Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θα προχωρήσει μόνη της για τις άδειες των καναλιών η κυβέρνηση

Θα προχωρήσει μόνη της για τις άδειες των καναλιών η κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ελληνική Κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Παππάς, ΣΥΡΙΖΑ,

Να προχωρήσει μόνη της στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θέλει η κυβέρνηση, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν συμπράξει τελικά στην πλήρωση των θέσεων του λειψού Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ).

Το προαναγγελθέν ναυάγιο στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων ενδέχεται να πυροδοτήσει εξελίξεις, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά τη νομική φόρμουλα με την οποία θα ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της Ανεξάρτητης Αρχής.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο είτε για νομοθετική ρύθμιση που θα τροποποιεί τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο είτε για απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (αυτή θα είναι η πρόταση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά), με στόχο να διεξαχθεί όλη η διαδικασία -από τον αριθμό των αδειών και το τίμημα έως τον ίδιο τον διαγωνισμό- από το αρμόδιο υπουργείο Επικρατείας.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, κορυφαίοι κοινοβουλευτικοί κύκλοι της οποίας προϊδέαζαν χθες για πολύ σκληρή αντίδραση σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να κινηθεί μονομερώς στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Άλλες πληροφορίες από το μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πάντως ότι θα επιχειρηθεί το επόμενο δεκαήμερο να συγκληθεί εκ νέου και τουλάχιστον δύο φορές ακόμα η Διάσκεψη των Προέδρων, σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει αποτέλεσμα και να επιτευχθεί η απαραίτητη διακομματική πλειοψηφία των 4/5 (αδύνατο χωρίς τη Ν.Δ.).

Όπως είχε προαναγγείλει ήδη από τη Δευτέρα, ο Νίκος Βούτσης παρουσίασε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση την πρόταση για τα οκτώ νέα μέλη του ΕΣΡ.

Προτείνεται για πρόεδρος ο συγγραφέας, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και μέλος του πρώτου ΕΣΡ, Λαοκράτης Βάσσης, για αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για μέλη οι καθηγητές στο τμήμα ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Γιώργος Πλειός και Βασίλης Καραποστόλης, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Τζανετάκος και Φανή Πετραλιά, η καθηγήτρια Νομικής Λίλιαν Μήτρου (πρόταση ΠΑΣΟΚ) και ο τραπεζικός Γιώργος Κόλλιας (για τα οικονομικά των ΜΜΕ).

Η πρόταση Βούτση υπερψηφίστηκε μόνο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. (12 από τα 23 μέλη), Ποτάμι και ΚΚΕ ψήφισαν «παρών», ενώ καταψήφισαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ε.Κ. και Χ.Α. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία 4/5 απαιτεί τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.-Ν.Δ. και είτε του Ποταμιού και της Ε.Κ. είτε του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα ο Ν. Παππάς προχώρησε σε μια «κίνηση καλής θέλησης», δηλώνοντας δημόσια ότι εάν η Ν.Δ. συναινέσει στη συγκρότηση της Αρχής, τότε θα αποφασίσει η Βουλή και όχι ο ίδιος τον αριθμό των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Ο Ν. Δένδιας (Ν.Δ.) επέμεινε εκ νέου ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος και να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες Παππά για τον αριθμό των αδειών και το τίμημα στο ΕΣΡ, κάτι για το οποίο, όπως είπε, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεν εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη.

Απαντώντας στη δημόσια πρόταση του υπουργού Επικρατείας για τη Βουλή, είπε πως «δεν είναι τρόπος σοβαρού διαλόγου μεταξύ των κομμάτων».

Σχετικά άρθρα