Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η τουρκική Αστυνομία απήγαγε 29χρονη δημοσιογράφο, τη μετέφερε στη Συρία και τη βασάνιζε

Η τουρκική Αστυνομία απήγαγε 29χρονη δημοσιογράφο, τη μετέφερε στη Συρία και τη βασάνιζε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βασανιστήρια, Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Λογοκρισία, Συρία, Τζαραμπλούς, Τουρκία, Χαλέπι,

Στις 24 Οκτωβρίου 2016 η τουρκική Αστυνομία συνέλαβε την 29χρονη Κούρδισσα δημοσιογράφο Μουτζγάν Εκίν (Mujgan Ekin) στην Άγκυρα.

Επί 48 ημέρες η νεαρή δημοσιογράφος αγνοούνταν και ουδείς γνώριζε που την κρατούσαν.

Η Εκίν είναι από την κυρίως κουρδική πόλη Ντιγιάρμπακιρ (Άμιδα) της νοτιοανατολικής Τουρκίας και εργαζόταν πριν τη σύλληψη και εξαφάνισή της σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Στις 24 Οκτωβρίου ταξίδεψε στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση επειδή έβαλε λουκέτο στον τηλεοπτικό σταθμό της.

Όπως αποκαλύφθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 26 Δεκεμβρίου, η 29χρονη δημοσιογράφος αφού συνελήφθη από την τουρκική Αστυνομία μεταφέρθηκε υπό άκρα μυστικότητα στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, η οποία καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό στις 24 Αυγούστου 2016, όταν ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στη Συρία.

Όπως μεταδίδεται από μιντιακούς ακτιβιστές η δημοσιογράφος βασανίστηκε άγρια από τους Τούρκους δεσμοφύλακές της.

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο είναι εάν αφού τη βασάνισαν στην Τουρκία τη μετέφεραν στη συνέχεια στην Τζαραμπλούς, ή την πήγαν αμέσως στην Τζαραμπλούς μετά τη σύλληψή της και τη βασάνισαν εκεί.

Σε κάθε περίπτωση η είδηση είναι φρικιαστική. Το τουρκικό καθεστώς απαγάγει δημοσιογράφους (δεν υπήρξε επίσημη σύλληψη της Εκίν) και τους μεταφέρει στα εδάφη που έχει καταλάβει στη βορειοδυτική Συρία για “ανακρίσεις”, δηλαδή για βασανιστήρια.

Σύμφωνα με κουρδικά Μέσα, η Εκίν τηλεφώνησε στην οικογένειά της στις 11 Δεκεμβρίου και τους ενημέρωσε ότι βρισκόταν στην Τζαραμπλούς της Συρίας.

Όπως είπε η ίδια θα είχε πεθάνει εάν δεν την βοηθούσαν κάτοικοι της Τζαραμπλούς.

Να σημειωθεί ότι όλο το διάστημα που η Εκίν είχε εξαφανιστεί, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η οικογένειά της την αναζητούσαν και το τουρκικό κράτος αρνούνταν να απαντήσει για το τι την είχε κάνει.

Σχετικά άρθρα