Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αρνούνται διάλογο με τον Παππά οι καναλάρχες

Αρνούνται διάλογο με τον Παππά οι καναλάρχες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαπλοκή, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ελληνική Κυβέρνηση, Νίκος Παππάς, Τηλεόραση,

Την απροθυμία τους να μετέχουν σε οποιοδήποτε διάλογο με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες υποδηλώνουν οι καναλάρχες, οι οποίοι απορρίπτουν την έκκληση της κυβέρνησης για διάλογο.

Ο Νίκος Παππάς, ενόψει του διαγωνισμού για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών πήρε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο για να τους ενημερώσει, όσο και για να ακούσει τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η εμπλοκή στον διορισμό των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μετά και την αρνητική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στόχος των συναντήσεων είναι να καταγραφούν τεκμηριωμένα οι απόψεις όλων των πλευρών σχετικά με τον αριθμό των αδειών, αλλά και η κατάσταση του κλάδου σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις (απολύσεις, καθυστερήσεις μισθοδοσίας, ατομικές συμβάσεις κ.λπ.), καθώς και τη διαφημιστική αγορά.

Όλοι οι φορείς ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία, με μία μόνο εξαίρεση. Την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), η οποία αρνήθηκε τη συνάντηση, απαντώντας ότι οι επικεφαλής της βρίσκονται εκτός Αθηνών.

Μάλιστα, η ΕΙΤΗΣΕΕ δεν δέχθηκε ούτε καν την πρόταση να πραγματοποιηθεί μια πρώτη, προκαταρκτική συνάντηση, με τα μέλη της διοίκησης που βρίσκονται στην Αθήνα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2015, οι εκπρόσωποι των καναλαρχών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, το έπαιζαν «θιγμένοι» καθώς, όπως είπαν, από το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την προκήρυξη διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έλειπε ο «ουσιαστικός διάλογος».

«Οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιθυμούν πρώτοι και άμεσα ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου», δήλωνε τότε ο Πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ και διευθυντής του STAR Πάνος Κυριακόπουλος επισημαίνοντας όμως πως «πριν την σύνταξη του νομοσχεδίου δεν υπήρξε κανένας διάλογος με τον κλάδο, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο που λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους».

Οι επαφές ολοκληρώθηκαν με απόντες του καναλάρχες

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Επικρατείας, ο κύκλος των επαφών ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία της ΕΙΤΗΣΕΕ. Ο Νίκος Παππάς συναντήθηκε με εκπροσώπους πέντε φορέων. Συγκεκριμένα με εκπροσώπους του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ) και της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ).

Από πλευράς ΕΙΤΗΣΕΕ δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση σχετικά με το χρόνο κατά τον οποίο θα είναι διαθέσιμοι να λάβουν μέρος στο διάλογο. Η εν λόγω στάση των καναλαρχών προκαλεί απορίες και εύλογα ερωτήματα. «Περιμέναμε να είχαν ήδη ανταποκριθεί» δηλώνουν συνεργάτες του υπουργού «δεδομένου πως όχι μόνο επειδή όλοι οι άλλοι φορείς ανταποκρίθηκαν άμεσα αλλά και της σοβαρότητας του θέματος που αφορά ιδιαίτερα την ΕΙΤΗΣΕΕ και για το οποίο έχει αντιδράσει στο παρελθόν με τρόπο έντονο».

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργού Επικρατείας, από τις συναντήσεις προέκυψαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

α) η διαφημιστική πίτα για τα ιδιωτικά κανάλια έχει περιοριστεί στα χρόνια της κρίσης από τα 600 στα 150-180 εκατ. ευρώ ετησίως

β) οι εργασιακές σχέσεις στον κλάδο έχουν επιδεινωθεί με ταχύτατο ρυθμό τα τελευταία χρόνια και η ανεργία φτάνει το 30-40%

γ) οι περισσότεροι από τους φορείς συμφωνούν ότι ο καθορισμός του αριθμού των αδειών είναι θέμα της κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η αδειοδότηση και η προσπάθεια να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο ήταν εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού. Όπως είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, «ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες θα προχωρήσει, ακόμη κι αν δεν υπάρχει συναίνεση. Με στόχο να επανασυσταθεί το ΕΣΡ θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι δυνατοί νόμιμοι τρόποι, ώστε σε μια διαδικασία αδιάβλητη, να μπει μια τάξη σύμφωνα με το νόμο και να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία».

Είναι φανερό πως όσο πλησιάζει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδειοδότησης και ο διαγωνισμός, ο «πόλεμος» θα εντείνεται από τα συστημικά ΜΜΕ. Μάλιστα, η άρνηση για ευρεία συναίνεση στη συγκρότηση του ΕΣΡ που διατυμπανίζει περήφανα και ο νέος αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αβαντάρει όσους «ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους».

Σχετικά άρθρα