Με συνοπτικές διαδικασίες “fast track” θα φέρει η κυβέρνηση σε μια διάταξη σε κύρωση νομοσχεδίου την υπόθεση του διαγωνισμού για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών.
Η σχετική διάταξη θα αναφέρει τον αριθμό τεσσάρων αδειών που θα δοθούν ενώ και το ποιος θα κάνει το διαγωνισμό.
Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για «τέλος εποχής για την διαπλοκή» και επιβεβαιώνουν την βούληση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, να τελειώσει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Έτσι, μετά την αποτυχία εξεύρεσης συναινέσεων για να αναδειχθεί η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να «παρακάμψει» την Ανεξάρτητη Αρχή.
Παράλληλα, όπως προανήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις, ενώ η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό «πόλεμο» στη Βουλή, θα ψηφιστεί, όπως όλα δείχνουν, αύριο το βράδυ.
Σε κάθε περίπτωση, αφού η νομοθετική πρωτοβουλία «περάσει» από τη Βουλή, στη συνέχεια μέσα σε μόλις μία εβδομάδα θα έρθουν, κατά πληροφορίες, τα πάνω-κάτω στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο: την ερχόμενη εβδομάδα, μ’ άλλα λόγια, θα διεξαχθεί από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ο σχετικός διαγωνισμός και τότε θα επισφραγιστεί το νέο τοπίο στην τηλεόραση και τα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές αυτό θα γίνει την Πέμπτη ενώ στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, οι ίδιες πηγές διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπει ούτε ένα τρακτέρ στην Αθήνα. Η κυβέρνηση θα δει τους αγρότες μόνο σε τραπέζι διαλόγου, όχι μέσω τελεσιγράφων ή τηλεοράσεων.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως στους αγρότες δόθηκε η δυνατότητα διαλόγου με τον πρωθυπουργό και ο Νίκος Βούτσης τους προσκάλεσε σε διακομματική συνεδρίαση στη Βουλή. Αν δεν έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει τα πλάνα της ως έχουν.
Στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης και σε ότι αφορά τις κινήσεις Μέρκελ – Νταβούτογλου, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως το ΝΑΤΟ αν αναλάβει δράση, θα αφορά μόνο τα παράλια της Τουρκίας και σε καμία περίπτωση τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, διαμηνύει η κυβέρνηση εφόσον η Αθήνα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της ως τη Σύνοδο στις 18 Φεβρουαρίου.
Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη ενώ ανταλλάσσονται στοιχεία σε επιμέρους ζητήματα με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει ζητηθεί ακόμη μείωση συντάξεων. Στο Eurogroup θα φανεί η τάση για το πότε θα έρθουν στην Αθήνα οι δανειστές. Η κυβέρνηση επιθυμεί σε κάθε περίπτωση γρήγορη αξιολόγηση και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.
Στο υπουργικό συμβούλιο εκτός από τον Πρωθυπουργό, το λόγο έλαβαν οι Βαγγέλης Αποστόλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Κοτζιάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.