H καθημερινή διατροφή των Ελλήνων περιλαμβάνει κρέας, και σας υπενθυμίζουμε πως ως λαός, είμαστε έβδομοι στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το 1960 καταναλώναμε 35 γραμμάρια κρέατος την ημέρα ενώ το 2010 125 γραμμάρια. Κάθε χρόνο τρώμε 18 κιλά μοσχαρίσιο κρέας, 28 κιλά χοιρινό και 13 κιλά αρνί ή κατσίκι.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και ο αριθμός των χορτοφάγων στη χώρα μας.
Τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της κρεατοφαγίας και της χορτοφαγικής διατροφής διερευνά η εκπομπή «Όλα για την Υγεία mou» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη που μεταδίδεται το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014 στις 17.40 από το MEGA.
Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί το κρέας είναι απαραίτητο στη διατροφή μας και ποια κομμάτια από το χοιρινό, το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το αρνί έχουν λιγότερο λίπος και επισημαίνουν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η κατανάλωσή του πέρα από τα επιτρεπτά όρια.
Επίσης, μιλούν για τα πλεονεκτήματα της χορτοφαγικής διατροφής όπως αυτά καταγράφονται στις επιστημονικές έρευνες και προτείνουν τρόπους για να αποφύγουν την έλλειψη των απαραίτητων βιταμινών όσοι άνθρωποι έχουν αποκλείσει το κρέας από τη διατροφή τους.
Προσκεκλημένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός Καίτη Φαρμάκη, η οποία ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή εδώ και αρκετά χρόνια.