Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Σφαγή” για τις τηλεοπτικές άδειες – Ποιοι είναι οι μνηστήρες

“Σφαγή” για τις τηλεοπτικές άδειες – Ποιοι είναι οι μνηστήρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για MEGA Channel, Βαγγέλης Μαρινάκης, Διαπλοκή, Ιβάν Σαββίδης, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Τηλεόραση,

Τέσσερις νέοι παίκτες ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι της διεκδίκησης των τηλεοπτικών αδειών. Ενας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ. Ο δεύτερος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης του Ολυμπιακού.

Τρίτη η Nova, η Forthnet δηλαδή, που εκτός από τη συνδρομητική τηλεόραση, στον χώρο της οποίας είναι εξαιρετικά επιτυχημένη, θέλει να επεκταθεί και στα ελεύθερα κανάλια.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ιβάν Σαββίδης Ο Βαγγέλης Μαρινάκης του Ολυμπιακού και ο Ιβάν Σαββίδης, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι της διεκδίκησης τηλεοπτικών αδειών |

Τέταρτη είναι μια ομάδα ξένων επιχειρηματιών των ΜΜΕ, ένα κονσόρτσιουμ που δείχνει να ενδιαφέρεται σφόδρα για την ελληνική τηλεοπτική αγορά, κάνοντας ήδη τις πρώτες, αναγνωριστικές μεν, καθοριστικές δε κινήσεις.

Και σε όλους αυτούς μην ξεχνάμε και τους υπάρχοντες καναλάρχες, που εκ των πραγμάτων θα εμπλακούν στο παιχνίδι. Το χρονοδιάγραμμα έχει καθοριστεί και μέσες-άκρες θα είναι το ακόλουθο:

1 Βγαίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Η πρώτη, γνωστή ήδη, αφορά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων διεξαγωγής του διαγωνισμού στη ΓΓΕ. Η δεύτερη ΚΥΑ (Παππάς-Τσακαλώτος) θα καθορίζει την τιμή εκκίνησης, που θα κυμαίνεται γύρω στα 3 με 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο έχει αναθέσει ήδη σε ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών λογιστών να εκπονήσει μια μελέτη για την τιμή εκκίνησης. Τέλος, η τρίτη ΚΥΑ (Παππάς, Σπίρτζης, Κατρούγκαλος) θα ορίζει Μητρώο Ειδικοτήτων Εργαζομένων ώστε να καθοριστεί ένας κατώτατος αριθμός εργαζομένων ανά ειδικότητα σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό (εικονολήπτες, δημοσιογράφοι, μοντέρ κ.ά.). Ο συνολικός αριθμός των 400 (τουλάχιστον) εργαζομένων πάντως ανά κανάλι δεν αλλάζει.
2 Δημοσιεύεται η προκήρυξη (τέλη Μαρτίου) και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση διάρκειας 5 έως 7 ημερών.
3 Πραγματοποιούνται οι απαραίτητες διορθώσεις και ενσωματώσεις και ανακοινώνεται η τελική προκήρυξη σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, είμαστε στα μέσα Απριλίου.
4 Δίνεται ένα διάστημα για κατάθεση των φακέλων από τους ενδιαφερόμενους περίπου 1 με 1,5 μήνα. Να μαζέψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ιούνιος πια, αρχές – καλό καλοκαίρι να έχουμε.
5 Δημιουργείται μια πρώτη shortlist με ενδιαφερόμενους.
6 Μία εβδομάδα για ενστάσεις.
7 Ετοιμη η τελική shortlist και είμαστε πλέον μπροστά στη δημοπρασία (ανοιχτή δημοπρασία) για την 1η άδεια. Οποιος προσφέρει τα περισσότερα χρήματα μετά από αλλεπάλληλους κύκλους δημοπρασιών την κερδίζει. Στόχος της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος.
8 Ακολουθούν οι δημοπρασίες για τις επόμενες τρεις άδειες.

Megaλο πρόβλημα

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει φυσικά το Mega. Μπορεί το κανάλι να είναι καταχρεωμένο, διαθέτει ένα όνομα όμως, μια υπεραξία. Μόνο το library του (οπτικοακουστικό αρχείο) κοστολογείται περίπου στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Χθες πάντως ένα ακόμα Δ.Σ. κατέληξε σε αδιέξοδο.

Ενα περίεργο παιχνίδι παίζεται από τους τρεις βασικούς μετόχους του, Μπόμπολα, Ψυχάρη και Βαρδινογιάννη. Ενα περίεργο παιχνίδι στην πλάτη των 500 (και πλέον) εργαζομένων του. Ούτε χθες έβαλαν τα 15 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνταν για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου ζητώντας παράταση 15 ημερών για νέα αύξηση Μ.Κ. στο ύψος των 25 εκατομμυρίων! Πώς θα τα βρουν τα 25 όταν δεν έχουν τα 15 είναι ένα ζήτημα.

Ωραίοι πάντως οι τρεις εκδότες. Το καταχρέωσαν το κανάλι, το αλλοίωσαν δημοσιογραφικά μαζί με τους επικεφαλής του δημοσιογράφους, μετατρέποντάς το σε φερέφωνο πέραν κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας και, τώρα, το… παίζουν μεταξύ τους σαν παρτίδα πόκερ.

Οι τράπεζες πάντως, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών, καραδοκούν και είναι έτοιμες να επέμβουν άμεσα- πληροφορίες θέλουν να τον κάλεσαν ήδη από χθες τον Φώτη Μπόμπολα για εξηγήσεις. Δεν αποκλείεται, αν οι μέτοχοι δεν πράξουν κάτι, να το πάρουν οι ίδιες οι τράπεζες το κανάλι, να αναζητήσουν επενδυτή και να προχωρήσουν σε φάση εξυγίανσης. Και ξέρετε τι σημαίνει εξυγίανση για τους τραπεζίτες, δεν χρειάζεται να σας το πω.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό που θα χρειαστεί ένας επιχειρηματίας ο οποίος επιθυμεί να στήσει ένα αξιοπρεπές κανάλι φτάνει τα 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη -μόνο- χρονιά. Τραπεζικοί κύκλοι το ανεβάζουν ακόμα περισσότερο, στα 60 εκατομμύρια. Πόσοι, άραγε, είναι έτοιμοι να «σπρώξουν» τόσα χρήματα;

Και πώς είναι δυνατόν να μείνουν εκτός οι σημερινοί καναλάρχες που έχουν ήδη τις υποδομές; Νομίζω πως μέχρι τον Ιούλιο που, σύμφωνα με το παραπάνω χρονοδιάγραμμα θα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, θα παρακολουθήσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον σίριαλ και με υψηλή τηλεθέαση.

Σχετικά άρθρα