Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tίποτα εν κρυπτώ με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Tίποτα εν κρυπτώ με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Παππάς, Τηλεόραση,

Με διαφωνίες επί της διαδικασίας εκ μέρους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που απορρίφθηκαν, άρχισε στις δύο αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ (αδειοδότηση παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις).

«Η κυβέρνηση δεν κανονίζει τίποτα εν κρυπτώ. Θα επιδιώξει στη διάρκεια της συζήτησης και αναλυτικό διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απαντώντας στις κριτική της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για μείζον θέμα της λειτουργίας της δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών θεσμών, διαφωνώντας με τη σύμπτυξη της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου.

«Αδικούμε τους εαυτούς μας όταν παριστάνουμε τους έκπληκτους, καθώς στην ουσία συζητείται επί τρεις μήνες και υπήρχε αρκετός χρόνος για να ενημερωθούν όλοι και να γίνει διαβούλευση, αντέτεινε ο κ. Παππάς, υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και από τις 22 Ιουλίου.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρέπεμψε στην απόφαση της χθεσινής Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία συμφωνήθηκε η διαδικασία συζήτησής του.

Για διαδικασία «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης, υποστηρίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση δεν θέλει τη φίμωση θα πρέπει να αποδεχθεί τη διαδικασία συζήτησης με άνεση χρόνου, ώστε να μην αποδυναμωθεί ο ρόλος της Επιτροπής.

«Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια», ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας. «Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι ενώ η κυβέρνηση προανήγγειλε τόσο πανηγυρικά αυτό το νομοσχέδιο, του επιφυλάσσει ασφυκτική μεταχείριση ως προς τη συζήτησή του στον ναό της δημοκρατίας που είναι η Βουλή», πρόσθεσε.

Η προεδρεύουσα των Επιτροπών, Χαρά Καφαντάρη, επικαλέστηκε τόσο την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων όσο και τον κανονισμό της Βουλής, ενώ δικαιολόγησε τις ενστάσεις και τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τους βουλευτές ως ένδειξη αγωνίας και ενδιαφέροντος από όλους.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η συζήτηση του νομοσχεδίου να ξεκινήσει την Πέμπτη και να τελειώσει την Παρασκευή, αλλά η ΝΔ ζήτησε να μην γίνει συνεδρίαση την Παρασκευή επειδή η ηγεσία της ΝΔ και οι υποψήφιοι πρόεδροί της θα βρίσκονται στην Ισπανία για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Έτσι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες θα συζητηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη σε 3 συνεδριάσεις στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στην Ολομέλεια την Πέμπτη και το Σάββατο.

Την Τετάρτη θα ψηφιστεί από τη Βουλή η σύμβαση για τον Ιππόδρομο, ενώ αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθούν και συζητήσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Τηρούμε την δέσμευσή μας. Ελπίζω να τηρήσετε κι εσείς τη δέσμευσή σας να ψηφίσετε τη μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα. Σας βλέπω ανήσυχους» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της κατάθεσης του ν/σ.

Ενώπιον των ευθυνών της είχε θέσει και ο υπουργός Επικρατείας την ΝΔ, όπως και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όταν κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στις 7 Οκτωβρίου, ο κ. Παππάς ενημέρωσε το Σώμα για την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου και άσκησε κριτική για την αντιφατική στάση ιδίως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα.

«Το νομοσχέδιο μέσα στο μήνα θα έρθει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» είχε τονίσει ο κ. Παππάς, ο οποίος προανήγγειλε επίσης, ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, θα εμπεριέχεται και η σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία με βάση τον νόμο της ίδρυσής της, γίνεται και πάροχος ψηφιακού δικτύου, «οπότε θα περάσουμε σε μια εποχή όπου θα παύσει το καθεστώς του ιδιωτικού μονοπωλίου».

Ακόμη, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θα συγκροτεί το Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνιακής Πολιτικής «για να μπορέσουμε με συντονισμένο τρόπο να αξιοποιήσουμε τι δυνατότητες της Πολιτείας για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας διεθνώς» όπως είπε ο κ. Παππάς και θα ιδρύει Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας θα προχωρήσει η σύσταση Μητρώου Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης έτσι ώστε «να διαμορφώσουμε το ρυθμιστικό ΠΛΑΙΣΙΟ λειτουργία αυτού του χώρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ασυδοσία και τις αρρύθμιστες εργασιακές σχέσεις και να συμβάλλουμε στην τακτοποίησή του».

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαραίτητο βήμα το νομοσχέδιο»

«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων αποτελεί το απαραίτητο βήμα για τη ρύθμιση του καθεστώτος των ΜΜΕ», αναφέρει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της σχετικά με το νομοσχέδιο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι «ύστερα από 25 χρόνια η θέσπιση διαφανών κανόνων λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου συνιστούν μια δημοκρατική τομή που θα βάλει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας που επικρατούσε».

Σχετικά άρθρα