Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της “Realnews“, με χαρτοπαικτική λέσχη την εποχή της ποτοαπαγόρευσης έμοιαζε το εσωτερικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τις τρεις ημέρες της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες δεν είχαν δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο και στο 6οροφο κτίριο της οδού Πάντου χρησιμοποιούνταν μόνο εννέα απομονωμένοι χώροι, όπου οι ιθύνοντες είχαν φροντίσει να μην «ρέει» ούτε μια σταγόνα αλκοόλ.
Παρόλα αυτά, επιτρεπόταν στους συμμετέχοντες στη διαδικασία να καπνίζουν παντού και να ντουμανιάζουν στα «δωμάτιά» τους, καθώς τους είχε απαγορευτεί να ανοίγουν τα παράθυρα, όπως και τις πόρτες που χρησιμοποιούνταν μόνο για να πηγαίνουν στην τουαλέτα, με συνοδεία αστυνομικού.
Και ενώ η κυβέρνηση τα είχε υπολογίσει όλα με κάθε λεπτομέρεια, με στόχο να καθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο, δεν ίσχυε το ίδιο και για τους υποψηφίους, που πέρασαν τρεις ημέρες έγκλειστοι χωρίς ούτε ένα απλό ντους.
Αυτό γιατί «όπως κάθε κτίριο δημόσιας υπηρεσίας, η Γενική Γραμματεία δεν έχει ντουζιέρες ούτε είχε προβλεφθεί κάποια εναλλακτική λύση για την καθαριότητα των “κρατουμένων”. Τα “δωμάτια” είχαν μίνι μπαρ, δυο καφετιέρες και φούρνο μικροκυμάτων όπου οι υποψήφιοι επιχειρηματίες και οι συνεργάτες τους ετοίμαζαν μόνοι τους τα γεύματα – συσσίτιο που έφερνε τρεις φορές την ημέρα το catering», σημειώνει το δημοσίευμα.
Σε αντίθεση με την απομόνωση των υποψηφίων στο ισόγειο το κτιρίου συνυπήρχαν περισσότερο από 50 άτομα, η ειδική επιτροπή, οι τεχνικοί και οι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων.
Κάπως έτσι, εκπρόσωποι από ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα κοιμούνταν σε διπλανά κρεβάτια, στον χώρο του μπαρ της Γενικής Γραμματείας που διαμορφώθηκε για τη διαδικασία.
Στην άκρη οι καθωσπρεπισμοί
Στον χώρο συνυπήρχαν 40 άνδρες και 10 γυναίκες που έπρεπε να κοιμούνται χώρια, με αποτέλεσμα η αίθουσα μπρίφινγκ να γίνει ο χώρος φιλοξενίας των κυριών.
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντας στη διαδικασία άφησαν στην άκρη τους καθωσπρεπισμούς και τα σοβαρά ρούχα και προτίμησαν τις πιο αθλητικές εμφανίσεις τους, προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην μαραθώνια διαδικασία.
«Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, συγγενείς των ανθρώπων στα επιτελεία των σταθμών, καθώς και μια ομάδα εργαζομένων από κανάλι που σε λίγο θα μάθαιναν ότι δεν πήρε άδεια, μπλέχτηκαν μέσα στο πλήθος των δημοσιογράφων και των τεχνικών», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Όσον αφορά τους δημοσιογράφους, οι περισσότεροι από αυτούς, ιδιαίτερα εκείνοι που εργάζονταν στα κανάλια, περίμεναν να δουν τι τους ξημερώνει για την επόμενη ημέρα στη δουλειά.
Μάλιστα, κάποιοι περιέγραψαν τη διαδικασία ως το πιο «ψυχοφθόρο ρεπορτάζ» της ζωής τους.