατεθεί και στον εισαγγελέα.
Πέρα από τα ανακριβή δημοσιεύματα περί «βασικού μάρτυρα», οι συντάκτες των οποίων δεν μπήκαν καν στον κόπο να ρωτήσουν τις ίδιες επιθεωρήτριες, και πέρα από την ακαριαία αντίδραση της βουλευτή Ε. Χριστοφιλοπούλου, που ζητά να καταθέσει ο κ. Παρίσσης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής πριν ακόμα δει η ίδια τα στοιχεία του πορίσματος, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Ο μάρτυρας, ο οποίος έσπευσε να καταθέσει σε συμβολαιογράφο ότι η κ. Κρεμαστινού τού είχε δώσει την εντολή για την ανάρτηση, έχει άραγε αντιληφθεί τις συνέπειες που θα υπάρξουν και για τον ίδιο, αν αποδειχτεί ότι ίσως με τη στάση του καλύπτει κάποιους που πήραν τις θέσεις «στο μιλητό», χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη πρόσκληση ενδιαφέροντος;
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τόσο ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και κάποιοι συνδικαλιστές που έκλειναν τα μάτια ή, ακόμα και μέσω συγγενών τους, συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι, εξαρχής έκαναν προσφυγές και καταγγελίες κατά των επιθεωρητών.
Οι επιθεωρητές ζητούσαν εξαρχής το αυτονόητο, να βρεθούν δηλαδή τα διάσπαρτα -ακόμα και σε σπίτια- επίσημα έγγραφα που είχαν… χαθεί προκειμένου να καταγράψουν το πώς ο υδροκέφαλος και ανεξέλεγκτος φορέας κατανάλωνε εκατομμύρια σε αμφίβολης χρησιμότητας δράσεις, το πώς έγιναν οι εκατοντάδες προσλήψεις διοικητικών, το πώς ακόμα και επίσημα πρακτικά διοικητικών συμβουλίων φέρονται να έχουν αλλοιωθεί (αυτό προέκυψε και στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία).
Τα πορίσματα αναμένεται να δώσουν τις τελικές απαντήσεις και από εκεί θα κριθεί, άλλωστε, το αν η προανάκριση θα οδηγήσει τελικά και σε ενόχους με ονοματεπώνυμα.
Πηγή: www.efsyn.gr